Mi van veled új, kecskeméti szülészet?

2014 már 19
Megosztás
flash mob a kecskeméti kórháznál

Már egy éve üresen áll a kecskeméti megyei kórház új szárnya. Az okokról az állami fenntartó nem nyilatkozik, de mindenkit türelemre intenek. Flash mob, rendőrök a Nyíri úton.

 

Hétfőn reggel flash mob, azaz villámcsődület zajlott a kecskeméti megyei kórház főbejárata előtt. Fiatalok molinókat húztak ki, amelyekre azt írták: “ Kórházberuházás/egy éve üresen áll/ Miért???” valamint: “Valaki adja már át”. A molinókon pártjelzés és logó nem volt.

A fiatalok mindemellett azt is hangoztatták: ez itt áll kihasználatlanul, miközben egyre hosszabbak a várólisták.

A járműforgalmat és a kórházba való bejutást nem zavaró esemény azonban valakit nagyon felmérgesített, mert bejelentést tett a rendőrségen. A  járőrök sebtében ki is érkeztek és leigazolták a fiatalokat. Telefonáltak a rendőrök és telefonálgattak a demonstrálók is, majd a zsaruk visszaadták a molinókat és elmentek. Érdemi intézkedés nem történt. Annyit elértek, hogy a fiatalok a figyelemfelhívást nem folytatták.

Nyugi kis köcsög, hamarosan

Annyi biztos, hogy a tervek ellenére már nem lesz az új szárnyban kampányszülés, mint azt tervezték. Kormányszinten ugyanis szerették volna, ha szülészet még a választások előtt megkezdi az üzemelését, de ez a belső hiányosságok miatt képtelenség.

Az új szárnyat egyébként a múlt év júniusában kellett volna átadni, a csúszásról a megyei intézmény vezetése nem nyilatkozik, mert ezt nem is teheti meg, mivel a kórház üzemeltetése átkerült az államhoz, pontosabban a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI). (Svébis Mihály a múlt évben még annyit mondott erről, hogy a korábbi csúszás az informatikai közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt történt).

A központi intézet természetesen tart fenn sajtóosztályt, amelynél írásban megkérdeztük, hogy mikortól működhet érdemben az új kórházi szárny, illetve, milyen okok miatt csúszik az átadás.

A kommunikációs osztály eredményesen pályázhatna a kormány citromdíjas sajtóosztálya címre, mert a  minisztériumok alapos, kielégítő és intelingens válaszaihoz képest a GYEMSZI a következő mondatot küldte 48 óra múlva:

“A projekt átadása hamarosan várható.”

Menni kell az Izsáki útról

A kecskeméti megyei kórház új szárnyának az építése egy uniós támogatású, mintegy tizenkétmilliárd forintos projekt, amelynek az elnevezése: Kecskeméti Gyógyintézeti központ”. Ebbe az épületbe fog majd költözni a szülészet, az újszülött-részleg, a gyermekgyógyászat, a fül-orrgégészet, a tüdőosztály. 

A Izsáki úti kórház többi részlege - pszichiátria, reumatológia, és krónikus belgyógyászat - egy darabig úgy volt, hogy maradnak ott, de már nem sok idejük maradt, mert lejárt a kórház ingatlanjára kiírt hasznosítási és vételi pályázat, amely tervek szerint szociális-egészségügyi célra hasznosítanák a régi kórházi tömböt.

Ennek okán a fennmaradt három osztályt most bepréselik valahogy a Nyíri útiba, mert elvetették azt, hogy átmenetileg a honvéd kórházat is kihasználják erre a célra. 

Címke: