A Mercedes nevében vert át nagy embereket

2014 jan 2
Megosztás

Végre valahára gyanúsított lett Frank úr, aki a Mercedes nevében szervezett befektetéseket és a kiskunfélegyházi polgármestert is átverte. Frank úr szabadlábon és árverezik a házát.

 

Kecskeméten csak Frank úrként hívják a károsultak azt hosszú ideig kizárólag Mercédesszel, azon belül is egy G-típusú terepjáróval közlekedő, helvéciai illetékességű férfit, aki a Daimler AG nevében ígért befektetéseket. A férfit - aki rendre Frank Jozef-ként mutatkozott be - nem így hívják. A Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának Gazdaságvédelmi Alosztálya jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben lassan két éve. Az eljárás azért húzódott ilyen sokáig, mert bár a feljelentések szerint egyértelművé vált a csalás, Frank úr azzal védekezett, hogy őt ismegvezették különböző nyugat-európai befektetőcsoportok, akik biztosították volna a magyarországi beruházásainak az anyagi hátterét. A rendőség jogsegélyszolgálat keretében kért felvilágosíást német, illetve angol hatóságoktól, a Frank úr által megnevezett külföldi cégekről, de múlt év végére kiderült, nincs és nem is volt hivatalos kapcsolat közöttük a magyarországi beruházás finanszírozásával kapcsolatban. Frank úr ellen többen tettek feljelentést - soken, féltve nevüket, ezt nem tették meg - volt azonban olyan, akinek időközben már elévült az ügye, ezért az alábbiakban csak néhány beteljesült és hatósági szempontból is realizálódott esetet elevenítünk fel.

 

Építész asszony Bécsben

A Frank úr elleni feljelentéslista 2009-ben kezdődik, amikor egy kecskeméti építész asszonyt környékezett meg azzal, hogy tervezzen az egyik cége számára egy csarnokot, amelyben majd üléshuzatokat fognak gyártani az akkor még épülő Mercedes-gyárban készülő autókba. Frank úr az építészt telekvásárlásokkal és területrendezési feladatokkal is megbízta, az elvégzett munka után járó mintegy százhúzmillió forintot azonban nem már nem fizette ki. A gyanúsított férfi azt állította, hogy egy jelentős összegű hitelből - amelyre ígérvénye is van - fogja a beruházást fedezni. Ennek érdekében az építész asszonyt még Bécsbe is kivitte számlanyitás ürügyén, ahol először az építésznőnek kellett pénzt tenni a számlára, mintegy hatmillió forintot, amely szintén nem térült meg a részére.

Később Frank úr Kecskeméten egy működő MÉH-telep ingatlanát akarta megvásárolni egy Mercedes-szalon és szervíz felépítése érdekében, sőt, több környékbeli lakosnak is ígéretet tett az ingatlanjaik megvásárlására. A MÉH-telep tulajdonosa hitt a Frank úr által bemutatott látványterveknek, illetve,  azoknak a dokumentumoknak, amelyek szerint a férfinek hamarosan százmillió euró kölcsönt fognak folyósítani. Frank úr azonban a hitel kauciójának a kifizetéséhez kölcsönt kért a MÉH telep tulajdonosától, aki összesen negyven millióval segítette ki a befektetőt. A beruházás nem kezdődött meg, a negyvenmillió forintnyi kölcsönt  nem fizette vissza. A család a kölcsön ügyében bírósághoz fordult és jogerősen pert nyertek Frank úr ellen.

Frank úr egy másik esetben német eredetű, visszamaradt vállalkozási hitel folyósításában segédkezett. Ezek esetében is kauciót kért azoktól, aki szerettek volna ilyen hitelhez jutni. Volt, akitől csaknem négymilliót, másoktól több részletben, csaknem hatmillió forintot kapott ilyen jogcímen, miközben végül a sértettek nemhogy hitelt, a kifizetett pénzüket sem kapták vissza. 

 

KÉSZ őrület

Frank úr 2010 szeptemberében cége, a Truck & Bus Auto Center Kft. képviseletében tervezési szerződést kötött a KÉSZ Zrt.-vel egy kecskeméti Mercedes Center kivitelezésére. A KÉSZ a hivatalos terveket elkészítette, de Frank úr cége a munka ellenértékét, 27,5 millió forintot nem fizette ki.

2010-ben Frank úr a kiskunfélegyházi polgármestert, Kapus Krisztiánt is megkörnyékezte. Azt ígérte neki, hogy a városban egy szervízet és egy gyárat  fog létesíteni, a cég által gyártott termékeket pedig a kecskeméti Mercedes-gyárba fogják beszállítani. A megbeszélések alkalmával Frank úr elmondta, hogy ő a németországi Mercedes-gyár alkalmazottja, ennek okán kedvezményesen vásárolhat Mercedes személygépkocsit, ezért egy ilyen kedvezményes vásárlási lehetőséget felajánlott a félegyházi polgármester részére. Frank úr egy CLS 350 típusú autót kínált Kiskunfélegyháza első emberének negyven százalékos kedvezménnyel. Kapus előlegként hárommillió forintot kért, amelyből kettőt meg is kapott. Az autó viszont nem akart megérkezni a megbeszélt határidőre, ezért Frank urat feljelentették, majd ezt az összeget visszafizette.

Frank úr aztán lassan elhagyta a várost, engedélyek nélkül épült egyik ingatlanára (képünkön) a napokban írtak ki árverést. A 157 négyzetméter területű, részben alápincézett, engedélyek nélkül létesült melléképületre 2001. július 24-én rendelte el a kecskeméti önkormányzat építéshatósági csoportja az eredeti állapot visszaállítását, vagyis az épület bontását. A határozat szerint az ingatlan nem csak tervdokumentáció és néhány szakhatósági engedély nélkül épült fel, hanem két telekre is létesült, amelyhez előzetesen telekösszevonási kérelem kellett volna. Ennek hiánya miatt viszont még a részleges visszabontás sem lehetséges - állapította meg a hivatal. A teljes bontás elrendelése mellett az építtetőt a hivatal 100 ezer forint pénzbírsággal sújtotta. Frank úr azonban sem akkor, sem pedig a későbbiekben nem fizetett ki egyetlen bírságot sem. Az ingatlan a mai napig áll.

A szabadlábon védekező gyanúsított hivatalos tartozása több mint százmillió forint, amelyből a legjelentősebb tétel egy több mint negyvenmillió forintos banki kölcsön, de tízmillió bontási bírsággal tartozik az önkormányzatnak, továbbá van adótartozása, a magánszemélyek adósságáról nem is beszélve, akik ekkora tartozás mellett nem reménykedhetnek abban, hogy bármikor is a pénzükhöz juthatnak. 

Címke: