A nyomozók biztosak: megvan a cukrászlány gyilkosa

2016 jún 1
Megosztás
rendőrségi sajtótájékoztató

Mint arról beszámoltunk, 17 év után sikerült megtalálni egy közvéleményt felkavaró kecskeméti gyilkosság tettesét. A megerőszakolt és megfojtott 31 éves női áldozaton fellelt biológiai maradványok azonosságot mutattak egy, a fővárosban nemrég elkövetett rablás tettesével. A most negyven éves férfi akkoriban itt, a térségben élt, igaz, a nyomozás során fel sem merült a neve. A DNS azonosságot a második, megerősítő vizsgálat is kimutatta, ennek - és sok más egyébnek okán - a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon szerdán sajtótájékoztatót tartottak az ügyben és hivatalosan is bejelentették: megtalálták a nő gyilkosát, aki egyébként Kecskeméten, egy neves cukrászdában dolgozott.

Szabó Vendel (a fotón középen), a megyei főkapitány bűnügyi helyettese röviden összefoglalta az 1999. szeptember 16-i eseményeket, amikor reggel arról kaptak bejelentést, hogy egy női holttestet találtak a műkertvárosi kiserdőben, nem messze a vasúti átjárótól. A halottszemle megállapította: az áldozatot — a kiskunfélegyházi M. Beátát — megerőszakolták majd megfojtották, a táskáját, benne a hivatalos irataival, a  pénzével a vásárlási utalványaival együtt elvitte a tettes. A két éves nyomozás alatt - bár több mint 300 tanút kihallgattak és jelentős biológiai mintavételt elvégeztek, az elkövetőt nem sikerült megtalálni, ezért az eljárást lezárták.

Ennek ellenére nem feledkeztünk meg az ügyről - mondta Szabó Vendel, mert az elmúlt években nem egy alkalommal felnyitottuk az aktákat, amikor újabb bejelentés érkezett, vagy újabb adatra bukkantunk.

A technikai eszközök és lehetőségek fejlődésének köszönhetően körülbelül fél éve sikerült beazonosítani a feltételezett elkövetőt. Kiderült: a 40 éves Z. János egy másik, erőszakos vagyon elleni bűncselekmény miatt - jelenleg is - előzetes letartóztatásban van.

A pezsgőbontásnak azonban még nincs itt az ideje, mert a DNS azonosság mellé még sok apró mozaikot össze kell rakniuk a rendőröknek, hogy a kép teljes legyen, mivel a gyanúsított férfi tagadja az emberölést. A nyomozás ezért még folyamatban van, nem is volt bőbeszédű annak vezetője, Bogdány Gyula, alezredes, osztályvezető-helyettes (a fotón jobbról), aki talán az utolsó, még aktív rendőr azok közül, akik az 1999-es nyomozásban is részt vettek.

Bogdány kiemelte: a mai bejelentés elsősorban annak az alapos helyszíni munkának és nyomrögzítésnek köszönhető, amit akkor egykori kollégái elvégeztek. Hozzátette: hiába térképezték fel a hölgy kapcsolatrendszerét, életvitelét, az akkor 23 éves férfi nem került a képbe, pedig már volt összetűzése a törvénnyel, Kiskunfélegyházán és Kecskeméten is élet akkoriban.

Megtudtuk: a nyomozók most a férfi akkori életvitelét, balhéit, bírósági ügyeit is átolvassák, feltérképezik egykori kapcsolatrendszerét, mert minden egyes tárgy, momentum mozaikként szolgálhat az ügy rekonstruálásához, és mindahhoz, hogy a tagadása ellenére is vádat sikerüljön emelni ellene emberölés, kifosztás, valamint erőszakos nemi közösülés bűntettében.

Az alábbi videó az egykor helyszíni szemlén készült: