Nincs megegyezés a Bara-árvákkal

2013 okt 14
Megosztás

Precedens ítéletet kér a rendőrség a Bara-árvák peren kívüli kártalanítása ügyében. Ügyvédjük szerint ilyen nincs, mert utoljára az ötvenes években vertek agyon embert hivatalos személyek.

 

A napokban a Távirati Irodához is eljuttatott közleményben tudatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság  a közvéleménnyel, hogy peren kívüli megegyezés született Bara József hozzátartozóival az őket képviselő ügyvéden, Magyar Györgyön keresztül. A peren kívüli egyezség összege nem publikus - áll a rendőrségi közleményben. Megtudtuk: mintegy tízmillió forintos összegről van szó, amelynek nagy része Bara József Szatmárnémetiben élő édesapját érinti, Bara József lánytestvére és annak fia viszont, mint nem egyenesági leszármazottak nem vagyoni kármegállapítását a rendőrség szakértői véleményhez kötötte, amelyet költségeit szintén a megyei főkapitányság állja.

Bara József árván marad gyermekei, volt felesége, akiket rendszeresen támogatott anyagilag, élettársa, valamint közeli testvére - aki a holttest azonosítását végezte és azóta se tudta kiheverni a látottak okozta traumát - peren kívüli, mintegy negyvenmillió forintos egyezségi javaslatára viszont a rendőrség azt válaszolta, hogy vegyék figyelembe a hozzátartozók, hogy a rendőrség költségvetési szerv.

Szigethy Zoltán, a fent felsorolt közeli hozzátartozókat képviselő ügyvéd azt mondta, a rendőrség jogerős bírósági ítéletekkel kéri alátámasztani az egyenesági hozzátartozók nem vagyoni kárigényét, miközben ez az eset példátlan, legutoljára ugyanis a negyvenes, valamint az ötvenes években vertek agyon állami fegyveres alkalmazottak egy embert. Hozzátette: a nyomozás lezárult és az aktákból kiderült, hogy a két vád alá helyzett rendőr folyamatosan és rendszeresen testi fenyítéssel, ütlegeléssel kényszerített ki az előállítottakból vallomásokat, amely azt bizonyítja, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság olyan járőröket alkalmazott, akik nem voltak alkalmasak a hivatásuk ellátására, akikbe kódolva volt, hogy előbb utóbb szörnyű tragédia fog bekövetkezni.

Mint ismert: a negyvehét éves Bara Józsefet április 8-án állították elő megbilincselve egy sthilfűrész állítólagos ellopása miatt. A két fiatal járőr Barát több mint két órán keresztül ütlegelte, aki végül a sorozatos csontörések miatt embóliát kapott és az őrsön meghalt. A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség a két előzetes letartóztatásban lévő járőr mellett még két rendőr ellen emelt vádat, akiknek tudomásuk volt arról, hogy a két rendőr más esetekben is veréssel vallatta az előállítottakat, ennek ellenére nem avatkoztak be és azt jelenteni sem jelentették.

 

 

Címke: