Ötmilliárdért épít fotómúzeumot az OTP

2013 okt 31
Megosztás

A fővárosi Múzeum Negyedben épül fel majd fel az új Magyar Fotográfiai Múzeum. A kérdés csak az: mi lesz a kecskeméti gyűjteménnyel? Az alapítók ragaszkodnak a megmaradáshoz.

 

Szerdán jelent meg az országos sajtóban az a biztosnak nevezett értesülés, miszerint a Kecskeméten működő intézmény a 2018-ra tervezett Múzeum Negyed részeként épül fel az OTP finanszírozásában. Úgy tudjuk a tervek szerint a páratlan értékű gyűjtemény a Magyar Fotográfiai Alapítvány, a városligeti telek pedig a Főváros tulajdonában marad, csak az épület lesz a bank tulajdona, az intézményt pedig közösen üzemeltetik.

A beruházást a Népszava szerint hivatalosan év vége felé jelentheti be Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Úgy tudjuk, a történelmi nagyságú szponzoráció ötlete nem új keletű, több évvel korábban felvetődött a bank egy hasonló szerepvállalása, a konkrét tárgyalások pedig mintegy másfél évvel korábban megindulhattak. Erre utal, hogy a bankban ekkortájt létrejött egy, a múzeum ügyeivel foglalkozó testület. Csányi Sándor tehát, nem a kormány, vagy a kormányfő parancsára siet egy állami presztízsberuházás, a Múzeum Negyed segítségére. A lap szerint a terv az, hogy az OTP teljes egészében a saját forrásaiból építi fel a múzeumot, melynek költsége 5 milliárdra becsülhető. A városligeti telek a főváros birtokában marad, míg az épület természetesen az OTP Banké lesz. A működési struktúra még képlékeny, a létrejövő múzeum -  melyben az alapítványi műkincs-vagyon vélhetően letétként kerül - minden bizonnyal a főváros, az állam és a Magyar Fotográfiai Alapítvány közös üzemeltetésében fog működni. 

A kecskeméti Fotómúzeum páratlanul értékes anyaga -  melyben többek között André Kertésztől, Moholy-Nagy Lászlótól, Kepes Györgytől, Robert Capától,  Brassaitól, Munkácsi Mártontól, Pécsi Józseftől, Balogh Rudolftól, Escher Károlytól, Máté Olgától találunk alkotásokat - továbbra is egy magánalapítvány, a Budapesti Fényképész Rt. és a Magyar Fotóművészek Szövetsége által 1990-ben létrehozott Magyar Fotográfiai Alapítvány tulajdonában maradnak.

Szeretnék megtartani a kecskeméti múzeumot

 

Kecskeméten 1990 novemberében kezdte meg működését a Katona József tér zsinagógájának épületében az ország egyetlen fotómúzeuma. A falon lévő tábla szerint a gyűjteményt a megyei önkormányzat és a Magyar Fotográfiai Alapítvány működteti. A kuratórium elnökét, Király László Györgyöt kérdeztük a részletekről.

- A zsinagóga tulajdonosa az állam. A kezelője - mivel a megyei önkormányzat megszűnt - a közigazgatási hivatal. A megállapodás szerint az alapítványunk addig használhatja az épületet, amíg fotómúzeumi funkcióval tölti meg - mondta Király László György, aki hozzátette: természetesen nagy lehetőség a budapesti múzeumépület, de az alapítvány már most biztos abban, hogy megtartja kecskeméti jelenlétét. 

- Rengeteg anyagunk van, körülbelül egymillió műtárgy. Nem lenne probléma kiállításokat tartani a budapesti múzeum mellett Kecskeméten is. Álláspontunk szerint a kecskeméti raktárat Budapesten helyezzük el, így meg tudjuk növelni a kiállítóteret. Szeretnénk helyi érdekeltségű tárlatokat szervezni, helyi témákkal, alkotókkal, művekkel - mondta a Magyar Fotográfiai Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki hangsúlyozta, ebbe a döntésükbe sem az állam, sem az OTP nem szólhat bele.

 
Címke: