Mi lesz veled kecskeméti Faragó köz?

2013 okt 30
Megosztás

A létező szocializmus nagyban él az Auchan áruházzal szemben. A Faragó közi lakók közlekedése minden nap szabálytalan. De mivel a város okozta ezt a helyzetet, a hatóságok elnéznek felette. 

 

2008 őszén elkészült Magyarország első turbó-körforgalma az Auchan áruház előtt. Már a kivitelezés közben jelezték a Faragó közben élők, hogyha a kétsávos körgyűrűt kicsit arréb, a dunaföldvári út felé helyezik, akkor az úttól jobbra, a tüzéptelep utáni első utcából ki tudnak majd járni az ott élők egy csatlakozás kiépítésével. A Faragó köz ugyanis három kilométer hosszú tele jelentős méretű családi házakkal. Igaz, most valamilyen oknál fogva Felsőcsalános elnevezésű házszámok jelentek meg néhány ingatlanon, a tősgyökeres lakók ennek ellenére ragaszkodnak - mivel hivatalos értesítést az út nevének megváltoztatásról nem kaptak - a régi, jól bevált Faragó köz elnevezéshez, amely a térképvázlatokon, valamint a tulajdonlapjaikon is szerepel. 

A körforgalomtervezési érveikre senki sem reagált, a hatalmas körforgalom elkészült a jelenlegi helyén, a négysávos út elmegy a köz előtt, a lakók pedig csak lestek, hogy miként fognak innen kijutni a főútra. Egy lehetőségük adódott, hogy az utca előtt, a dunaföldvári út jobb oldalán lévő kereskedelmi és ipari telephelyek bejáratainál elevickélnek a hepehupás úton, majd az autópályafelüljáró előtt kikanyarodnak az útra, ahol az OMW benzinkút előtt van egy besoroló sáv, amelyen kereszül át tudnak jutni az út túloldalára járműveikkel és eljuthatnak a városba. Ez működik, de szabálytalan, illetve ez az út mellett meghagyott földsáv a napi közlekedésre nem alkalmas, nem is arra találták ki, hanem a szolgáltatókhoz való bejutást biztosítják rajta keresztül silány minőségben. 

A hatóságok a körforgalom elkészültekor érzékelték, hogy van alapja a lakossági észrevételeknek, ezért a csomópont használati engedélyével egy időben a Faragó közben megnyílt egy egyszerű földút a Csalánosi körút felé, a Faragó közt pedig egyirányúsították befelé, amellyel így véleményük szerint minden rendben is volt. A lakók a megnyitott átkötőúton közlekedhettek a járművel a város felé könnyedén, senki nem tett panaszt, a csomópont működhetett, az engedélye jogerőssé vált. Az, hogy gyalogosan lehetetlen átjutni ott a dunaföldvári úton a másik oldalra már elenyésző apróság a lakók számára, úgy voltak vele, a tüzéptelep sarkánál átmennek az Aldi áruházig, majd onnan a túloldalra és így tovább, míg el nem jutnak a buszmegállóig. Kicsit kerülő, de biztonságos - vélekedtek. Bár akik sietnek, főleg iskolások, azok merész akrobatamutatványokkal kelnek át reggelente a forgalmas négysávoson. 

 

Aztán hirtelen minden véget ért. 2010-ben a Faragó közt és a Csalánosi körútat összekötő utat lezárták.

Kiderült, nem is önkormányzati út volt ez, hanem egy magántelek, amelyet a csomópont kivitelezője bérelt ki két évre. Azért két évre, mert addig minden jogi-fellebezési lehetőség elévül az érintettek részéről. Nem beszélve arról, hogy az engedélyeztetési eljárás során a Faragó köz lakói értesítést nem kaptak az építéshatóság részéről. Tehát panasz így fel sem merült, sőt, a magánút gyors megnyitásával nem is keletkezett. 

Magyarán: az önkormányzat kijátszotta a lakókat.

 

Szállást adnának mandátum helyett

 

Az ott élők nagy része akkor petícióval fordult az önkormányzathoz. Leírtak minden előzményt, hogy ez idáig kikhez, mely képviselőkhöz fordultak panaszukkal továbbá jelezték: minden közlekedési aggályukat feljegyeztették már az útátadást megelőző helyszíni bejáráskor. Kérték az önkormányzatot, tárgyaljon a magánút tulajdonosával annak további bérléséről, majd nyissák meg újra az utat a lakosság részére. Nem beszélve arról, az út lezárásával a Faragó köz egyirányúsítását nem oldották fel, így akik visszafelé próbálna kijutni a közből, illetve a gyalogátkelő helyen jutnak ki az útra minden nap többszörös szabálytalanságot követnek el, amit a saját hibájuk miatt természetesen elnéznek a hatóságok. Ez immáron három éve. Néhány képviselő eleinte buzgolkodott az ügyben, a közgyűlésen is felvetették a problémát, el is indult a rendezés folyamata. Metzinger Éva jegzősége alatt már erőteljesen szervezték a lezárt út kisajátítását, szakértő felmérte a területet, már csak a költségvetési feedzet hiányzott, amelyet a 2011-es évre tervezett be az önkormányzat. Aztán hirtelen minden megállt, az ügy elsüllyedt a hivatal útvesztőiben és érdeklődésünkre az illetékes alpolgármesterek is széttárták a kezüket: mondván jó kérdés, tényleg, mi is van a Faragó közzel?

Egyelőre nem tudni. A hivatal későbbre ígért tájékoztatást, mindenesetre a probléma adott, lassan már negyedik éve. A legtalálóbb megoldást az egyik ott lakó mondta lapunknak. Azt vetette fel, ide kellene költözteni egy városatyát, aki az első nap szembesülne a közlekedési helyzettel, valószínűleg napokon belül megoldódna ez az áldatlan állapot, mert úgy vélik, ez az úgy száz szavazat nem oszt, nem szoroz az előremenetelükben, amit tőlünk nem kapnának meg.

 

 

 

 

 

Címke: