Összehangolt terrortámadás Brüsszelben

2016 már 22
Megosztás
Brüsszeli terrortámadás

Öngyilkos robbantás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak - tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban, miután kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban - jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB). A lakosságot arra szólították fel a hatóságok, hogy maradjon ott, ahol van.

A brüsszeli magyar nagykövetségnek nincs tudomása magyar áldozatról vagy sérültekről a repülőtéren és az uniós negyed közelében történt robbantásokban - közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az MTI-vel.

Robbantás a metróban, harmadik pokolgép 

Közben robbanás történt egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében - jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Hírügynökségi értesülések szerint a detonációnak halálos áldozatai is vannak. Előzőleg a nemzetközi repülőtéren voltak robbanások, amelyeknek tíznél is több halálos áldozatuk lehet.

A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén.

Erről Papp Károly számolt be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése előtt újságíróknak.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter rendkívüli sürgősséggel összehívta az olasz nemzetbiztonsági tanácsot a brüsszeli robbantásokat követően.

Az eddig is kiemelt biztonsági készültséget a legmagasabb szintre emelték a Leonardo da Vinci római nemzetközi légikikötőben, valamint a ciampinói repülőtéren is. A Brüsszelbe tartó és onnan érkező járatokat leállították. A merénylet ideje alatt felszállt Milánó-Brüsszel járat Liege-ben száll le. Az Alitalia olasz légitársaság bejelentette, hogy nincsen repülőgépe a brüsszeli légikikötőben. 

- Lélekben és szívben Brüsszelben vagyunk, Európa szívében" - írta rövid üzenetében Matteo Renzi olasz miniszterelnök Twitter-fiókján a robbantások után néhány perccel. 

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) azt közölte, hogy lezárták az összes metróállamost a belga fővárosban, miután füstöt észleltek az uniós intézmények közelében.

Jan Jambon belga belügyminiszter korábban bejelentette, Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren kedd reggel történt, egyelőre ismeretlen eredetű kettős robbanás után.

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat.

A biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között volt még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói, és a prágai repülőgépek.

Találtak egy harmadik pokolgépet is a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, ahol kedd reggel két robbantás történt - jelentette a belga sajtó.