Miért nem épült meg a Hilton szálloda?

2013 dec 5
Megosztás

A Hilton szálloda meghiúsulásának a körülményeit is érinti majd az új fedett uszoda vizsgálóbizottsága - jelentett be a sajtótájékoztatón a helyi LMP. Sipos Lacival már megint gondok adódtak.

 

Kijelentették: mivel a gazdaságos üzemeltetés egyik feltétele volt az, hogy a fürdő mellé szálloda is épüljön és erre egy céget is létrehozott a város, valamint több százmillió forintot nyert el hozzá pályázati úton, ezért elkerülhetetlen, hogy ezt a témát ne érintse a vizsgálóbizottság. 

Falusi Norbert, önkormányzati képviselő, a vizsgálóbizottság tagja elmondta: nem pártpolitikai egymásnak feszülést, hanem felelős, a lakosság érdekében végzett érdemi munkát szeretnének felmutatni, hiszen, a beruházás azért valósult meg, hogy a város még jobban vonzza a turizmust, a helyi lakosok pedig az eddiginél jobb körülmények között sportolhassanak, illetve, tölthessék el a szabadidejüket. Mindezek mellett a város gazdaságosabb üzemeltetést tűzött ki célul, a jelen azonban azt mutatja, hogy ez utóbbiból semmi nem valósult meg, mert se nem energiahatékony, se nem önfenntartó a Kecskeméti Fürdő. Holott ez volt az elvárás az összesen 6,5 milliárd forintból megépült uszodával kapcsolatban még 2007-ben, amikor a Zombor Gábor vezette testület jóváhagyta a terveket. Az évek során azonban a város vezetése szemmel láthatóan lejjebb adott az elvárásokból.

Először csak a megújuló energiaforrások beépítése maradt el, majd később már a kivitelezés minőségére sem figyeltek. Ezt igazolja az a több százmillió forintnyi pótberuházás, amit eddig pluszban kellett az uszodára költeni - tette hozzá. Ráadásul folyamatosak a műszaki meghibásodások, amelyek kijavításai újabb súlyos milliókkal terhelik a város költségvetését, ezért elkerülhetetlen a felelősség megállapítása.

Annál is inkább - tette hozzá Kriskó Dávid, mert a fürdő léte jelentős terheket ró az adófizetőkre, hiszen 20 éves hitelkonstrukcióban fizeti a megépítését a város. Hangsúlyozta: azt is meg kell majd vizsgálni, hogy a 2032-ben lejáró végösszeg törlesztőrészletei miért emelkedtek éves szinte milliárdokat az elmúlt időszakban,  2016-tól ugyanis évi 500 milliót kell kifizetni évente a fürdő után.  Összehasonlításképp a város Fideszes vezetése évente alig 200 millió forintot szán útfelújításokra - mondta Kriskó. 

A vizsgálóbizottság a jelentését 2014 februárjában terjeszti a közgyűlés elé. A bizottsági tagoknak az első ülésen nyilatkozniuk kellett, hogy részt vettek-e valamilyen formában a fürdő építkezésében. A kérdésre Sipos László Fideszes vállalkozó bejelentette, hogy feleségének a cége részt vett a fürdő beruházásban. A bizottság nem kormánypárti képviselői jegyzői állásfoglalást kértek, hogy fenn áll-e az összeférhetetlenség, mert a bizottság Fideszes elnöke nem találta Sipos László részvételét problémásnak. 

Címke: