Nem fotózható a városházi Horthy-festmény

2014 jún 12
Megosztás
Intermezzo a kecskeméti városháza dísztermében

Egyre nagyobb a beszarás a díszteremben feltárt Horthy falfestmény körül. Az interneten lassan százezeren látták, a városvezetés viszont csak rébuszokban beszél róla Fotózni nem lehet. 

 

Több mint fél év után a régi megszokott helyén, a városháza dísztermében folytatódott a kecskeméti képviselő-testület ülése. A közgyűlést Szemereyné Pataki Klaudia vezette, mondván, Zombor Gábor jelenleg az államtitkári esküjét teszi a fővárosban, miután megérkezik, át fogja venni az ülés vezetését - tette hozzá.

Elsőként Határ Mária kért szót és beszámolt a díszterem felújításáról, amely összesen 69 millió 239 ezer 130 forintba került.

Elmondta: a közbeszerzésen kiválasztott cég az első ütemben a mennyezeti vakolat megerősítését végezte, majd annak a díszítőfestésének a  restaurálását, a második ütemben került sor az oldalfalak tisztítására és szükséges restaurálásra. A munkálatok során feltárt egykori Horthy-képről a jegyző név szerint nem tett említést csak úgy említette, hogy a Pándy falfestmény (Pándy Lajos festűművész alkotása a secco - a szerk.). Kijelentette: ez a festmény csak a díszterem hivatalos megtekintésekor látható. 

Egyébként az ülést kis intermezzo előzte meg, ugyanis az MTI fotósa, Újvári Sándor, szerette volna megörökíteni a falfestményt, de azt sem tudta merre keresse, mert mindkét oldalon sűrű szövésű függönyök takarják a falakat. A fotós fordult a képviselőkhöz, majd a jegyző asszonyhoz, de nem kapott engedélyt a feltárt falfestmény megörökítésére.

Bármennyire nevetséges, ez így igaz 2014-ben Kecskeméten. A városvezetésnek fogalma sincs mit kezdjen egy közintézményben közpénzből felújított és restaurált festménnyel. Pedig lett volna ideje rá, hogy felkészüljenek.

- Kettős beszéd, kitérünk, és nincs álláspontja a Fidesznek ebben a kérdésben - mondta Falusi Norbert LMP-s képviselő az üggyel kapcsolatban. Hozzátette: ez nem csak politikai kérdés.

Király József szerint a díszterem egységét bontja meg a Horthy falfestmény. Hozzátette: elfogadhatatlan a kép megtartása, hiszen ezer éves honfitársaink mellett egy olyan személynek állítunk kiállítóhelyet, aki miatt több mint hatszázezer zsidó honfitársunkat, köztünk Kecskemétieket is deportáltak. 

Napirend előtti hozzászólásában hozzátette: reméli, hogy Zombor Gábor polgármester hű lesz a Holokauszt emlékév helyi rendezvényének megnyitóján mondott beszédéhez és eltünteti innen ezt a festményt

A Hírösvény egyébként szavazásra bocsátotta a Horthy falfestmény kérdését, amelyben nagy számban a letakarás mellett, illetve - mivel egy restaurációs eljárás erre lehetőséget ad - annak egy múzeumba való elhelyezésére voksoltak. Van egy tábor, amely az eltakarás mellett látogathatóvá is tenné a festményt, de csak pontos és objektív tájékoztató szöveg mellett.

A falfestmény feltárásának körülményeiről, valamint történetéről az alábbi cikkünkben olvashatnak.

http://hirosveny.hu/hirek/kibujt-horthy-falfestmenyt-varoshazan

Frissítés!

Megjött Zombor Gábor, feleskették és átvette az államtikári megbízatását a fővárosban.

Visszajött vezetni az ülést. Mondja neki az MTI munkatársa, hogy miért nem lehet fotózni a Horthy falfestményt. MIért nem lehet? - kérdezett vissza Zombor, miért ne lehetne?

Mi lesz itt a jövőben?