Nőnapi telt házas borest a Kecskeméti Koch Borházban

2017 már 13
Megosztás
Mészáros Péter és Koch Csaba

Kettős ünnep volt március 8-án a kecskeméti Koch Borház nőnapi estjén, hiszen a patinás szekszárdi borok mellett két jó képű borász, Mészáros Pál tulajdonos fia, Mészáros Péter, valamint a házigazda, Koch Csaba kínálgatta a borokat a hölgyekkel teli közönségnek.

Azt szokták mondani a szekszárdi borokkal nem lehet nagyon mellé lőni, főleg annál, akinél a vörösöké a főszerep, de Mészárosék azért ezt is megugrották egy kicsit, hiszen az Év Bortermelő díj lett az övéké 2016-ban.

A Mészáros Borház egyike a Szekszárdi borvidék nagyobb pincészeteinek, százhúsz hektáron művelnek szőlőt, több generációs helybéli családi borászat az övék, amely évről évre fejleszt. Mészáros Péter elmondta, hogy eddig ez volt a trend, de ez évtől befejezték a növekedést, elég volt, a meglévő méretekben igyekeznek mostantól magasabb minőségű borokat készíteni és persze kísérletezni, valami újat, figyelemreméltóbbat szeretnének tenni a fogyasztóik asztalára. A borászatuk mellett van saját éttermük is illetve magas szintű vendéglátásra alkalmas 4 csillagos borhotelük. 

Szívügyük a Kadarka, a Kékfrankos, no meg persze háziasításokból készülő történelmi Bikavér, de sok más mellett már termőre fordult a náluk mostanság celebnek számító Syrah, valamint a Malbec.

Boraik reduktív koracél tartályos erjesztéssel és hagyományos fakádas technológiával hagyományos fakádas technológiával készülnek. Folyamatos laboratóriumi kontroll mellett, az érlelés barrique és ászokhordókban történik. 

A nőnapi esten a kötelező irsai beköszöntő után egy speciális Mészáros rozé következett, amely tiszta Pinot Noir és egyedül ők készítenek csak ebből fajtából a környéken. A véletlen hozta, hogy nem cuvée lett belőle, nem bíztak benne, jó néhány éve készítették el először kíváncsiságból és a folyamatos érdeklődés miatt mára az egyik legsikeresebb termékükké vált. Amit az este ihatott a nagyérdemű 2016-os volt, sima és előzékeny, lágy Pino-s jegyekkel, diszkrét természetes széndioxiddal.

Aztán következtek a szekszárdi vörösek, egy 2015-ös Kékfrankos, még a régi tőkékről. Jól iható, akár a soron következő, már tüzesebb Merlojuk. Bekerült a sorba egy történelmi klónokból fennmaradt, a térségben a borász után csak “mészi” kadarkának elnevezett nedű is, amely időutazás a Szekszárd környéki idősebb generációnak, a nagyapáik korát és azok mindennapjainak a borát idézi. 

A vörös sorból természetesen nem hiányozhatott a legfrissebb szekszárdi Bikavér sem 2015-ből, amely egy évet érlelődött tölgyfahordóban. Nemhiába ez a borvidék emblematikus bora, ráadásul a borászok összefogtak a minőségéért, úgyhogy a szekszárdi palackban kizárólag hamisítatlan, huszáros Bikavérek teremnek.
Megmaradt a sorban a nagy vad, a Hidaspetre dűlőből származó Cabernet Franc, jól meg komponált, tartalmas, fűszeres bor, és még hol van a vége, hiszen olyan fiatal még. A prémium borsort a környék madaráról, a Gyurgyalagról elnevezett Ohmerops Cuvée zárta 2013-ból, amely egy jellegzetesen tüzes, karakteres szekszárdi bor, letisztult, de mégis hatalmas, markáns egója van, ahogy ezt egy hibátlan borsor hibátlan estéjén illik.

Az est végén Koch Csaba házigazda köszöntötte a hölgyeket egy-egy virággal a Nőnap alkalmából, majd természetesen egy igazi kedveskedő itallal, Koch Csaba desszert jégborával koccinthattak a vendégek a  gyengébbik nem ünnepnapján.

Ha kíváncsi a következő borkóstolóra és szeretne minőségi borokat fogyasztani pinceáron, akkor keresse a Koch Borház Kecskemét üzletvezetőjét:

 

Fehér Anna

+36 30 567 41 16

6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C

info@kochborhazkecskemet.hu

www.kochborhazkecskemet.hu

www.facebook.com/kochborhazkecskemet