Nagy jövő előtt áll a Hírös 7 Fesztivál

2017 szep 5
Megosztás
Ladányi Kovács Zoltán

Várakozáson felüli érdeklődés, minden este telt ház, jelentős vendéglátói forgalom - ez jellemezte a 2017-es Hírös 7 Fesztivált. Vagyis, a tények önmagukért beszélnek. De miként látta a fesztiváligazgató? Mivel lehet innen továbblépni úgy, hogy a színvonal is megmaradjon? 

Ladányi Kovács Zoltánnal beszélgettünk.

- Mit éreztél, amikor véget ért?

- Természetesen megkönnyebbülést, mert nagyon feszített volt a tempó, amelybe az egész csapat maximálisan odatette magát, de igazából nem is a munka vége miatt érzi ezt az ember, hanem attól, hogy nem nyomja már a felelősség súlya. Sikerült ugyanis minden nap több ezer embert úgy megmozgatni, kiszolgálni, hogy nem volt probléma, minden zökkenőmentesen lezajlott és ebben a szervezés mellett az égiek is besegítettek, hiszen az időjárásra igazán nem lehetett panaszunk.

- Mennyivel lett jobb az idei, mint az előző évi fesztivál?

- A statisztika szerint 20 százalékkal több volt a látogató, ez azt jelenti, hogy a Hírös 7 Fesztiválnak kezd újra híre lenni, ahová mindenképpen érdemes benézni, ellátogatni. Mellesleg az idei tervünk  ezzel teljesült. Ez volt ugyanis nekem és a közvetlen munkatársaimnak a második éve, azt hiszem sikerült feljebb lépnünk egy lépcsőfokot. Az első évben frissítettük az arculatot, a marketinget, a második lépésben pedig megpróbáltunk regionális szintre lépni, ennek az eredménye mutatkozott meg a látogatószámban.

- Azért minőségben is léptetek egy szintet.

- Anélkül nem lehetett volna, mert mindig kell valami újdonság, mind a szolgáltatásban, a kínálatban, mind pedig kulturális szinten. Ennek megfelelően rendeztük be a főteret, a hírös korzó szabadon maradt, lettek teraszok, tér a térben kiülők és alakítottuk ki az esernyős teret, amely az európai fesztiválérzést jelképezi néhány év óta. Emeltük a szolgáltatások színvonalát a gasztronómia terén, hiszen az úgynevezett street-food étkezdékben kóstolhattak az idelátogatók kecskeburgert, vagy Smokerben készült különlegességeket, a minőségi borkínálat mellett pedig jelen volt a kézműves sörök széles palettája. Kulturális téren is próbáltunk előrelépni, többek között elhoztuk az élő zenés színház élményét mindazoknak, akik nem szoktak év közben színházba járni.

- Mennyiben sikerült megtartani mindeközben a hagyományokat?

- Ez volt a másik cél, és ez elég nagy kihívást is jelentett, mert az 1934-es első Hírös 7 Fesztivál óta azért minden korszakban kialakult egy-egy hagyományos program.Természetesen az élelmiszeripari kiállítás, a térségi összefogás napja, talán a legősibb fesztiválhagyományt eleveníti fel, de a süteménysütő verseny, vagy a babakocsis, illetve a huszárfelvonulás már a közelmúltunk közkedvelt programjai, de a Prímás Párbaj is egyre népszerűbb. Ez utóbbira az idén már a fővárosból is neveztek, ezért szeretnénk jövőre egy ösztöndíjas rendszert nyújtani díjazásul a legtehetségesebbnek. A társadalmi felelősségvállalás filozófiája egyébként szervesen beépül a fesztiválba, mert átadtuk a példaképdíjat Sinkó Lajos — többszörös BMX világbajnok —, négygyermekes kecskeméti apukának, aki rögös életútján keresztül mutatja meg a fiataloknak, hogy a sport kitörési pont lehet az életünkben a tudatmódosító szerek helyett. De ugyanennek a szellemiségnek a jegyében jelent meg néhány cég is a főtéren, megismertetni önmagukat a munkaerőhiány ellensúlyozásaként.

