Öt éves dr. Lecsó szívfűszeres gasztró és humorshowja

2017 szep 22
Megosztás
Szabó Csaba

Öt éve szeptemberben nyílt egy érdekes, egyedülálló színfolt a kecskeméti piaccsarnokban, Dr. Lecsó néven, amely mára zarándokhellyé vált és több internetes gasztroblog is megemlítette már a sajátos, ironikus hangulata és nem utolsósorban egyszerűségben fenséges ételei miatt.

A Dr. Lecsó ugyanis nem egy szimpla étkezde, helyben készült, friss ételekből, hanem színház is. A keddtől szombatig, reggel hattól délig tartó előadássorozata az elmúlt évtizedeink felirataiból és giccseiből montázsolt díszletek között játszódik, mintha átmeneti korunk görbe tükre ihlette volna és csak egyetlen szereplője van, a szakácsnak öltözött komikus, akinek a kezében ételszedő és dől belőle a naprakész humor, meg a jóindulat.

Ő Dr. Lecsó, civil nevén Szabó Csaba, aki legalább annyira izgalmas egyéniség, mint az üzletének névadó étele. 

Persze, Csaba séf nem csak azóta főz, mióta az önállóság rögös útájára lépett, hanem amióta az eszét tudja, mert főzött a nagymamája is, az anyukája is, hát ő is főzni kezdett és megetette már nem egyszer az elmúlt évtizedek alatt az egész várost, mert dolgozott az Aranyhomokban, vezette a kéttemplomközi Háry Ételbárat, volt konyhafőnök többek között a Libertében, a River Pub-ban, és a Csalánosi Csárdában. Aztán öt éve úgy döntött, mostantól  azt főz, amit akar, úgy mint otthon, amikor magának és a szeretteinek készíti, mert másként nem is lehet, vallja.

Ettől ihletettek a napi fogásai, amelynek fűszere a férfias szív és a lélek, benne rejlik a kárpátmedence kulináris történelemének minden zsenialitása és egyszerűsége. Itt még találkozhatunk savanyú májjal, vesevelővel,  szalontüdővel, csülökkel meg káposztával, de péntekenként visszaugorhatunk a nagyüzemi kukorica-disznó vertikum előtti boldog békeidőkbe, amikor még természetes volt a hazai folyók vízéből halászott sült halat enni.

Ám nem csak férfiaknak áll nála a világ, mert van finom bókfogása a hölgyek részére, kínálata a húsokat elutasítóknak, meg persze a gyerekekre is gondol, mert dr. Szabó Lecsó Csaba ilyen ember, egyszeri és megismételhetetlen, akár a konyhája.

Rajnai