Podmaniczky-díjjal kitüntetett kecskemétiek

2016 aug 10
Megosztás
Kovács Zoltán

A Város- és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) 2016. augusztus 4-6-án tartotta XXXV. Országos Találkozóját és Szakmai Konferenciáját Várpalotán „Megújuló városunk, megújuló műemléki szemlélettel” címmel.

A találkozó első napján a szövetség közgyűlésére, majd a „Fiatalok az épített és természeti környezet védelméért” pályázati felhívásra érkezett 2016. évi vándorkiállítás megnyitására, valamint az Európa Nostra-díjas alkotások Budapesten kiállítás megtekintésére került sor, és utána megkezdődött a szakmai konferencia. Másnap a konferencia plenáris és szekció üléseinek végeztével díjazásokat és elismeréseket adtak át, így a jubiláló egyesületek okleveleit, valamint az idei Podmaniczky-díjakat, mellyel két kecskeméti honfitársunkat is megtisztelte a szövetség: 

− Hegyes Ferenc építészmérnök, urbanisztikai mérnök, aki újraalapítása óta tagja és alelnöke a Kecskeméti Városszépítő Egyesületnek, szívesen dolgozik együtt a helyi építész szakma képviselőivel és tanácsaival támogatja a fiatal tehetségeket Kecskemét folyamatos szépülése, élhető várossá alakítása érdekében, továbbá munkájával segíti a városi Településrendezési Tervek felülvizsgálatát, véleményeivel sokszor az örökségvédelmi szempontból fontos helyi értékek védelmére hívja fel a figyelmet; és 

− Kovács Zoltán (képünkön) idegenforgalmi szakember, aki évtizedek óta ápolja a bugaci puszta természeti és épített értékeit, elkötelezettje az egykori pusztai életmód és környezet ma élő emberekkel történő megismertetésének, a híres bugaci ménes és az őshonos magyar állatfajták bemutatásán túl igyekszik eredeti módon megőrizni a hagyományos pásztorépítményeket, a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit, több nádfedeles tanyaépületet mentett meg a pusztulástól, újított fel és tart karban Bugacon és környékén az oda érkező hazai és külföldi látogatók számára.

A rendezvény utolsó napján építészeti emlékeket és múzeumokat tekintettek meg a résztvevők, akik a három nap alatt hasznos szakmai ismeretekkel és értékes élményekkel gazdagodtak Várpalotán.