- Volt olyan program, amivel úgymond mellélőttetek?

- Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de nem. Korda Györgyöt kicsit alulsúlyoztuk, nem gondoltuk volna, hogy ennyien kíváncsiak lesznek rá a Prímás Párbaj után. Óriási élmény volt, de a többi koncertünkre is megtelt a főtér. Hozzá kell tennem, hogy az együttesek maximálisan elégedettek voltak a színpadtechnikával és a kiszolgálással, amelyet egy luxus lakóautóban biztosítottunk a számukra. Szikora Róbert, az R-Go együttes frontembere meg is jegyezte ezt a koncerten mindenki előtt, és azzal hálálta meg, hogy a megállapodott 90 perc helyet két és fél órát játszottak Kecskemétnek. Mindezt azért tartom fontosnak, mert a Hírös 7 Fesztivál híre a művészvilágban ezen élmények alapján terjed el. Legyen az a hírünk, hogy ide érdemes eljönni, mert itt igyekszenek nekik  a lehető legjobb kiszolgálást és színpadtechnikát nyújtani és a közönség is igényes, mert mindezt meghálálja.

- Mondhatjuk, hogy a Hírös 7 Fesztivál az egyetlen olyan hazai képződmény, amelynek nincsen ellentábora?

- Annyi biztos, hogy nagyon sok dicséretet kaptunk és a város befogadta a rendezvényt.

Persze, mindig van néhány ember, akinek valami nem tetszik, de ez sem a fesztiválnak szólt. Véleményem szerint elegendő volt a hétköznap éjfélig, a hétvégén pedig az egy óráig tartó nyitva tartás. 

- Merre tovább?

- Folytatjuk a munkát és megpróbálunk jövőre még egy lépcsőfokot előre lépni. A célunk, hogy országos hírű rendezvénnyé váljon a Hírös 7 Fesztivál, ehhez viszont egyedi programokra van szükség, ide írt, egyedül itt bemutatott produkciókra, illetve, külföldi sztárfellépőkre, amiért akár az ország távoli pontjáról is elutaznak Kecskemétre, arra a hírös fesztiválra, hogy ők is a részesei lehessenek ennek az egyedülálló közösségi élménynek, amit ez a város nyújtani tud.

Fotók: Banczik Róbert

Ladányi Kovács Zoltán, a Hírös 7 Fesztivál igazgatója

2007 Lovas-Show Kft.

ügyvezető – Nemzeti Vágta és Lovas Világkupa szervezése

2009 Kettesfogathajtó Világbajnokság versenyigazgató

2013 Négyesfogathajtó Európabajnokság versenyigazgató

2014 Egyesfogathajtó Világbajnokság versenyigazgató

2006 Puszta Tours Kft.

ügyvezető – rendezvényszervezés, partner partyk, céges rendezvények

2005 Walton Pezsgőgyár Rt.

értékesítési vezető

2003 Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

projekt vezető

2004. Négyesfogathajtó Világbajnokág versenyigazgató helyettes 

1996 Bugaci Karikás Csárda

értékesítési vezető

1993 Hotel Novotel Budapest, recepció

1992 Cityrama, idegenvezető

1991 Budatours, idegenvezető

1990 Idea Tours, idegenvezető, Spanyolország

1988 Hotel Forum Budapest, recepció

Díjak

2009 Dél-Alföld Turizmusáért Díj

2016 Budapest Turizmusáért Díj

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

amit itt felvezetnek az gagyi nincs ezzel probléma de nem több akkor sem ha hajnali kettőig vagy háromig tart a hepaj és a részvétel mérhetetlen számokat mutat, ki számolta meg könyörgöm de tulajdonképpen ez mindegy is. csak ne tegyünk úgy mintha ez valamifajta kiérlelt, kulturális érték lenne nem ez genetika, ösztön ennyi. annak minden bizonnyal klassz.