Neumann János Egyetem lett a Pallasz Athénéből

2017 aug 1
Megosztás
Neumann János Egyetem

Felavatták kedden a kecskeméti egyetem új névtábláját. A névváltoztatásról a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola integrációjaként létrejött új egyetem szenátusa idén májusban döntő többséggel tett javaslatot arra, hogy a felsőoktatási intézmény Neumann János nevét vegye fel. Az indoklás szerint az egyetem tudományos és képzési területei kapcsolódnak a magyar származású világhírű tudós tudományos-kutatási örökségéhez.

Az egyetem rektora, Dr. Ailer Piroska hangsúlyozta, hogy az intézmény számára nagy megtiszteltetés, hogy Neumann János nevét viselheti, és mindent megtesz annak érdekében, hogy előmozdítsa a névadó tudományos munkásságának, eszmeiségének ápolását és tovább örökítését. Mindemellett e név nagy felelősséggel is jár, hiszen mostantól mindannyiunk számára fontos feladat lesz a tudományos, kutatási és oktató munka során a Neumann János által közvetített eszmeiség gondozása.

Az egyetem névváltoztatásának napján felavatták az intézmény főépületének bejáratánál található névtáblát. Az elkövetkezendőkben az intézmény karain és feladat-ellátási helyein is megtörténik az információs táblák cseréje.

Finta Zita, az egyetem kancellárja az intézmény előtt álló fejlesztési célokról és tervekről beszélt a táblaavató ünnepségen. Elmondta:  a Tudásközpont képezi az alapját a közeljövőben létrehozni kívánt Gazdaságtudományi Karnak, melynek az épülő új campus ad majd helyet. Hozzátette: várhatóan 2018 szeptemberére készül el az új campus oktatási épülete, melynek kivitelezése során a legmodernebb technológiákat és a 21. század műszaki megoldásait használják. A beruházás következő ütemében felépülő igazgatási- adminisztrációs épületek, a tudástár- könyvtár és a kollégium pedig biztosítéka lesz annak, hogy az egyetem új kara által nyújtott versenyképes és színvonalas képzés a legkorszerűbb oktatási környezetben valósul meg.

Megtudtuk. az egyetemen augusztus 7-ig tart a pótfelvételi eljárás, amelynek keretében tizenöt alapszakot, nyolc felsőoktatási szakképzési szakot és két mesterképzési szakot hirdetett meg az egyetem. A legnépszerűbb képzések a GAMF Műszaki és Informatikai Karon a nemrégiben elindított logisztikai mérnöki-, a gazdálkodási és menedzsment-, a gépészmérnöki- és a mérnökinformatikus szakok, a Gazdálkodási Karon pedig többek között a turizmus-vendéglátás és a kereskedelem és marketing. Nyitottak még a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar által meghirdetett kertészmérnöki- és vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzések is, valamint a Pedagógusképző Kar valamennyi alapképzési szakja. 

A Neumann János Egyetem által pótfelvételre meghirdetett szakjairól további információk a felveteli.uni-neumann.hu oldalon találhatók.

A pótfelvételi eljárásban azok jelentkezhetnek, akik a normál felvételi eljárásban nem jutottak be egyik képzési formára sem. Az Egyetem – ahogy a többi felsőoktatási intézmény is országosan – csak önköltséges szakokat hirdet meg. Jelentkezéskor csak egy felsőoktatási intézmény egy szakja jelölhető meg. A jelentkezést most is a felvi.hu oldalon keresztül kell benyújtani.