Miért gyújtotta meg Buci Macit a szomszéd?

2014 ápr 25
Megosztás
Móricz Józsefet állatkínzásért ítélték el

Buci Maci egy jókora rottweiler. Kóborolgat, besurrantgat, de Józsi bácsi móresre tanította. Jogos önvédelem, vagy állatkínzás? Már megint Izsák, az állatvédők, meg a nyálcsorgó média.

 

Egy három éve zajló, irodalmi gyökerű családokra írt szappanopera zárult le pénteken a Kecskeméti Járási Bíróságon, ahol lényegében összecsapott a régi és az új emberöltőnyi értékszemlélet, plusz a törvényváltozások, amelynek lényege röviden: ne má’ az állat vigye a vadászpuskát kontra, ne má’ azt csináljon az ember az állattal, amit a kénye-kedve, indulata-hangulata, reggeli ébredése diktál.

Első felvonás: a Buci hurka

A főszereplő, Móricz Józsi bácsi, volt izsáki falugazdász, bottal jár, báránybekecsben, a vállán maga készítette hímzett szűr, a napjait a kerti munka mellett fafaragással tölti. Állatkínzás büntette miatt került a bíróság elé, az ügyészség a kegyetlensége miatt letöltendő börtönbüntetést indítványozott ellene, a bíróság pénteken, nem jogerősen, egy év három évre felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélte. De mi is történ három éve?

A per sértettje, Buci Maci, egy jókora fekete rottweiler, amely a Petőfi családja leszármazottainak a tulajdona. 

Tény: Buci Maci rosszcsont, rendszeresen kóborol és bejár a portákra a kerítések alatt, összetapossa a zöldségeket meg a palántákat. Józsi bácsi e miatt több panaszos levelet is küldött az izsáki jegyzőnek, de elmondása  szerint nem történt semmi. (Információink szerint a jegyző a kutyatartó családot figyelmeztette az ebtartás szabályaira). 

Erre aztán az öreg a maga kezébe vette a sorsát. 

A bírósági tényállás szerint Józsi bácsi 2011. február 16-án saját készítésű acélhurkokat tett a kerítés azon részeire, ahol bejártak a kóbor ebek. Este hat óra magasságában Móricz bácsi kutyavonyítást hallott, kiment és egy nagy fekete kutyát látott a hurokban mocorogni. Odament  az állathoz, ráöntött két deci gázolajat, majd meggyújtotta. A kutya erejét a fájdalom megsokszorozta, egy hirtelen mozdulattal elszakította a hurkot és hazáig szaladt, ahol a gazdája lánya felmosóvízzel nyakon öntötte az izzó szőrű Bucit. Az állatorvos a kutya hátán, lábán, a fülei körül égési sérüléseket állapított meg, lekezelte, a család feljelentést tett. Bucika pedig 3-4 hét alatt felgyógyult. 

Kis falu, kis ország, mindenki tudni vél mindent, ezért Móricz Józsi bácsit már másnap kihallgatták a rendőrségen. 

Az öreg a következőket mondta jegyzőkönyvbe: Tegnap délelőtt egyes méretű acéldrótból készítettem hurkokat, ahol a kóbor kutyák bejártak. Sötét este volt már, amikor kutyavonyítást hallottam, odamentem, volt ott egy fekete, nagy testű kutya, nem tudom milyen fajta. Az állat ekkor felém fordult, nekem akart rontani, de a hurok felfogta, erre felkaptam a gázolajas flakont, ráöntöttem és meggyújtottam, a kutya erre nagyot ugrott és elszaladt. Csak meg akartam ijeszteni. Rossz ötlet volt, sajnálom. Nem tudtam kié, pedig jó viszonyban vagyunk velük, ezért felajánlom, hogy átvállalom az állatorvosi költséget. A bűncselekményt elkövettem, szégyenlem magam - fejeződik be a tanúvallomás.

Ez a hitelesített beismerés alapozta meg a büntetőeljárást és lett Józsi bácsiból gyanúsított, majd vádlott állatkínzás bűntettében.

Második felvonás: a nemzetközi ebhelyzet fokozódik

Józsi bácsi fenti vallomását a bíróságon visszavonta és nem ismerte el a büntetőjogi felelősségét.

E szerint a kutyagyújtás napján Buci Maci habzó szájjal nekiugrott a kertje kerítésének, ő megijedt, tüzet gyújtott, el akarta ijeszteni  a fenevadat, de az beásta magát a kerítés alatt és rátámadt. Ekkor Józsi bácsi a tűzgyújtáshoz használt gázolajból felé loccsantott, majd a kutya a tűztől kicsit megperzselődött és elszaladt a maga ásta lyukon keresztül. Nem volt rajta semmiféle hurok.

Aztán a bírósági tárgyalásra bekerült valami hurokféle, de azt nem lehetett bizonyítani, hogy az Józsi bácsitól származik, vagy esetleg más kerítésből. A tanúk is ellentmondóan nyilatkoztak a drótról.

Magyar László ügyvéd védőbeszéde szerint ez egy szociókrimi a sárfehér homokon. Kifejtette: ismerjük már milyen rendőri történetek és visszaélések zajlottak Izsákon az elmúlt húsz évben. Józsi bácsi története is beleillik a képbe.

