Pár óra alatt több ezer nyugtatót váltott ki a bűnbanda

2018 ápr 6
Megosztás
receptírás

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette, társadalombiztosítási juttatással visszaélés, személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt vádat emelt egy budapesti férfivel és két nővel szemben, akik 2016 áprilisában kecskeméti gyógyszertárakban hamis vényekkel pár óra leforgása alatt mintegy 3600 darab nyugtatót váltottak ki.

A 20 éves budapesti férfi és két női társa 2016. április 25-én délután azért érkeztek Kecskemétre, hogy a náluk lévő, egy szakorvostól ismeretlen módon, kitöltetlenül megszerzett, majd betegek nevére kitöltött orvosi vényeket beváltsák és különböző nyugtatókhoz jussanak. A vényeken feltüntetett személyek adatai valósak voltak, de nem a szakorvos praxisába tartoztak és a nyugtatókat nem a szakorvos írta fel. Az érintett személyek sem járultak hozzá ahhoz, hogy adataikat felhasználva hamis vényeket töltsenek ki és használjanak fel. A vényeken szereplő személyek személyes adatait a vádlottak jogosulatlanul kezelték és használták fel annak érdekében, hogy társadalombiztosítás által támogatott gyógyszereket csalárd módon megszerezzenek.

A vádlottak néhány óra leforgása alatt nyolc kecskeméti patikában jelentek meg és a hamis vényeket kiváltva összesen 51 doboz különböző típusú, vényköteles nyugtatóhoz jutottak.

Volt két olyan gyógyszertár, ahol a patikus a vényt kiváltó férfi vádlott azonosítása céljából elkérte a személyi igazolványát, ő azonban mindkét alkalommal egy másik férfi nevére szóló, lopott személyi igazolvánnyal igazolta magát és így valótlanul került a vényekre a gyógyszer átvevőjének neve és igazolványszáma. A vádlottak a hamis vények kiváltásával 54 ezer 751 forint gyógyszertámogatást vettek jogosulatlanul igénybe.

A fiatalabb női vádlott budapesti lakásán megtartott házkutatás során további 13 darab, kitöltött, hamis vény került elő, amelyek kiváltása esetén a vádlottak 30 doboznyi nyugtatóhoz jutottak volna.

Az ügyészség a szabadlábon lévő elkövetőket társadalombiztosítási juttatással visszaélés, többrendbeli személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználásának vétségével, a férfi vádlottat emellett közokirat-hamisítás bűntettével is vádolja. Az ügyészség a büntetett előéletű férfi vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza és azt, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is hajtsák végre. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.