Rabszolgák vagyunk Európa seggén

2014 már 31
Megosztás
Róna Péter, Kriskó Dávid LMP KEcskemét

Nem volt túl szívet melengető és biztató jövőt felmutató Róna Péter professzor haza-elemzése az LMP lakossági fórumán Kecskeméten, ahol bemutatta Kriskó Dávid, helyi jelöltet.

 

Egyrészt, mert nagyon kevesen voltak. Úgy látszik, ma a környezettudatosság messze eltörpül a populizmus és a két nagy politikai  halmaz csatája mellett, másrészt pedig azért, mert ez a szellemiség évtizedekre el van távolodva  mai Magyarországtól és mire beérjük, Európa már kétszer olyan távol lesz.

Róna Péter fenti állításunkat kapásból tényekkel is igazolta, amikor kijelentette, a rendszerváltáskori osztrák-magyar gazdasági és jóléti távolság mára a duplájára nőtt, nem hogy közeledett volna. Az akkoriban jóval mögöttünk kullogó Lengyelország pedig már rég megelőzött bennünket.

Szóval süllyedés van és posvány, de főként kulturálatlanság. De ez ide elég, mint Fluor Tomi és Zoltán Erika.

Róna ezzel kapcsolatban kiemelte: amikor a Magyar Nemzeti Bank, amelynek kizárólagos feladat a monetáris politikai lenne, ehelyett ötvenmilliárd forintot költ műkincsvásárlása, akkor ott nagy baj van a felfogással, hiszen félmillió gyerek éhesen megy iskolába, és hárommillió ember a létminimum alatt él.

Arra a kérdésre, miszerint, azért nincs olyan nagy bajban az a gazdaság, ahová egyre több multi helyezi a befektetéseit, Róna  azt mondta: ez kétségtelen, de meg kell nézni miféle munkák ezek, mert gazdasági fejlődésről ott beszélhetünk a világban, ahol egyre jelentősebb az adott munkához a hozzáadott érték, de itt - nézzük csak meg a Mercedes példáját - minden hozott, ezért csak összeszerelésre vagyunk jók. Ezen kellene javítani - tette hozzá és akkor talán elmozdulnak a béreink is, amelyek az uniós átlag harmadát ha elérik.

Hangsúlyozta: aki csak kormányt akar váltani, az szavazzon azokra, akik kormányváltóknak nevezik magukat, aki viszont ki akar ebből a kátyúból lépni, amelyet a Fidesz és a Kormányváltók hoztak össze az elmúlt huszonöt évben, és hosszú távon fejlődési, illetve növekedési pályán szeretné látni ezt az országot, akkor annak egyetlen választási lehetősége van, az LMP, majd rámutatott az egyik helyi jelöltre: Kriskó Dávidra.

Címke: