Mi lett veled Hírös Félmaraton?

2017 okt 6
Megosztás
Hírös Félmaraton

Van egy amatőr sportesemény Kecskeméten, mégpedig a Hírös Félmaraton, amely országos hírűvé nőtte ki magát. Elsősorban azért, mert a különböző korosztályokban induló futók nem utcákon, házak között, hanem a természetben a Benkó Zoltán Szabadidőközpont tavai körül futnak. Hasonlóan népszerű versenyt rendeznek a Kaposvár melletti Deseda mesterséges tó körül, de a hazai, valamint az európai népszerű tavak körül is. Ezek a versenyek nem csak az egészségesebb környezet és egyedülálló élmény miatt népszerűek, hanem azért is, mert nem okoznak bosszúságot a lakosságnak, nincs forgalomelterelés, útlezárás a rendezvény miatt. Nem beszélve a városmarketing hatásáról, ugyanis a már tíz éves Hírös Félmaraton nagyon sok családot, futócsapatot elcsábított ezekre a hétvégékre Kecskemétre. 

Ez a hagyomány azonban, úgy néz ki, az idén megszakadt, a Hírös Félmaraton helyszínét az utolsó pillanatban áthelyezték a szabadidőközpontból a hetényegyházi sporttelepre, ami azért nem ugyanaz: 

egy tó körül, az őszi pompában tollászkodó fák alatt futni, vagy egy tarackos sportpályán körözni. 

A szabadidőközpontnak ugyanis óriási előnye volt, hogy volt egy körös kategória, az pont 7 kilométer, van kétkörös, valamint három körös, amely megegyezik a félmaraton távjával. A hirtelen, utolsó pillanatban történt helyszínváltás sok embert visszavetett, kevesebben is nevezetek az idén. Vajon mi volt váltás oka? A városi szóbeszéd szerint annyi történt, hogy a szabadidőközpontot üzemeltető városi, Hírös Sport Nonprofit Kft. a többszörösére emelte a bérleti díjat. 

És mit ad Isten, valóban! 

A Hírös Félmaratont szervező  JUSTITIA Sport és Kulturális Egyesület nem cáfolta érdeklődésünkre azt, hogy a Hírös Sport Nonprofit Kft. a 2016-os bérleti díjnak idén a többszörösét kérte. Hozzátették: a bérleti díjnak az ilyen mértékű növekedésével nem tudtak tervezni, mert a rendezvény alapvetőn nonprofit jellegű, nevezési díjat pedig nem szerettek volna emelni, ezért kénytelenek voltak új helyszínt keresni a verseny előtt. 

Megtudtuk: a  rendezők, a JUSTITIA Sport és Kulturális Egyesület a Kecskeméti Önkormányzati Dolgozók Szabadidő Sport Club önkénteseivel végzi a verseny bonyolítását, akik térítés nélkül végzik ezt a munkát.

Ez csak azért pikáns, mert a Hírös Sport Nonprofit Kft. a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonú cége.

Természetesen megkérdeztük a Hírös Sport Nonprofit Kft.-t is, amely az alábbi választ küldte érdeklődésünkre.

A cég vezetésének álláspontja szerint, az azonos területen folyó, azonos tevékenységet folytató bérlők részére azonos bérleti díjat kell megállapítani. Ezért kellett a JUSTITIA Sport és Kulturális Egyesület részére, az évekkel korábban megállapított, kirívóan alacsony bérleti díjat módosítani és egységesíteni.

A területet a gazdasági vezetés döntése után a bérlők egységes áron tudják igénybe venni.

Az egységesen megállapított bérleti díjak megállapítása érdekében kiszámítottuk a terület bérbeadásakor felmerülő önköltségét, ami a kiindulási alap. Az Egyesület által szervezett Hírös Félmaraton verseny évekkel korábban megállapított bérleti díja nem fedezte a társaság adott rendezvényre fordított költségeit. Természetesen a Hírös Sport Nonprofit Kft. azokhoz a rendezvényekhez, amelyek teljesen ingyenesek, a helyet továbbra is biztosítja, akár ingyenesen is, akkor viszont még nevezési díj sem szedhető.Ugyanakkor a megkötött szerződések betartását fokozottan ellenőrizni fogja.”

A válasz lényege tehát, hogy mindenki egy kalap alá tartozik, nincs kivétel, esetleg akkor netán, ha nem szed nevezési díjat.

Mint említettük, a szervezők térítés nélkül, önkéntes alapon dolgoznak, de hát a rajtszámokra, a hűsítőkre, a több kategóriában nevezettek díjaira viszont költeni kell.

Milyen jó lenne, ha a Hírös Félmaraton legalább csak a kis töredékét megkapná annak a városmarketing címén elkészült plakátoknak, prospektusoknak az árából, hiszen a rendezvény turisztikai, kereskedelmi hatása többszöröse mindezeknek!

Hírös Félmaraton fotók, még a szabadidőközpontban, készítőik: Gaál Szilvia és Hedrich Zoltán

 -rajnai-