A Mercedestől nem látszanak a borbási utak

2014 már 18
Megosztás
földút Kecskemét Borbáson

A borbásiakban van civil kurázsi. Bejöttek a városba, az asztalra csaptak, mert évek óta nem olvassák el a részönkormányzat jelentését az utak állapota miatt. Győztek. Kohajda, Zombor is.

A legutóbbi kecskeméti képviselő-testületi ülés  a borbási lakosok egy csoportjának figyelemfelhívó megmozdulásával kezdődött. 

Pontosabban ők adták a díszletet a térség képviselőjének, Kohajda Lászlónak a napirend előtti felszólalásához. Meggyőző volt, amint fiatalok és idősek felállva, némán, a kezükben nyomtatott fotókon mutatták a városatyáknak, hogy milyen útviszonyok között kell közlekedniük nap mint nap.

Ezalatt Kohajda László egy feszes tempójú felsorolást tartott, amely így szólt:

Sipos Józsefné férjéhez decemberben a mentőautó nem tudott kimenni. A Szolnoki dűlő út mellett laknak. 

Kerekes úr autóját traktor húzta ki februárban. Két hétig három kilométeres vargabetűvel tudta megközelíteni otthonát.

Szekér József kilencvenkét esztendős. A feleségét orvoshoz vitte volna, de elakadt és traktoros vontatás kellett a továbbhaladásukhoz. 

Horváth úr, a Páva utcából, a borbási köves út szélén, a rendezetlen padka éles kövére hajtva defektet kapott.

Kerekes Kata a Szolnoki dűlőúton lakik. Váltócipőt kell magánál hordania, hogy a Kecskeméti Főiskolán ne sáros gumicsizmában jelenjen meg a reggeli első előadáson. 

A Labanc család képviseletében megjelent hölgy nevében had mondjam el: a sáros út miatt a gyalogos közlekedés a csatornán történő átkeléssel oldható meg. 

Fazekas úr a Kiserdő és Páva utca közötti útszakaszon kisebb eső után is csak csónakkal tudná megközelíteni ingatlanát, mert hiányzik a csapadékvízgyűjtő árok.

Zsíros Istvánné a Határ úton (szintén tanyai gyűjtőút) közlekedve februárban lábficamot szenvedett a gödrös úton. 

Nincs mit szépíteni

Miután Kohajda befejezte azonnal a városüzemeltetésért felelős alpolgármester, Nagypál Sándor kért szót. Nem tudni mit látott ki a szerencsétlen lakosokból, de politikai támadásról kezdett el beszélni.

Azt mondta, ez az egész váratlanul érte, ráadásul Borbásról hozzá egyetlen ilyen jellegű panasz nem érkezett, a bizottsági ülésen sem merült fel. Hozzátette: a VG Kft. hetek óta gréderezi a földutakat, véleménye szerint ez a rész is be van tervezve, de a legrosszabb állapotban lévő területekkel kezdenek.

Nagypál szavait követően a Borbásiak kérdőn néztek Kohajda képviselőre, aki azt mondta:

Nem nekünk kell szólni, hanem nekik kell észrevenni, megcsinálni, karbantartani. Hozzátette: nincs mit a rossz időjárásra fogni, ezek mostani, napsütéses képek, nem volt olvadás, mégis tengelyig áll a vályú.

Hangsúlyozta: egy hónapja hozott a részönkormányzat egy határozatot az utak javításáról, részletesen, név szerint, sajnálom, hogy nem kapta meg az alpolgármester úr, akárcsak a múlt évit - tett hozzá.

Eddigre már Nagypál alpolgármester nyakig elsüllyedt a nyilvánosság sarában, majd jött Zombor a gréderrel és a következőt mondta:

Köszönöm a borbásiaknak, hogy befáradtak és megmutatták ezeket a fényképeket. Hangsúlyozta: nincs ebben semmi politika, ezek az utak tényleg rossz állapotban vannak, majd felkérte a városüzemeltetési osztályt, hogy kiemelten kezelje  ezt a területet.

 

 

 

Címke: