Négy elnéző pénzügyőr ellen emeltek vádat

2016 szep 27
Megosztás
bácsalmási határátkelőhely

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség hivatali visszaélés bűntette miatt vádat emelt négy pénzügyőr – egy nő és három férfi - ellen, akik 2015. március 26-án hivatali kötelességüket megszegve nem bírságolták meg egyikük ismerősének anyját, aki a vámmentes mennyiséget meghaladó alkoholt akart behozni az országba.

A vádlottak a NAV Bács-Kiskun Megyei Vám- és Adóigazgatóságán teljesítettek szolgálatot pénzügyőrként. 2015. március 26-án a nő és két férfi vádlott a szerb-magyar határon, a bácsalmási határkelőnél ellenőrizték az utasforgalmat, negyedik társuk ezen a napon nem volt szolgálatban.

 Délután Szerbia felől belépett az országba egy személyautóval érkező nő. A pénzügyőr nő elkezdte a jármű vámellenőrzését. Az autó csomagterében a vámmentesen behozható értéket meghaladó alkoholos italokat talált, az italok egy üveggel haladták meg a vámmentességi határt. Erről tájékoztatta is a szolgálatban lévő két társát, akik közül az egyik férfi bekapcsolódott az intézkedésbe, míg a másik csak időnként figyelemmel kísérte.

Az intézkedő nő és férfi vádlottak közölték az ellenőrzött nővel, hogy a vámmentességi értékhatárt meghaladó mennyiségű alkoholt próbált behozni az országba és emiatt meg fogják bírságolni. A két vádlott magához is vette a „határt átlépő” üveg szeszes italt, amit bevittek az irodába. Itt a férfi vádlott belépett a bírság kiszabásához szükséges számítógépes rendszerbe, de nem indított eljárást.

Eközben az alkoholt becsempészni akaró nő felhívta telefonon a fiát, a fiú pedig telefonon felhívta az aznap nem dolgozó negyedik vádlottat. Ezután a negyedik vádlott felhívta azt a szolgálatban lévő vádlottat, aki csak figyelte az intézkedést és kérte, hogy ne intézkedjenek a nővel szemben és ne tárják fel a törvénysértést. Ebbe az intézkedést csak figyelő pénzügyőr beleegyezett és közölte a kérést intézkedő kollégáival.

Ennek hatására az ellenőrzött nő visszakapta a vádlottak által elvitt üveget, autójával behajtott Magyarországra. Itt leparkolt és a visszakapott üveget Szerbia területére vitte. A vádlottak ezzel a szolgálati kötelességüket megszegték és az ellenőrzött nőt jogtalan előnyhöz juttatták, mivel nem bírságolták meg. A pénzügyőrök ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést.

A hivatali visszaélés bűntettével vádolt pénzügyőrök szabadlábon várják a tárgyalást, bűnösségük kérdésében a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.