Nem bír a nyomozóiroda a kokainüggyel

2014 május 19
Megosztás
kokaingyanús videó

A Nemzeti Nyomozó Irodának a nyugat.hu birtokába került határozata, amivel gyakorlatilag leállították a nyomozást a szombathelyi drogügyként elhíresült feljelentésben. A Lazáry Viktor fideszes önkormáyzati képviselő körül szárba szökkent botrányról már sokszor írtunk, legutóbb itt foglaltuk össze az eseményeket.

Beigazolódott, hogy bűncselekmény történt

A Nyomozó Iroda indoklásában érdekes dolgok olvashatóak. 

A második bekezdésben szó szerint ez:

„Az ügyben szombathelyi képviselők kerültek összefüggésbe kábítószer fogyasztásával. A feljelentő feljelentéséhez mellékelt videofelvételen egy férfi – akiben többek hasonlóságot véltek felfedezni Lazáry Viktor szombathelyi önkormányzati képviselővel – kábítószer-fogyasztáskor szokásos mozdulatokat tett.”

A képviselők kapcsolatba kerülése a droggal nem feltételes módban szerepel, és ezek szerint a felvételen Lazáry hasonlóságát többen is látni vélték. De folytassuk, most már nem szó szerint. A hatóság szerint a bűncselekmény elkövetése beigazolódott, a hajón ugyanis a szakértők kokain nyomait mutatták ki, a videoszakértő pedig megállapította a felvétel készítésének helyét.

Nem remélnek eredményt?

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint azonban nem bizonyítható, hogy Lazáry kapcsolatba került a kábítószerrel, és az sem, hogy róla készült a videofelvétel. A kábítószert szállító és azt átadó személyek kilétét sem sikerült kideríteniük, azt is kijelentik, hogy a nyomozás folytatásától sem várható eredmény.

De megjegyzik, ha az elévülési határidőn belül az elkövetők kilétét megállapítják, az eljárást folytatják.

A feljelentő panaszt tesz

Czeglédy szerint az ügy tanulsága ennyi: szívj el egy füves cigit és rád ront a terrorelhárítás, kokainozz a haverjaiddal egy balatoni hajón, és nem történik semmi. Kijelentette, a hatóság beazonosította a helyszínt, a videofelvételen szereplő beazonosításáról annyit mondott, hogy aki úgy mozog mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, az kacsa, úgyhogy mindenki döntse el, kit is lát a videón.

Hangsúlyozta, biztos abban, hogy lesz még olyan bizonyíték, ami elegendő lesz az eljárás folytatására. És reméli, a felfüggesztés nem jelenti, azt, hogy a rendőrség nem keresi a szombathelyi kábítószerdílereket.

Czeglédy egyébként panaszt tesz az eljárás felfüggesztése ellen, és igazsági antropológus szakértő kirendelését kéri, aki meg tudja állapítani, ki is van a felvételen.