Nyiga borított a gyömrői polgármesterre

2016 ápr 18
Megosztás
Gyenes Levente fehér port szippant

Nem kapta meg a beígért hallgatási pénzt, ezért a másodfokú tárgyaláson megeresztette a nyelvét  Zs. Tibor, becenevén Nyiga. A számlagyár és bűnszervezet létrehozásáért első fokon 7 év kedvezmények nélküli börtönre ítélt kecskeméti férfi feltáró vallomást csatolt be a Szegedi Ítélőtáblához, amelyben kifejti, hogy nem ő, hanem a perben csupán felfüggesztette börtönbüntetésre ítélt gyömrői polgármester, Gyenes Levente volt a főnök és a szervező, ő csupán egy vidéki kishal volt a fővárosi nagy vállalkozók lábvizében. Gyenes egyébként Gyömrő polgármestere és a per heted rendű vádlottja, aki akkor került a lapok címlapjára, amikor állítólagos szexpartijainak fotói kiszivárogtak. Ezeken egyebek mellett valamiféle port is felszippant, még nők testéről is, de Gyenes tagadta, hogy valaha kábítószert fogyasztott volna.

Nyiga mostani vallomásában részletesen előadta: az ő feladata csupán annyi volt, hogy fiktív cégeket hajtott fel Gyenesnek, amelyek a számlákat bocsátottak ki a Gyenes által megadott üzleti kör részére.  A pénzt átutalták, majd azt neki kellett visszavinni Gyömrőre a polgármesternek, aki ezért jutalékot adott neki. Elmondása szerint az egész rendszert Gyenes találta ki, ő pedig belement, mert anyagi gondokkal küzdött.

Nyiga vallomás szerint mindent Gyenes irányított, mennyi pénzt, hová és kinek kell utalnia. Letartóztatásakor Gyenes kérésére nem tett vallomást, mert azt ígérte neki, hogy az ő és személyi körét mentesítő első fokú ítéletet követően nagyobb összeget fog kapni a hallgatásáért, de erre nem került sor - írja vallomásában Nyiga. 

Kifejtette: vele sohasem álltak volna szóba ezek a nagy vállalkozók mint például az Electro Escort, a H and W Managament Kft., Ács János, a Honvédelmi Minisztérium HM Currus Zrt. nevű cégének volt igazgatója, az Inter Remíz Plusz Kft., a Kipszer Zrt., a Prode Style Zrt. a Hungaricum Kft., a E-Véd Kft., a Rutin Kft. a D. S. Consulting Kft. a Magic Infotaimnet Kft. a Clean Jet Hungary Kft.

Hangsúlyozta egyben: ha már úgy alakult, hogy meg kell bűnhődjek, akkor derüljön ki az igazság és bűnhődjenek meg a cselekmények igazi kitalálói szervezői, haszonélvezői. Hozzátéve. egy megismételt eljárásban segíteni kívánja a hatóság munkáját, ezzel is bizonyítva, megbánta amit tett, amiben részt vett és szeretné végleg lezárni a múltat és annak következményeit, amely nem csak őt, hanem a családját is sújtják.

Nyiga szeretné, ha a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezné az ügyet és az általa feltárt összefüggésekből vizsgálnák ki újra, ugyanis a perben a számlabefogadó nagy vállalkozók bagatell büntetéseket kaptak, sőt Gyenes Leventére is csupán kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetést rót ki a bíróság adócsalásért. 

A vádirat szerint a bűncselekmény-sorozat 2006 májusától 2009 októberéig tartott. Ez idő alatt 51 vállalkozás használta fel a fiktív számlákat. Köztük volt olyan, amelyik csak egy, de olyan is, amelyik harmincnál is több számlával élt vissza. A számlák bruttó értéke több mint 1,8 milliárd forint volt, így az elcsalt ÁFA összege meghaladta a 400 millió forintot. 

Az I. fokú tárgyaláson összesen 32 vádlott ügyét vizsgálta a Kecskeméti Törvényszék. A legsúlyosabb büntetést az I. rendű vádlott (Nyiga) kapta (7 év szabadságvesztés, 7 év közügyektől eltiltás). A II. rendű vádlott büntetése 4 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás, a III. rendű vádlotté 3 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás lett, míg a IV. rendű vádlottat, a társaság könyvelőjét 4 év szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték I. fokon. A többi vádlottat rövidebb tartamú, egy részüket végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a törvényszék. 

A Szegedi Ítélőtábla a héten fog jogerős határozatot hozni a Kecskemét-gyömrői számlagyár ügyében