A nyaralásunkat is átszövik a babonák

2015 júl 30
Megosztás
fekete macska és a tizenhármas szám

A magyarok kétharmada ragaszkodik olyan apró szokásokhoz vagy tárgyakhoz, amelyek szerencsét hozhatnak az utazás és nyaralás alatt – derült ki a Szallas.hu felméréséből. Leginkább a fekete macskától tartunk, de a hazai szállásadók is segítenek a szerencsétlenség megelőzésében: a 13-as minden 4. szálláshelyen kimarad a számozásból.

A Szallas.hu felmérése szerint csak a megkérdezett magyarok harmada állítja magáról, hogy egyáltalán nem babonás – a többség legalább megszokásból tart magánál valamilyen apró kabalát, vagy tesz néha olyasmit, amitől jó szerencsét remél. Nyaraláskor például minden hetedik ember cipel magával valamit, ami nem alapfeltétele az utazásnak, inkább személyes okokból ragaszkodik hozzá – legyen az egy fénykép, kispárna vagy szerencsepénz.

„A többség kabalája nem feltűnő dolog, gyakori például a Szent Kristóf-medál, de azért vannak extrém esetek is: a felmérésünk résztvevői között van, aki minden családtagjától kér egy hajszálat nyaralás előtt, más pedig 17 éve ugyanazt a rövidnadrágot viseli az utazásai alkalmával, mert abban eddig nem érte baj” – ismertette Dorcsinecz József, a Szallas.hu ügyvezetője a felmérés részleteit. A megkérdezettek egyébként egyöntetűen a női nemhez társítják a babonásságot, és az idősebbekre is jellemzőbbnek tartják – ugyanakkor az anyagi helyzet egyáltalán nem befolyásolja a válaszadók szerint, hogy hiszünk-e a sors befolyásolhatóságában.

Számoljuk a sarkokat és kerüljük a fekete macskát

A turizmusban talán a szerencsétlennek tartott 13-as szám kerülése a legelterjedtebb babona: sok légitársaság repülőgépein nincs ilyen ülőhely, a nagy szállodákban pedig gyakori, hogy a 12. után a 14. emelet vagy szoba következik. „Magyarországon azon szálláshely-tulajdonosok közül, akik rendelkeznek ennyi helyiséggel, minden negyedik kihagyja a számozásból a 13-ast” – mondta Dorcsinecz József. Úgy tűnik azonban, hogy a magyar vendégek kevésbé tartanak ettől a számtól: a felmérés szerint mindössze 1 százalék kért másik szobát a 13-as helyett.

Ehhez képest viszonylag sokan szokták megszámolni a szoba sarkait abban bízva, hogy jót álmodnak, és az majd valóra is válik. A felmérés résztvevői közül minden ötödik ember így tesz egy új szálláshelyen, ha eszébe jut még elalvás előtt. A fekete macskához kötődő babona azonban még ennél is erősebb: csak az emberek háromnegyede megy nyugodtan tovább, ha egy sötét szőrű cica átfut előttük az úton. „Szállásadóink szerint volt olyan eset, amikor ezért tévedt el egy nyaralóvendég, más pedig a panzió udvarán sétáló fekete macska láttán az autóból sem volt hajlandó kiszállni” – tette hozzá a Szallas.hu képviselője.

A portál által megkérdezett magyar szállástulajdonosok 7 százaléka találkozott már valamilyen babonához kapcsolódó kéréssel, panasszal. Többen megjegyezték, hogy a hálószobában lévő tükröket letakarta vagy levetette egy-egy vendég. „Olyan is előfordul ugyanakkor, hogy valaki egy-egy szerencseszámhoz ragaszkodik, és az adott sorszámmal ellátott szobát vagy apartmant kéri a foglaláskor, ami nem ritkán éppen a 13-as” – mondta Dorcsinecz József.

A felmérés hátteréről

A Szallas.hu Magyarország piacvezető szálláskereső oldalaként végzett felmérést arról, milyen babonákat követünk a nyaralás alatt. A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére 2015. május 8. és május 18. között került sor. A nem reprezentatív felmérésben 11 792 magyar internetező és 721 magyarországi szálláshely-tulajdonos vett részt.