Pénzbüntetésre ítélték a brit bankártyacsalót

2015 feb 18
Megosztás
elkobozott hamis bankkártyák

Gyors eljárás keretén belül 400 ezer forint pénzbüntetésre ítéltek jogerősen a Kecskeméti Járásbíróságon egy brit csalót, aki januárban hamis bankkártyákkal vásárolt az autópálya mentén. 

A Kecskeméti Járási Ügyészség 2015. február 17-én információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy 38 éves, török származású brit állampolgárságú férfit, aki 2015. január 18-án az M1 és az M5 autópálya mentén lévő több benzinkúton hamis bankkártyával fizetett összesen 55.315 Ft értékben.

A brit utazó bűnöző a csalássorozatot az M1-es autópálya tatai pihenőjében lévő benzinkúton kezdte, itt 19 óra 19 perc és 19 óra 38 perc között összesen 45.670 Ft összegben vásárolt egy hamis bankkártyával. A következő állomás 20 óra 52 perckor az M5-ös autópálya lajosmizsei pihenője volt, ahol a brit csaló közel 10.000 Ft értékben vásárolt a klónozott kártyával. Itt próbálkozott még egy kis híján 24.000 Ft összegű vásárlással is, de időközben a bank már letiltotta a hamis fizetőeszközt.

A vádlott ennek ellenére nem adta fel: 21 óra 27 perckor a petőfiszállási pihenőnél 17.230 Ft összegben akart vásárolni a hamis bankkártyával, de nem járt sikerrel. A sikertelen próbálkozás után a brit férfi Csongrád megye felé vette az irányt, de a Bács-Kiskun megyei rendőrök jelzése alapján a Csongrád megyei kollégák Nagylaknál elfogták a brit férfit, majd őrizetbe vették.

A hamis bankkártyával fizető férfinek volt egy útitársa is, de ő nem vett részt a cselekményekben, ezért vele szemben a nyomozást megszüntették. A rendőrök a brit csalónál megtaláltak és lefoglaltak további hét darab hamis bankkártyát, de ezeket a férfinek már nem volt lehetősége felhasználni.

A Land Rover terepjáróval utazó csalót a járási ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt állította bíróság elé.

A Kecskeméti Járásbíróság a 2015. február 17-én megtartott tárgyaláson az előzetes letartóztatásban lévő és a cselekményeket beismerő férfit bűnösnek mondta ki mindkét bűncselekményben és 400 ezer forint pénzbüntetést szabott ki vele szemben. Ezen kívül a bíró 55 ezer 315 forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt, továbbá elkobozta mind a nyolc hamis bankkártyát. Az ítélet jogerős, ellene senki sem fellebbezett.