Piros Ildikó, a drámai szende

2013 okt 5
Megosztás

Piros Ildikó, kecskeméti születésű színésznő 65 éves, de nem néz ki többnek negyvennél, szakmai elismeréseit - Kossuth-díj, Jászai Mari-díj, Déryné-díj, Érdemes Művész - mégsem a külseje, hanem szakmai munkája miatt kapta. 

 

Élete során egyetlen mellékszerep mellett 73 főszerepet játszott és száznál is több filmben szerepelt. A kezdetek azonban átlagosak voltak. Ildikó édesapja 13 éves korában meghalt, így elsősorban édesanyja és gyógypedagógus-tanár nagypapája nevelte. A művésznő elmondta, apukájához fűződő egyik legerősebb emléke, amikor 9 éves korában, 1956-ban egyik este a keramittal kirakott Munkácsy utca sarkára kimentek és látták a tankokat, amint Budapest felé tartanak. "Gyermekként nem igazán tudtam, miről van szó, mégis megrázó élmény volt" - mondta Piros Ildikó, aki később a Bányai Júlia leánygimnázium tanulója volt. Elmondta, az itt szerzett emlékei sokat segítettek az Abigél című tévéfilmben nyújtott szerepében. 

Piros Ildikó először balett táncos vagy tanár szeretett volna lenni, de életében domináns szerepe volt édesanyjának, aki eldöntötte, hogy lánya színésznő lesz, ebben az irányban taníttatta, terelgette. A gyümölcs hamar beérett: 1966-ban egy szereplő válogatás 3 ezer 500 jelentkezője közül őt választották ki a Nem szoktam hazudni című játékfilmbe. Édesanyja ekkor megkérdezte a zsűrit, érdemes lenne-e Ildikónak színművészeti főiskolára menni. Annyit tanácsoltak, hogy megpróbálhatja. Így tett és bekerült abba a 13 fős csapatba, ahol osztálytársa volt többek között Kern András, Verebes István és osztályvezető tanára Várkonyi Zoltán volt, akit a művésznő a beszélgetés során is többször kiemelt.

Első főszerepét a főiskola harmadik évfolyamos diákjaként játszotta a Madách Színházban Tolsztoj Rakéta című művében Dásaként. Ennek a színháznak mindvégig tagja is maradt. 

Borzák Tibor kérdései kapcsán kiderült, hogy Piros Ildikó első, igen rövid házassága után 1974-ben a szintén Kossuth-díjas Huszti Péterrel házasodott össze. Mindketten hoztak egy-egy fiúgyermeket a házasságba és született egy közös is. Ildikó egy helyen azt mondta, közös életük legfontosabb elemének azt tekintik, hogy ez a három fiú testvérének tekinti egymást. A színészházaspár már három unokával is büszkélkedhet.

Piros Ildikó elmondta, gyermekkori huzalma a tánc után kiteljesedett, amikor 13 éve felkérték, hogy oktasson a Magyar Táncművészeti Főiskolán, ahol jelenleg is ezt teszi docensként. Az idegei viszont rosszul bírják ezt a feladatot, no nem a katedrát, hanem a vizsgáztatást, ilyenkor Ildikó ugyanis sokkal jobban izgul a tanítványainál, legutóbb már olyan szívtájéki szorítása volt, hogy majdnem mentőt hívtak hozzá. A színésznő a családjával is legalább ennyire felelősségtudó és lelkiismeretes. Anyaszerepéről vallva elmondta: "szörnyeteg mama vagyok, és sok vagyok, nagyon tolom a családot, De azt hiszem Péternek jó dolga van mellettem, ha csinálni kell valamit, az én vagyok. Kiegészítjük egymást."

Családi életéről elárulta még, hogy otthon akkor sem próbálnak, amikor egy darabban játszanak, vagy ha Huszti Péter rendezésében játszik. "Az este a családé, ezért is élünk viszonylag zárt életet, ezért kell nálunk telefonon bejelentkezni még a közeli barátoknak is, hogy átjöhetnek-e."

A színésznő a beszélgetést magassarkú cipőben végigállva emlékezett színészóriás partnereiről, akiktől - saját bevallása szerint - sokat tanult emberileg és szakmailag is. "A nyolcvanéves Psota Irén is képes volt azt mondtani, hogy nullán vagyok. És én értettem, miről beszél, minden szerepet a nulláról kell felépíteni. Ilyenkor a magánéletben megélt tapasztalatokat a színész belejátssza a szerepekbe, azokból építkezik." Piros Ildikó elmondta, "nem tárgyas", azaz nem ragaszkodik túlságosan a holmijaihoz. Jelmezei beszerzésében, tervezésében azonban aktív szerepet játszik. Többször turkálóban találta meg a megfelelő darabot, ami nagyon fontos neki, mert vallja, hogy az ilyen, történelemmel rendelkező ruhadarab is játszik ilyenkor a színpadon.

Piros Ildikót a közönség hazavárta és ő haza érkezett Kecskemétre, a sorok között több egykori osztálytársa is helyet foglalt. A színésznő így szűk körben sajátos humoráról is vallott. A Kossuth-díj átadása után például azt mondta férjének, hogy legalább így már biztos helye van Farkasréten.

 

Címke: