Nemzetközi együttműködések körvonalazódnak Portugáliával

2018 feb 6
Megosztás
portugál delegáció

Hat fős portugál üzleti delegáció látogatott ma délután Kecskemétre azzal a céllal, hogy - elsősorban a műanyagipar és az autóipar területén tevékenykedő - magyarországi vállalkozásokkal hozzon létre partnerkapcsolatot. A Portugál Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete kereste meg az AIPA Nonprofit Kft.-t, mint az AI3PA Akkreditált Klaszter klasztermenedzsment szervezetét azzal, hogy portugál üzletemberek egy csoportja olyan térségi vállalkozásokkal folytatna együttműködést, amelyek foglalkoznak műanyag fröccsöntéssel és elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben a fröccsöntőszerszámokat esetleg portugál partner tervezze és gyártsa számukra. A delegációt Gaál József alpolgármester fogadta a kecskeméti Mercedes-Benz gyárnál. 

- Az AI3PA klaszter menedzsment szervezete nagy hangsúlyt fektet klasztertagjainak az exportfejlesztésére, illetve az export fejlesztési tapasztalatok megosztására a tagvállalatoknál - fogalmazott Böszörményi Beáta, klasztermenedzser. - A közös üzleti találkozók szervezése, a közös projektek kialakításának segítése, a jó gyakorlatok megosztása, a tapasztalatszerzés, és a tapasztalat csere egyaránt kiemelt célunk. Fontos tehát számunkra, hogy a portugál gyártó cégeket megfelelő partnerekkel hozzuk össze. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az AI3PA klaszterhez tartozó tagvállalatainknál közel 4700 ember dolgozik, a vállalkozások együttes árbevétele meghaladja a 180 milliárd Forintot, ebből kiemelkedően magas (40%) az export árbevétel aránya. A további növekedés érdekében támogatása érdekében közös külföldi piacokon történő megjelenésekre, közös marketing kialakítására törekszünk klasztertag vállalatainkkal. Szeretnénk a klaszteren belül egy jól működő vállalkozói közösséget kialakítani, ahol vállalataink egymással, vagy akár más klaszterekkel innovatívan együttműködve közös terméket, szolgáltatást, technológiát tudnak létrehozni, működtetni és értékesíteni, kihasználva a közösen végzett munkából fakadó előnyöket.

- Alapvetően mi Portugáliában úgy gondoljuk, hogy ha a cégek nem fognak össze, nem működnek együtt partnerként, akkor nincs jövője az ágazatoknak

- fogalmazott Gaál József alpolgármester úrnak Joaquim Pimpão, Portugál Nagykövetség kereskedelmi és gazdasági tanácsosa, aki úgy véli Kecskeméten vannak a legjobb helyen az autó- és műanyagipari együttműködéseik európai kibővítéséhez. 

Magyarországon az elmúlt évtizedben indult meg látványosan a klaszter alapú vállalati együttműködések fejlődése, sok esetben uniós és hazai pályázati forrásoknak köszönhetően. Bízhatunk tehát benne, hogy a folyamatos technológiai felzárkózásnak, valamint az AI3PA klaszter működésének köszönhetően a közeljövőben több hasonló külföldről érkező érdeklődés is lesz a térségben működő magyar termelő vállalatok iránt.

Klaszter tagvállalatok, akikkel találkoznak:

Kaloplasztik Műanyag- és Gumiipari Kft., Kalocsa

Som-Plast Műanyagfeldolgozó Kft. Kecskemét

Kunplast - Karsai Zrt. Kiskunfélegyháza

Delegáció tagjai:

CEFAMOL – Portuguese Association for the Moulding Industry (https://www.cefamol.pt/) / Manuel Oliveira (a szövetség főtitkára)

MOLDES RP (http://www.moldesrp.pt/en/) / Mafalda Rodrigues

MOLDIT (http://www.moldit.pt/) / Sérgio Fernandes

PRIFER (http://www.prifer.pt/web1/zp/tpl1/id2/index.asp) / Luis Zilhão

továbbá:

Joaquim Pimpão, kereskedelmi és gazdasági tanácsos úr - Portugál Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete - ő a Merci gyárlátogatásra ér oda

Gulyás Zsolt - kereskedelmi titkár - Portugál Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete​

 

 

 

 

Címke: