Miért március 14-én lesz az ünnepi megemlékezés Kecskeméten?

2018 már 7
Megosztás
kutya

Érthetetlen, hogy a kormánypárti városvezetés miért egy nappal korábban akar megemlékezni az 1848-as forradalomról - mondták egy egybehangzóan a kecskeméti ellenzéki politikusok szerdán délután a város főterén,  közösen rendezett sajtótájékoztatójukon.

Pártállástól függetlenül részt vettek a városi közgyűlés ellenzéki politikusai azon a sajtótájékoztatón, amelynek témája a jövő héten esedékes '48-as városi megemlékezés volt. 

Mint mondták, értetlenül állnak azelőtt, hogy miért egy nappal korábban, március 14-én 15:00 órától kívánja megtartani a közös városi megemlékezést a fideszes többség. Sőt mi több, úgy vélik, hogy ez egyenesen a magyar szabadságharc hőseinek megcsúfolása.

Király József, az MSZP kecskeméti frakcióvezetője és országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte, hogy gyerekkora óta nem emlékszik olyanra, hogy ne a napján tartották volna a március 15-ei ünnepséget. Hozzátette, hogy az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünket nem lehet ilyen módon senki kénye-kedve szerint félvállról venni. Az emlékezés koszorúit ezért az ellenzéki pártok március 15-én, csütörtökön 10.00 órakor fogják elhelyezni a Kossuth-szobornál, ahogy azt a tisztesség megkívánja.

Végezetül arra szólították fel a városvezetést, hogy fontolják meg újra az ünnepség dátumát. Amennyiben viszont nem változik az álláspont; az ellenzék is jelen lesz 14-én, de megemlékezésüket másnap fogják megtartani a fenti időpontban és helyszínen.

A sajtótájékoztatót követően Szemereyné Pataki Klaudia polgármester közleményben válaszolt a főtéri sajtótájékoztatóra, amelyet az alábbiakban változatlan formában olvashatnak: 

"A március 15-éhez kapcsolódó kecskeméti ünnepségeknek semmi köze semmilyen politikai érdekhez. Legjobban bizonyítja ezt, hogy a kampány időszak ellenére a hivatalos, város által szervezett központi ünnepségen egyetlen politikus sem mond beszédet. 

Mindössze annyi történik, hogy számos észrevétel és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: több okból sem lett volna szerencsés 15-én tartani a városi ünnepséget. Egyrészt négynapos ünnep van, sokan elutaznak, a 14-ével pedig lehetővé tesszük számukra, hogy méltó módon, együtt ünnepelhessenek, és a pihenésről se kelljen lemondaniuk. Másrészt tapasztalható, hogy az ilyen ünnepségekre sokkal többen jönnek el, ha azokat munkanapon tartjuk.

A március 14-i városi ünnepséggel valójában bővítettük a méltó megemlékezés lehetőségeit, hiszen a programfüzetből is látható, hogy az ünnep minden napján tartalmas programok várják az érdeklődőket. 

Egyébként nem ez az első ilyen alkalom, tavaly például a Nemzeti Összetartozás Napjáról június 2-án, szintén hétköznap emlékeztünk meg, nem pedig 4-én. De ez akkor nem zavart senkit, akkor nem volt kampány."