Nézzük csak: Józsi bácsihoz az esetet követően kiment egy rendőr, aki a sértett lányának a barátnője. Védencét nem rabosítják, nem figyelmeztetik a jogaira, nem mondják, hogy létezik ügyvéd is a világon, hanem azt mondják, hogy nem követett el bűncselekményt, ne féljen, majd felelősségre vonják a kutya gazdáját, aztán védence szemüveg nélkül aláírja a rendőr által az orra alá tolt papírt. Erre nem lehet alapozni egy bírósági ítéletet - tette hozzá.

Aztán az ügyvéd csak sorolja: az állatorvos, a sértett családjának jó barátja,  nem vett fel látleletet Buci sérülésiről, sőt, a kezelések, valamint a vizitek sincsenek dokumentálva. Egyszer két hét alatt felgyógyult a Buci kutya, máskor meg négy hét alatt. Aztán, hol a hurok, amit állítólag a sértett családjánál foglaltak le? - kérdezte, amit más vallomás szerint a kerítésről szedtek le, aztán végül kiderül, amit találtak, az nem lehetett. Egyszerűen elfogadták a hatóságok a kutya gazdája által kreált bizonyítékokat - hangsúlyozta.

Kócsó bíró erre figyelmezteti a védőt, hogy hamisan ne vádoljon senkit, majd Magyar ügyvéd így folytatta, a tanúk szerint csak perzselődött a kutya szőre a tűztől, de nem a gázolajtól, mert akinek volt olajkályhája az tudja, hogy a gázolaj nem lobban fel egy szál gyufára.

Harmadik felvonás: a kifejlett, nem jogerős vég

Varga László, ügyész, fenntartotta a vádat, miszerint Józsi bácsi különös kegyetlenséggel kínozta meg Buci Macit, ezért ennek a Móricz-ivadéknak (az íróval való rokonságot a vádlott megerősítette a Hírösvénynek) börtönben a helye.

Magyar László, ügyvéd szerint nem olyan bonyolult ez a bulvármédia által eltúlzott és nem helyén kezelt történet. A törvény szerint ugyanis, aki indokolatlanul bántalmaz gerinces állatot, az állatkínzásnak minősül és itt az indokolatlanul jelzőn van a hangsúly. Hozzátette: tény, hogy a rottweiler harci kutyának minősül és tény az is: bement Józsi bácsi kertjébe, rátámadt, akinek e miatt meg kellett védenie magát - pont. 

Móricz bácsi felmentését kérte - pont.

Móricz József az utolsó szó jogán elmondta:  egyszer vágóhídra akartak vinni egy derbilovat, amit ő hosszú ápolással felgyógyított, ma gyönyörű csikói vannak az egykori beteg jószágnak. Hozzátette: lelki és fizikai fájdalmat okozott neki a vád. Az élettársát megfenyegették az állatvédők, ráadásul az egész ügyet felfújta és eltorzította a média. Hozzátette: nem tudja mitől sokszorozódtak meg a kutya sebei, de azokat, amelyekről itt a szakértők beszéltek, azokat nem ő okozta. Hangsúlyozta: három szenvedés teli évet okozott neki ez a per, most már tudja, jobban járt volna, ha ott menten széttépi őt az a Buci Maci.

Hát nem tépte szét, mert Kócsó Sándor bíró elég határozottan elítélte Móricz Józsi bácsit.

Egy év börtönbüntetést kapott három évre felfüggesztve, de csak azért, mert idős és beteg emberről van szó, egyébként ha fiatalabb és egészséges, akkor letöltendő lett volna, tette hozzá a büntetőbíró. Kiderült: a pluszban kimért kétszázötvenezer forint pénzbüntetés szokatlannak tűnik a felfüggesztett mellett, de szükségesnek ítélte meg a bíróság és ez is jelzi a bűncselekmény súlyosságát. E mellett Móricz úr megnyerte a per összes költségének a viselését is, amely meghaladja a háromszázezer forintot.

Kócsó bíró az ítélet indoklásakor újra felidézte Józsi bácsi első, beismerő vallomását, kifejtve annak életszerűségét, majd ebből alakult ki a perben egy vérengző vadorzó támadása és az úgymond jogos ellenállás  - tette hozzá.

Elmondta: tény, a vádlott hurkokat tett ki a kutyák ellen, tény, hogy gázolajjal lelocsolta és meggyújtotta Buci Macit. Hozzátette: a perben széles körű bizonyítást vettek fel, kihallgatták a rendőröket, majd szakértőket és tanúkat, amelyek mind megalapozták a vádlott beismerő vallomását.

Varga László, ügyész fellebbezést jelentett be az ítélet súlyosbításáért, mert végrehajtandó szabadságvesztést szeretne ebben az ügyben.

Magyar László, ügyvéd pedig felmentésért fellebbezett, részben a megalapozatlan ítélet, valamint bizonyítottság hiányában, így a három éves per a Kecskeméti Törvényszéken fog folytatódni.

Józsi bácsi - aki mindvégig ártatlannak vallotta magát -  csóválta a fejét az ítélet hallatán és fellebbezést jelentett be. A folyosón hozzáfűzte vagy egy kommunista, állatvédő bíróság elé került, vagy nyomás nehezedett a bíróra ezektől és somolyogva felnézett a plafonra. Aztán elsietett a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolára, ahol az élettársa felvételizett, ugyanis az asszony úgy döntött, óvónő akar lenni, mert nagyon sok népdalt ismer és szépen énekel - mondta Móricz Zsigmond íróuram kutyagyújtó leszármazottja.