Műfüvessel bővült a műkerti sportcentrum

2015 jún 5
Megosztás
műfüves pálya a kecskeméti műkertváros sportcentrumban

Pénteken hivatalosan is átadták a Műkertvárosi Sport és Szabadidőközpontban létesült feles, illetve negyedes műfüves pályát. Sok munkával és segítséggel jutottak el a 15 év alatt idáig.

 

A Kecskemét 2000 Utánpótlás Futballklub megalapítását tizenhárom elkötelezett sportbarát határozta el 15 évvel ezelőtt — itt szeretnék megemlékezni a közelmúltban elhunyt Pincés István elnökségi tagunkról, aki jelentős mértékben hozzájárult a létesítmény megvalósításához — majd a szervezet kiemelten közhasznú egyesületté alakult át - mondta dr. Kisjuhász Gyula ügyvezető elnök.

Ezt követően az elnökség a város utánpótlást nevelő egyesületeinek egységes szakmai irányításához egy korosztályra alkalmazandó koncepciót dolgozott ki, amelynek megvalósításához az önkormányzattól megkapta a volt MÁV pálya használati jogát 2084 december 31-ig ingyenes használatba.

Az eredetileg 1,6683 hektáros területet az alapítók — közöttük is elsősorban Pincés István, Kisjuhász László, Fábián János, dr. Kisjuhász Gyula közreműködésével— egy korábban elhanyagolt füves pálya felújításával adták a gyermeklabdarúgók használatába. 

A pályaépítéshez saját forrásokat használtunk fel, és a versenyszerű működtetéshez szükséges közművek: villany, víz, gáz bekötése is az egyesület, illetőleg támogatóinak adományaiból történt, akárcsak az öltözők, valamint az egyesületi iroda kialakítása - mondta Kisjuhász Gyula, hozzátette: ezzel egyidejűleg egy majdnem másfél hektáros mocsaras, lápos területet feltöltve, alkalmassá tettük további sportpályák megvalósítására. A jó gazda gondosságával történő ténykedésünk során a Kecskemét-Máriavárosi vasúti pályatest mellett tömör betonkerítést építettünk, majd az évek folyamán - a BÁCSVÍZ segítségével is - a területet teljesen bekerítettük. A vagyonvédelem megerősítése érdekében ma már kamerarendszer is működik a területen. 

Aztán az egyesület pályázott és fejlesztett, majd két gyermeklabdarúgó egyesülettel (5-13 éves korosztályokat foglalkoztatókkal) is együttműködési szerződést kötött.

Az egyre növekvő számban sportoló gyermeklabdarúgók töretlen fejlődését biztosítandóan újabb pályákat építettek, így jutottunk el ehhez a pénteki naphoz, amikor is egy 20 x 40-es és egy 40x60 méteres műfüves pálya került átadásra.

Kisjuhász Gyula hangsúlyozta: a két pálya megvalósítása a – korábban már 600 millió forintos vagyonértéket képviselő - sportcentrum értékét tovább növeli.

Hozzátette: a Kecskeméti TE Utánpótlás Futball Klub Kiemelten Közhasznú Egyesületként a mai napig a tulajdonos által elvárt igényeknek megfelelő szemlélettel, a szinten tartáson felüli gondossággal megőrzi a multifunkciós sport- és szabadidő-központ állagát. Az eredeti elképzeléseknek megfelelően, alapul szolgálhat a további fejlesztésekhez.

A két új (most átadásra kerülő) műfüves pályához az SC Hirösép olyan öltöző-konténereket helyezett el, amely mindenféle időjárási körülmények között biztosítja a gyermekek megfelelő kiszolgálását.

Már a tervezés kezdeti fázisában (a minőségi- és szabadidős sport mellett) gondoltunk a hátrányos élethelyzetben és a fogyatékkal élők sportolási lehetőségeinek biztosítására is.

A pályák mellett üresen maradt területen több milliós tereprendezési munkákkal újabb-, sok ezer négyzetméteres szabadidős célra alkalmas zöldfelületet kezdtünk megvalósítania. Ezek között már egy szelektált területen működik az íjász egyesület, és az újabb füves részeken edzési lehetőséghez jutnak egyes teremsportok felkészülési rendezvényei is.

Elmondta még, az egyesület igazoltnak látja, hogy a megalakulása óta eltelt 15 év alatt a használatába adott ingatlannal – az önkormányzati hozzájárulásokkal – nem csak lelkiismeretesen gazdálkodott, hanem annak eredeti értékét megtöbbszörözte. Ez a vagyongyarapodás a kecskeméti sportélet további fejlődéséhez, fedezetként/pályázati önerőként is igen nagy súllyal eshet latba ezért további beruházásokra szeretne pályázni.