Pácban a sportiskola igazgatója

2015 feb 11
Megosztás
összefogás

Változik a közalkalmazotti törvény. E szerint a köztisztviselőknek, valamint  a közalkalmazottaknak jelenteniük kell, ha bűncselekménnyel gyanúsítják őket. KSE szappanopera.

 

Trócsányi László igazságügyi miniszter új közalkalmazotti és köztisztviselői törvénytervezettel állt elő( az előterjesztés itt olvasható: http://www.parlament.hu/irom40/03019/03019.pdf), amely alapján a közszférában a munkáltató azonnal tudomást szerezne az alkalmazottaival szemben indult büntetőeljárásokról. A tervezet szerint a dolgozók kötelesek lennének bejelenteni a munkahelyükön, ha közvádas bűncselekménnyel gyanúsítják meg őket, aki ezt nem teszi meg, szankciókkal is sújthatják. A közalkalmazottak esetében például a munkáltató lehetőséget kapna a kirúgásra is, ha kiderülne, hogy az illető megpróbálta eltitkolni a büntetőeljárást. A jogszabálytervezetbe beletartoznak a kormányalkalmazottak, illetve a más státusú, közfeladatot ellátó vezető beosztású személyek.

A fegyveres szervek esetén a büntetőeljárás eltitkolása fegyelemsértésnek minősülne.

A tervezet szerint a köztisztviselő esetében  méltatlansági eljárást kellene indítani akkor, ha kiderül, hogy bűnügyben nyomoznak ellene. Itt azt vizsgálnák, hogy amiről a bűnügy szól, annak van-e köze a tisztviselő munkaköréhez, árt-e a tekintélynek, a munkáltató jó hírnevének, rombolja-e a közbizalmat.

Ha úgy találják, hogy igen, akkor az illetőt a büntetőeljárás idejére felfüggesztenék az állásából. Erre az időre az illetménye ugyan járna, de a pénz felét a felfüggesztés megszüntetéséig vissza lehetne tartani, és utólag is csak akkor kapná meg, ha ártatlannak bizonyulna.

A törvénytervezettel egy időben a büntetőeljárási törvény is módosulna. Ha az ügyészség, vagy más nyomozóhatóság előtt kiderülne ugyanis, hogy a gyanúsítottnak bejelentési kötelezettsége van, akkor egyben a hatóságnak is kötelessége lesz tájékoztatni a munkáltatót a büntetőeljárásról. 

Nóvum az is, hogy áprilistól már nem lesz elég a büntetlen előélet igazolása annak, aki közalkalmazotti jogviszonyt szeretne létesíteni. Az is követelmény lenne, hogy ne álljon büntetőeljárás hatály alatt.

Hivatalosan nem tudják

A nagy valószínűséggel elfogadásra kerülő törvény annyiban érinti Kecskemétet, hogy az önkormányzati sportcég, a KSE Kft. kapcsán több mint három éve zajló monstre büntetőeljárásnak eddig annyit sikerült kihámoznia a több százmilliós hiány okáról, hogy meggyanúsították a KSE Kft. akkori ügyvezetőjét, Feyér Zoltán, aki egyben a Kecskeméti Sportiskola (KESI) igazgatója. A hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint az alapos gyanú: adócsalás és más bűncselekmények. A gyanúsítás közlésével egy időben a bíróság elrendelte Feyér vagyonának a zárolását. Ez 2014 májusában történt. Abban az időben megkérdeztük a felettesét, Zámbori Pétert, a Hírös Sport Nonprofit Kft. vezetőjét, hogy mit szól mindehhez, de csak annyit mondott, erről ő hivatalos tájékoztatást nem kapott. Hasonlóan nyilatkozott a Hírös Sport Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági ülésén is 2014 júniusában, amikor megkérdezték tőle, hogy meddig lesz Feyér Zoltán a sportiskola vezetője, mert a botrány az már nagy mértékben eszkalálódik. Zámbori erre azt válaszolta: “Most is azt mondom, hogy semmilyen hivatalos levelet ebben az ügyben eddig nem kaptam. Újságot olvasok, de ha az újságolvasás alapján hoznék döntéseket, akkor régen rossz lenne. Amint bármilyen hivatalos megkeresést kapok, akkor, mint munkáltató hivatalos lépéseket fogok tenni.” Ezt követően még Sípos Zsolt, a felügyelőbizottság elnöke is szót kért és magabiztosan azt mondta: “Ez még nem a mi asztalunk. Utánanéztem és semmilyen hivatalos értesülés nincs az ügyben, csak sajtóértesülések.”

Persze nem tudni, hogy Sípos úr hol nézett utána, elég lett volna csak mindezt feltenni a NAV Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának, vagy a Csongrád Megyei Főügyészségnek, amelyek annak rendje módja szerint megválaszolták volna azt neki is, mint nekünk, illetve másoknak, hogy ki és miért gyanúsítottja a KSE Kft. csődbe mentelével kapcsolatos büntetőeljárásnak.

Mindegy, Húsvét után talán leesik majd az egy éve elejtett tantusz és addigra már a nyomozás is lezárul.

A KSE Kft. büntetőügyéről az alábbi cikkünkben olvashat:

http://hirosveny.hu/hirek/gyanusitott-varosi-sportiskola-elen