A politikai szerepre születni kell

2015 dec 9
Megosztás
Dobrev Klára Kecskeméten

A Kecskeméti Demokratikus Koalíció meghívására december 8-án Kecskemétre látogatott  Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára. Anya, feleség, üzletasszony, tanár. Miniszterelnökné.

 

A kötetlen beszélgetés felvezetéseként Kopping Rita, a helyi DK elnöke kérdezte az anyaság, a politikus feleség és az üzletasszony, tanár szerepéről. Dobrev Klára elmondása szerint ugyanúgy éli meg ezeket, mint bárki más - tele kompromisszumokkal ő és a gyerekek részéről egyaránt. Gyurcsány Ferenc feleségének lenni pedig öröm számára és persze mozgalmas is - tette hozzá. Úgy fogalmazott: nem unatkozik mellette. A politikai szerepvállalásról elmondta, hogy nincsenek ilyen ambíciói, bár a politika nagyon érdekli. Szerinte erre a szerepre születni kell. Véleménye szerint ma Magyarországon el kell gondolkodni, miért nem akarnak a nők szerepet vállalni a vezetésben, a politikában. A nők mindenhol ott vannak, de valamiért nem akarnak vezetővé válni, tisztelet a kivételnek.

Kopping Rita kérdésére kifejtette: szerinte ma Magyarország megítélése az Unióban igen kritikus, pedig hazánknak szüksége volt, van és lesz az Unióra. A fejlődés lehetőségét biztosítja. Egyébként véleménye szerint, Orbán Viktor mindig keresi, az ellenség-képet. Politikája arra épül, hogy valakit mindig gyűlölni kell, legyen az megváltozott munkaképességű vagy nyugdíjas, roma vagy menekült, vagy esetleg az Unió. Ez nem jó, hiszen kormányzása alatt nem látogatott hazánkba első számú politikai vezető és Orbán Viktort sem fogadják külföldön.

Cégükről, az ALTUS-ról elmondta, hogy több év kitartó munkájának eredménye és  büszke az eredményekre. A magyar kormány számára ismeretlen az, hogy a pályázatok tartalmát nézik az Unióban, nem pedig azt, ki áll mögötte. Így lehet az, hogy ismételten elnyertek egy kutató, elemző munkát, amely Lengyelországot veszi majd górcső alá. Bízik benne, hogy az Unióban továbbra is igénylik majd az ALTUS munkáját.

A jelenlévők kérdésére válaszolva kifejtette, hogy komoly problémák vannak a gyermeknevelésben, az iskolai oktatásban. Nem ért azzal egyet, ami kötelező. 

Véleménye szerint a szülőnek szabadon kéne dönteniük abban, hogy a gyermeküknek mi jó: óvodába vigye a három éves gyermekét, vagy a családban nevelkedjen tovább. Nem jó az, ha azt hisszük, hogy gyerek akkor tanulja meg a matematikát jól, ha az ország minden iskolájában, egy adott időpontban, minden gyerek ugyanazt a matematikai feladatot oldja meg. Számára nagyon fontos, hogy a pedagógus munkáját ne csak a diákok által elért eredmények alapján értékeljék, hanem vegyék figyelembe az iskola hozzáadott értékeit is. Egy hátrányos helyzetű gyerekkel, egy hátrányosabb helyen levő iskolában, lényegesen többet kell dolgozni egy pedagógusnak akár egy normál tanulmányi eredményért, mint a sztárolt, elit iskolákban a kiemelkedő teljesítményekért. 

A beszélgetés során az ellenzékről is szó esett. elmondta: szerinte a demokratikus ellenzék pártjainak szolidárisnak kellene lenniük. Sajnos, ma csak egymással foglalkoznak és nem azzal, hogy leváltsák a jelenleg regnáló kormányt. Hangsúlyozta: 2018-ban nem lesz elegendő Gyurcsány Ferenc és a DK, közösen kell készülni a választásokra. Elfogadva egymást és a pártok különbözőségét. Csak összefogással, együttmunkálkodással lehet hiteles az ellenzék. De azt már most el kell kezdeni - tette hozzá.