Pénzért nyújtott adatokat a járási hivatal alkalmazottja

2017 okt 10
Megosztás
kormányablak logó

A Pest Megyei Főügyészség hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy nővel és 14 férfival szemben. A nő egy járási hivatal kirendeltségén ügyintézőként dolgozott, és az ismerőseinek szabálytalanul, soron kívül, telefonhívásra adott tájékoztatást a járműnyilvántartás adatairól.

A hatályos jogszabályok szerint, ha valaki egy járműre vonatkozó adatokra kíváncsi, így például azt szeretné megtudni, hogy a jármű forgalomban van-e, körözik-e, van-e műszaki érvényessége, az ügyfélkapun vagy a járási hivatalokban személyesen kitöltött kérelemmel fordulhat az adatok nyilvántartójához. A járműnyilvántartás adatairól ezt követően megfelelő szolgáltatási díj ellenében kap tájékoztatást.

A bűnügy egyik vádlottja egy Pest megyei járási hivatal kirendeltségén dolgozott.

Egyedül végezte a jármű ügyintézéssel kapcsolatos tevékenységet. E feladat ellátásához szükséges nyilvántartásokhoz, így a járműnyilvántartáshoz is hozzáférése volt, azokat használta.

A nő 2015 januárjától fél éven át a járműnyilvántartás adatairól több mint 20 esetben a munkáját meghatározó jogszabályokkal szembe menve, soron kívül és a kötelező szolgáltatási díj megfizettetése nélkül adott tájékoztatást az ismerőseinek. A mobiltelefonjára érkező hívásokra olyan adatokat is azonnal közölt, amelyekről egyébként nem is lehet információt kérni. Így elmondta azt is, hogy ki a jármű tulajdonosa és hol érhető el. Volt olyan eset, amikor a nő a hivatali kötelességét megszegve egy telefonhívásra ideiglenesen kivont egy járművet a forgalomból.

Előfordult az is, hogy a nő ismerősei kérésére egy járműről levette a körözést, és forgalomba helyezte a járművet. Minderre azzal biztatta a vádlott társa, hogy az intézkedésével kapcsolatban nyugodtan kérjen pénzt a megbízójától. Egy autókereskedő cég tagjai rendszeresen fizettek a nőnek a szabálytalan ügyintézésért. Az elintézendő iratokat és a nőnek szánt pénzt a nő házának postaládájába tették.

A Pest Megyei Főügyészség a nőt és az őt megkereső társait, 14 férfit hivatali visszaélés bűntettével, illetve hivatali vesztegetés bűntettével vádolja.

Legolvasottabb: 
Hírös city slider ajánló: 
Nem