Nagy Attila történelmi üzenetét idézték fel

2017 okt 20
Megosztás
Nagy Attila könyve

1956 november 9-én hajnalban három órakor kopogtak az ablakomon: Attila, Attila, szeretnék veled beszélni! Kinyitottam az ajtót, s megláttam, hogy tüzelőállásokba helyezkedve legalább negyven pufajkás vette körül a házat, ahol albérletben laktam. Géppisztollyal benyomultak az ajtón, közölték, hogy le vagyok tartóztatva.” - olvashatjuk Nagy Attilának, az akkor 23 éves friss diplomás színésznek a visszaemlékezéseit a tegnap Kecskeméten bemutatott emlékiratkötetéből, amelynek címe: Nem lehet visszatérni - Egy színész vallomásai.

Nagy Attila akkor a miskolci színházban dolgozott és a forradalom idején a helyi munkástanács elnöke volt. Először halálra ítélték, majd 12 évi fegyházbüntetésre enyhítették a büntetését, amelyet a forradalmi szerepéért róttak ki rá. Nagy Attila 1986-tól a Kecskeméti Katona József Színház színésze, rendezője, és művészeti vezetője volt. Elkötelezett baloldali gondolkodásúként 1990-ben az MSZP színeiben országgyűlési képviselő lett, politikai, színészi karrierjét hirtelen és váratlan halála törte ketté 1992-ben, mindössze 59 éves volt.

Nagy Attila legnagyobb forradalmi bűne az volt, hogy október 23-án, Miskolcon, elszavalta a Nemzeti Dalt. Ezzel az archív felvétellel kezdődött a róla szóló könyvnek a bemutatója, amelyet Király József, az MSZP kecskeméti frakcióvezetője, a párt országos elnökségének a tagja szervezett. A rendezvényen Nagy Attila özvegye és fia mellett megjelent Molnár Gyula, az MSZP elnöke is.

A Gyergyádesz László által szerkesztett önéletrajzi - vallomásokból, írásokból, interjúkból - álló könyvből Sirkó László, a Katona József Színház művésze olvasott fel részleteket.

- Ahány ember annyi 56, de egyben mindenki számára a szabadság, a függetlenség, az önálló államiság eszméjét jelentette, azt, hogy ami van, az elfogadhatatlan, változás kell és új országot kell építeni - mondta Molnár Gyula köszöntőjében. Hozzátette: azért mondom ezt, mert most is ez a politikai feladatunk, hiszen a szabadságunk, a független államiságunk van fenyegetve és ilyenkor a felelős politikus nem méricskél, hogy ki honnan jött, kinek milyen  a múltja, hanem a közös cél érdekében összefog. 

Hangsúlyozta: Nagy Attila akkor vállalta a  baloldaliságát, amikor azt nagyon kevesen vállalták.

Akik ma bárhol az országban vezetik az MSZP helyi szervezeteit azoknak ott van a a példa, a Nagy Attilai üzenet.

Király József külön megköszönte a Táncsics Alapítvány közreműködését, hiszen támogatásuk nélkül sem a kötet, sem a rendezvény nem jöhetett volna létre. 

A könyvbemutató után a résztvevők megkoszorúzták a kecskeméti 1956-os emlékművet, ezzel tisztelegve Nagy Attila és társai előtt.

Végezetül pedig álljon itt egy újabb részlet Nagy Attila olvasára érdemes könyvéből:

A szomorúságom nem múlt el, mert nekem a legnagyobb megrázkódtatásom nem a meghurcoltatás volt. A legnagyobb megrázkódtatás számomra az volt, hogy sok ezer ember szeretete vitt engem a hátán a letartóztatásig. A letartóztatásom pillanatától egész Magyarországon egyetlen ember nem akadt, aki egy jó szót szólt volna értem. Az a szomorúságom, hogy a veszélyben lévő embert ez az ország, ez a társadalom a maga történelmi gyávaságával megtagadja.”