Mercedes-házat álmodtak a városközpontba

2017 jún 1
Megosztás
A kecskeméti Mercedes-ház terve

- A kecskeméti Mercedes-gyár a német vállalat Magyarországba vetett bizalmának szimbóluma, nem csak egy gyár a sok közül – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a német autókonszernek a napokban tartott közgyűlésén Budapesten.

A miniszterelnök hozzátette: a gyárat a pénzügyi válság idején építették, amikor nem dobálóztak a beruházásokkal Európában. A válság idején Magyarország rosszabb helyzetben volt, mint Görögország. Ebben a nehéz időszakban nem csak pénzügyi döntést jelentett a magyaroknak a beruházás, hanem mutatta azt is, hogy a Mercedes bízik Magyarország jövőjében. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy nem bánták meg a beruházást, mint mondta: a számok elég jól néznek ki, megérte a befektetett 1,3 milliárd euró.

A fenti miniszterelnöki nyilatkozat újra felszínre hozta egy kecskeméti lokálpatrióta lakos terveit, aki a Mercedes gyár magyarországi helyszínválasztása óta szeretne tisztelettel adózni a több mint száz éves európai autógyártó előtt.

Az ötletgazda úgy  gondolja, hogy a városra éppen ennek okán ráférne egy Mercedes irodaház és járműtörténeti múzeum, amely nem lehetne jobb helyen, mint Kecskemét belvárosában, amelynek a kupolájából rá lehetne látni a városházára, ahol a gyár létesítését és a földeladásokat egyhangúlag megszavazták. E mellett az irodaházban megtekinthetőek lennének a Kecskeméten gyárott Mercedes járművek és akár meg is lehetne azokat vásárolni

Véleménye szerint ezzel tiszteleghetne és fejezhetné ki köszönetét a város a német autógyárnak.

Az irodaház helyszíne egyébként egy régi kecskeméti társasház a Kápolna utca és a Hornyik János utca sarkán. A projekt készítőjének tulajdonrésze van az ingatlanban, illetve eladási opciós joggal rendelkezik a lakások felett. 

A tervtanácsot is megjárt beépítés szerint a régi sarki épületet teljesen átépítenék, a földszinten autószalon, üzlethelyiségek, az emeleteken irodák, a toronyban pedig vendéglátóhely létesülne. A parkolás a ház pincéjében, egy liftes rendszerű garázzsal lenne megoldva.

A tervek már eljutottak a gazdasági minisztériumba, e mellett tárgyalások zajlanak befektetőkkel, de nem kizárt a pályázati formában  történő megvalósítás sem.