Önállósodik és növekszik a Városgazdasági Kft.

2016 okt 20
Megosztás
Kecskeméti Vg Kft. hulladékszállítás

A szeptemberi közgyűlésen a kecskeméti képviselő-testület zárt ülésen hozta meg a döntését arról, hogy kettéválasztja a Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft. működését.

A szétválás eredményeként a Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft. feladata marad  a hulladékszállítás, a többi feladat: a parkfenntartás, az útkarbantartás, a kézi és gépi útseprés, vagyis a kötelező köztisztasági feladatok, valamint a temetkezéssel kapcsolatos szolgáltatások egy másik városi cégbe kerülnek, amelyet a tervek szerint az októberi képviselő-testületi ülésen fognak megalapítani a városatyák.

- Ilyen intézkedéseket, döntéseket nem csak Kecskeméten hoznak meg, hanem az ország számos településén, tekintettel a hulladékgazdálkodási rendszer átalakulására - mondta a Hírösvénynek Lassú Tibor a városgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója.

Elmondta: mint arról már korábban tájékoztatva lett a város lakossága, ez év április 1-vel megalakult a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. 2017-től ez az állami cég küldi majd a számlát a hulladékszolgáltatást igénybe vevőknek, azaz országos szinten ide folyik be a szemétszállítási díj. Ebből az összegből fizeti majd az állami cég a szolgáltatási díjat a  települési hulladékszolgáltatóknak. 

Az új rendszer elengedhetetlen feltétele az átláthatóság, ezért van szükség profiltisztaságra. 

Hozzátette: az új rendszerben csak az a szolgáltató marad talpon, amely legalább 300-400 ezres lélekszámot szolgál ki, mellette pedig minél több, a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatást (deponálás, szelektív hulladékgyűjtés-szállítás) tud végezni.

- Kecskemét szerencsés helyzetben van - mondta Lassú Tibor -, a környékbeli kisebb szolgáltatók - még Dél-Pest megyeiek is - jelezték az integrációs szándékukat, hiszen csatlakozás nélkül tönkremennének. Számukra ez az életben maradás feltétele. 

Az NHKV Zrt. pontozási rendszerében ráadásul az ügyfelek száma mellett további szolgáltatási díjtöbbletet jelent, ha a cég saját maga deponálja a hulladékot, illetve ha szelektív hulladékgyűjtést, szállítást is végez. Hozzátette: A Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft. jó úton halad a teljes önállóság felé, miközben a térség legnagyobb szolgáltatójává válhat, fenntartva a jövőben is a lakosság részéről elvárt és megszokott szolgáltatási színvonalat.