Nyílik a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

2014 már 3
Megosztás
Zombor Gábor a kecskeméti tavaszi fesztivál bejelentésén

Tizenhat helyszínen száz kulturális rendezvény várja az érdeklődőket Kecskeméten március 14 és 31 között. Kegyes időjárás esetén a szervezők több mint húszezer látogatóra számítanak.

 

A polgármesteri hivatalban jelentették be hétfőn délután az idei Tavaszi Fesztivál programjait a városvezetők a kulturális intézmények vezetői körében. 

A 29. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál március 14. és 31. között zajlik.

Zombor Gábor, polgármester szerint évről évre növekszik a rendezvény színvonala. Az idei különlegesség a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje, amelynek vendége Finghin Collins ír zongoraművész.
A fesztivál programját színesíti a Kárpát-medencei kulturális egyesületek találkozója is, amely egyedülálló konferencia-esemény.
Mák Kornél, Kecskemét kulturális ügyekért is felelős alpolgármestere hozzátette: a Művészeti Tanács javaslata alapján állt össze a fesztivál programja. Kiemelte, hogy összművészeti fesztiválról van szó, amelyen a hangversenyek mellett kiállításokat, színházi bemutatót, ifjúsági fesztivált és kulturális egyesületek részvételével zajló találkozót is rendeznek.
Bak Lajos, a Kecskeméti Kulturális Központ igazgatója megköszönte a városnak a nyolcmillió forintnyi támogatást. A többi javarészt szponzori támogatásokból érkezik. A fesztivál összköltségvetése 45-50 millió forint.

A programról

Március 14-én két kiállítással nyitja meg kapuit az idei rendezvénysorozat. A Kecskeméti Kulturális Központ és a Kecskeméti Képzőművészek Közössége immár harmadik alkalommal meghirdetett országos képzőművészeti pályázatának kiállításán sokszínű és hiteles képet kaphatunk szeretett városunk múltjáról, és jelenéről. Szintén ezen a helyszínen megrendezett másik tárlaton Ámos Imre grafikái engednek bepillantást a magyar zsidó sorsba. 

Március 14-én este a Kecskeméti Kulturális Központban a Ciróka Bábszínház és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar különleges közös előadását - Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei – élvezheti a közönség. A komolyzene kedvelőinek további csemege a magyar zene klasszikusait bemutató hangverseny a Kodály Intézetben, Rohmann Ditta gordonkaestje a Kodály Iskolában, ugyanitt a klarinét és fuvola találkozása Dratsay Ákos és Maczák János koncertjén, a Cantus Nobilis Mendelssohn és Liszt estje az Evangélikus templomban. Ám az igazi nagy szenzációt a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar szolgáltatja, akik Finghin Collins ír zongoraművésszel vendégszerepelnek városunkban a fesztivál zárónapján.

Az idei kiállítások mindegyike tartogat meglepetést: interaktív tárlatvezetés, játékos foglalkozás, hangverseny vagy éppen városnéző túra kapcsolódik hozzájuk. 

A Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben a zománc anyagának újszerű felhasználási lehetőségei tárulnak elénk. 

A Ciróka Bábszínház udvarán Egy égbe nyíló kiállítás képei elevenednek meg, a Szórakaténusz tárlatán jeles főurak és városunk neves személyiségeinek gyermekportréi láthatók, a Kápolna Galéria a Zsolnay eozin mázas kerámiákat mutatja be, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben Kiss Andrea (1948-2012) kecskeméti születésű keramikusművész figuráiból és edényeiből láthatunk válogatást. 

A Bozsó Gyűjtemény Holland kockája kilenc nemzetközileg is ismert és elismert művész munkáját tárja elénk.

A Kecskemét Táncegyüttes követve az előző évek sorozatát Két együttes egy színpadon címmel a Kalocsai Liszt Ferenc AMI-t látja vendégül az este első részében, majd a második részben bemutatják legújabb Erdélyi antológia című műsorukat. Az estét táncházzal zárják.

A gyermekeket és az ifjúságot sok színes, érdekes programmal várja a fesztivál. Folytatódik a Katona József Könyvtár irodalmi játéksorozata és a Kecskeméti Ifjúsági Otthon gyermekművészeti rendezvénysorozata Kecskemét kincsei címmel, illetve koncertet ad a Katáng Zenekar, és Bíró Eszter is. A Ciróka Bábszínházban Vitéz László,Okker és Türkiz,valamint Fabók Marcsi várja a legkisebbeket!

A hagyományosnak mondható Bohém Fesztivál, a Kecskemét Fringe, a Szín-tár, a Világzenei Együttlét minden évben megújuló programjai évről évre színesítik a tavaszi fesztivált.

A fesztivál teljes ideje alatt a Főtéren kézműves, népművészeti és gasztronómiai kirakodó vásár kerül megrendezésre.

Jövőre 30. alkalmához érkezik a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, mely a „gyermekek a művészetben” alcímet viseli.

A teljesség igénye nélkül ajánljuk szíves figyelmükbe a programsorozatot!

Információ, jegyvásárlás: 

Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ

6000 Kecskemét Deák Ferenc tér 1. 76/503-880, www.efmk.hu.

 

 

 

Címke: