Paks kockázata Kecskemét belügye

2014 jan 28
Megosztás

Rendkívüli testületi ülés összehívását, valamint közmeghallgatást indítványoz a paksi atomerőmű bővítése ügyében az LMP önkormányzati frakciója, és Kohajda László független képviselő.

 

A paksi atomerőmű bővítése össztársadalmi ügy, hiszen Magyarország energiaellátását, gazdasági elkötelezettségét, eladósodását, valamint több ezer éves környezeti kockázatát jelenti az Orbán Viktornak és Vlagyimi Putyin elnöknek a hazai atomenergetikai szakembereket, a Parlamentet, valamint a magyar társadalmat megkerülő titkos döntése - mondta Kriskó Dávid, az LMP önkormányzati képviselője kedden sajtótájékoztató keretében Kecskeméten.

Véleménye szerint  egy ilyen volumenű beruházás esetében elengedhetetlen a társadalmi párbeszéd és az egyeztetés, nem beszélve arról, hogy a döntés a jobb oldalt is megosztja, ezt bizonyítja több kormánypárti képviselőnek ebben a témában tett nyilatkozata, így Kövér Lászlóé, vagy Illés Zoltán környzetvédelmi államtitkáré, aki elkötelezett híve a megújuló energetikai beruházásoknak.

Fontos hangsúlyozni mindannyiszor, hogy itt egy tízmilliárd eurós hitelről van szó, amely a legjelentősebb államadósság-teher az elmúlt huszonhárom évben, nem beszélve arról: a kölcsön feltételeiről semmit nem lehet tudni - mondta Kriskó Dávid.

- Harminc év eladósodás mellett több ezer év a sugárzó anyagok lebomlási ideje, ezért ez idő alatt fokozott gondosságot és őrzést igényelnek. Ezek a költségek rendre kimaradnak a tájékoztatásból - mondta Kohajda László független önkormányzati képviselő, aki szerint egy ilyen súlyú kérdésben a parlamenti döntést vitáknak kellene megelőznie helyben, hogy a helyi országgyűlési képviselők a leghitelesebb módon tudják képviselni a választóik érdekeit a Parlamentben. 

Kohajda elemzése szerint  jelenleg olcsóbban tudnánk áramot vásárolni, mint a paksi bővítést követően, amelyet még hiteltörlesztés is terhel. Hozzátette, ráadásul az atomenergia nyersanyaga, az urán, egyre fogy, így drágul a világpiacon. Hangsúlyozta: hosszú távon nem ez a jövő, hanem a megújuló energiákkal zajló kísérletek és fejlesztések. Erre kell pénzt és kutatást fordítani.

Falusi Norbert, LMP-s önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a paksi fejlesztés szembe megy a Nemzeti Energiastratégiával és Kecskemét Gazdasági Programjával. Példaként említette a Termostar Kft. példaértékű fatüzelésű erőműépítési pályázatát, amely erdőgazdálkodással, új munkahelyek teremtésével részben hozzájárul a hosszú távon fenntartható rezsicsökkentéshez és fejlődéshez. Ez a valós energiafüggetlenedés és remélem, hogy a paksi döntés árnyékában nem maradnak a tervek a fiókban - tette hozzá.

Falusi képviselő hozzátette: jelenleg a világon 2-3 atomreaktor-építés zajlik, tehát nincsenek meggyőző gazdasági számítások arról, hogy valóban olcsó és kockázatmentes energiaellátás várható ezektől a létesítményektől. 

Ami most történt az egy centralizált döntés volt, miközben az energetikában decentralizálni kellene a fejlesztéseket és elmozdulni a kistérségi, a közösségi megújuló energiaellátás irányába.

MSZP: ott is volt, meg nem is

A három képviselő arra kérte Zombor Gábor polgármester urat, valamint a hivatalt, hogy készítsenek előterjesztést, amelyben ismertetik a képviselő-testülettel az aláírandó szerződést, a pénzügyi és közgazdasági kockázatelemzést, amelyhez nem csak a képviselők, hanem a közmeghallgatás valamennyi résztvevője hozzászólhat. 

A rendkívüli közgyűlést február 6-án 17 órára kérik összehívni.

A Hírösvény kérdésére Kohajda László elmondta: a kezdeményezés az új önkormányzati törvény alapján jogszerű és kötelező érvényű. Hozzátette: Paks nem pártpolitikai, hanem morális, össztársadalmi kérdés.

Az ellenzéki szocialisták nem voltak ott a sajtótájékoztatón. Előző napi álláspontjuk szerint a kezdeményezés hamvába holt, mert nem helyi jelentőségű ügyről van szó, így a Szervezeti és Működési Szabályzat értelmében nem lehet rendkívüli közgyűlést a témában összehívni (az LMP-s képviselők érvei szerint Paks kockázata Kecskemétet is érinti). 

Az LMP és Kohajda képviselő sajtótájékoztatóját megelőzően azonban az MSZP frakcióvezetője írásban a következőket válaszolta a részükre: "A Paksi Atomerőmű bővítéssel kapcsolatos rendkívüli közgyűlés összehívását támogatja a Szocialista frakció is. Azonban a javasolt időpontról és az indítvány megfogalmazásáról kérem, hogy soron kívül egyeztessünk, ugyanis mindenképpen világos képet kell kapnunk arról, hogy a bennünket is érintő döntések hátterében mi áll.

Köszönettel: Király József, MSZP frakcióvezető."

Címke: