Nyomoznak a kecskeméti vadaskertben

2014 május 3
Megosztás
Kecskemét vadaskert

Óriási mennyiségben szállítottak be a kereskedelmi láncokból lejárt élelmiszereket a kecskeméti vadaskertbe az állatok etetésére. A nyomozás szerint ki is került belőle máshová rendesen.

 

Hetek óta nem látni azt a vadaskertben dogozót egy belvárosi presszóban, aki mindig szatyornyi kaliforniai paprikával, konzervekkel, meg különböző déligyümölcsökkel érkezett. Mellette legyen mondva, nem árulta, de aki kért tőle, attól mindig elfogadott érte egy rundót (a pultos lány persze ajándékba kapta). Úgy néz ki mostanság nincs utánpótlás.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága 2014. január 7-én tett feljelentést a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen (egyes információink szerint a hivatal csak a jogszabályoknak megfelelően továbbította a hozzá eljuttatott írásos bejelentést). Mindenesetre a Kecskeméti Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztálya az abban foglaltak miatt nem utasította el a feljelentést, nem kért feljelentés-kiegészítést, hanem nyomozást rendelt el veszélyes hulladékra vonatkozó hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

A tényállás szerint a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. már jónéhány éve engedélyt kapott arra, hogy a Tesco, a Spar, az Aldi áruházakból hamarosan lejáró, vagy lejárt szavatosságú - gyümölcs, pékáru, tejtermék, hús - és húskészítmény - élelmiszereket elszállíthasson a műkerti telephelyére és azokat élelemként az állatoknak adja. Ezeket az élelmiszereket a vadaskert térítésmentesen kapta, amellyel természetesen nem csak az állatkert, hanem az áruházak is jól jártak, mert a lejárt élelmiszerek megsemmisítése pénzbe került.

Ehhez természetesen a járási állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal engedélyére volt szükség, amely azt mindig öt évre adta meg szigorú feltételek mellett. Az engedély részletesen tartalmazza, hogy melyik rendszámú furgon jogosult a szállításra, a rakodást végő személynek kötelező a védőruha, a szállítást követően pedig a járművet a telephelyen nagynyomású mosóval fertőtleníteni kell. 

A feljelentés szerint azonban ezekből a lejárt szavatosságú élelmiszerekből az engedély ellenére rendszeresen kikerült a műkerti telephelyről máshová, ami szabálytalan. Sőt, született egy írásos megállapodás is négy éve a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. valamint egy helyi állattenyésztő között, amely szerint a vállalkozó a tenyészetében elhelyez tíz vadaskerti vaddisznót, amelyhez a vadaskert heti három alkalommal kiszállít az etetéshez takarmányt, zöldséget és pékárut a műkerti telehelyen tárolt lejárt élelmiszerekből.

A feljelentés szerint a vadaskertnek nem voltak kihelyezett vaddisznói, a nagy mennyiségű kiszállított élelmiszerekből lényegében egy magántenyészetet takarmányoztak éveken keresztül.

Megkerestük Pullai Bélát, a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, aki elismerte, hogy tud a büntetőeljárásról, de elmondása szerint őt még senki nem kereste meg ezzel kapcsolatban hivatalosan. Hozzátette: tiszta a lelkiismerete, mert mindig mindent a szabályoknak és az engedélyeknek megfelelően végeznek a vadaskertben. Hangsúlyozta: most is történik élelmiszer-kiszállítás a vadaskertből, mert a felesleget meg kell semmisíteniük.

Érdeklődtünk a nyomozásról is, de csak nagyon szűkszavú tájékoztatást kaptunk. Név nélkül annyit azonban elismert egy, az ügyhöz közel álló forrásunk, hogy az élelmiszer-szállítások mennyisége a fuvarlevelek szerint egyre szaporodott, miközben a vadaskert állatállomány nem növekedett, továbbá a fuvarok nem fedik le az élelmiszer-megsemmisítések igazolásait.

Bornemissza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Hírösvénynek azt mondta: még folyik a nyomozás, az adatgyűjtés, éppen ezért még gyanúsítottja sincs az ügynek.

Az viszont magárt beszél, hogy a kecskeméti képviselő-testület a legutóbbi összejövetelén - zárt ülésen - új tagokat is delegált a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft.-be.

Címke: