Rálőttek az ukránok Polt Péterére

2015 nov 3
Megosztás
Viktor Sokin

Három lövést adott le egy orvlövész Viktor Sokin ukrán legfőbb ügyész irodájának ablakára, miközben a tisztségviselő kollégáival éppen értekezletet tartott a helyiségben - közölték kedden az ukrán hatóságok.

Az incidens hétfő este történt helyi idő szerint tíz óra körül. Anatolij Matiosz katonai főügyész szerint a merénylő Sokin fejére célzott. A legfőbb ügyésznek és munkatársainak életét az mentette meg, hogy az irodaablak üvege golyóálló.

A hatóságok büntetőeljárást indítottak állami tisztségviselő ellen elkövetett emberölési kísérlet címén, amiért akár életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható. Matiosz szerint a támadás egyértelműen összefügg a főügyész hivatali tevékenységével, azon ügyek egyikével, amelyekben jelenleg a hivatal vizsgálatot folytat. 

A nyomozást az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) végzi. A főügyészség munkája a merénylet ellenére a szokásos rendben zajlik.

Az utóbbi időszakban több korrupciós ügyben indított vizsgálatot a főügyészség. Ezek közül a legutóbbi, nagy visszhangot kiváltó ügy Hennagyij Korbannak, a nacionalista Hazafiak Ukrajnai Egyesülése (UKROP) nevű, nemrég létrehozott párt vezetőjének, Ihor Kolomojszkij ismert ukrán oligarcha, dnyipropetrovszki exkormányzó "jobbkezének" múlt hét végi őrizetbe vétele Kijevben. A legfőbb ügyészség sikkasztással és bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítja az üzletember-politikust, akinek pártja viszont nyílt politikai nyomásgyakorlásnak tartja az eljárást, Korban pedig tagadja bűnösségét.

A helyi sajtó által nagy figyelemmel követett másik, jelenleg zajló eljárás Ihor Moszijcsuk, a populista, nacionalista Radikális Párt parlamenti képviselőjének ügye, akit a főügyészség korrupcióval, hivatalos személyek elleni fenyegetéssel és erőszakkal vádolt meg. A honatyát szeptember közepén a parlament épületében vették őrizetbe az SZBU munkatársai.

Ukrajna főügyészhelyettese, Anatolij Matiosz szerint a támadás előre megfontolt volt, ugyanis az SZBU által indított nyomozás során kiderült, hogy a támadók számára ismeretes volt az iroda épületének szerkezete, továbbá pontosan tudták, mikor tartózkodik majd a főügyész a helyszínen. Matiosz szerint a lövést akkor adták le, mikor Sokin háttal állt az iroda ablakának, és előtérbe került a főügyész törzse. Matiosz szerint három lövést adtak le a támadók, és Sokin életét az épület ablakának golyóálló üvege mentette meg. A főügyészhelyettes azonban arra nem adott magyarázatot, hogy a támadók miért nem tudtak az iroda ablakainak golyóálló üvegéről - írja a Korrespondent.net.

Matiosz szerint Ukrajna történetében ez az első eset, hogy ilyen szinten törnek állami vezető személy életére.

A főügyészhelyettes továbbá hozzáfűzte, hogy a lövést valószínűleg Sokin irodájával szemben lévő vállalat, az Ukrpodsipnik épületéből adhatták le. A Ukrpodsipnik vállalatot Andrij és Szerhij Kljujevvel hozták kapcsolatba. Egy másik verzió szerint a támadást az egyik közelben lévő iskola épületéből indíthatták.

Az Ukrán Főügyészség az incidenssel kapcsolatban kijelentette: a támadást imitálni lehetetlen és az esetet szemtanúk igazolják, tehát kizártnak tartják, hogy a főügyész ellen indított merényletet megrendezték volna.