Rekordszámú induló a választáson

2014 már 5
Megosztás
budapest parlament látványterv

Lezárult a jelöltállításhoz szükséges aláírásgyűjtés. Az új választási finanszírozási rendszer meghozta az indulási kedvet. A jelöltek kampánykedvét mostantól a pénz is motiválja.

 
Nagyon sok kis párt is jól szerepelt a jelöltállításhoz szükséges aláírásgyűjtésen. A feldolgozás folyamatos, ezért még kevés a jogerős döntés, de annyi már biztosnak tűnik, hogy a nagyok mellett négy parlamenten kívüli, a devizahitelesekért küzdő: A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, a Schmuck Andor-féle, Szociáldemokraták, az MDF-utódszervezete, a JESZ, illetve Thürmer Gyula Munkáspártja - már tud országos listát állítani, mert megvan a 27 egyéni jelöltjük 9 megyében és Budapesten.
A nyolc országos listán kívül hét pártnak van esélye arra, hogy országos listája legyen, például a 2010-ben is listát állító Seres Máriának (SMS, vagyis Seres Mária Szövetségesei), Szili Katalinnak, Társadalmi Igazságosságért (KTI), az Új Magyarország Pártnak, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak, a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Pártnak, valamint a Magyarországi Cigánypártnak, mert eddig több mint húsz egyéni jelöltjük van.
Az országos lista állítása két okból fontos: rajta vannak az ország összes szavazókörében megjelenő szavazólapon, illetve nagyobb az esélyük az egy százalék elérésére, amely, bár nem jelent parlamentbe jutást, de négy évig kapják utána az állami támogatás, amiből már el lehet lébecolni. Aztán nem beszélve arról, az országos listáért egy párt legkevesebb 149 millió forintot kap a kampányra a költségvetésből, de minél több az egyéni jelölt, annál több ez a támogatás: 106 jelölt esetén már 597 millió jár az államtól. Az egyéni jelöltek pedig külön is kapnak pénzt: fejenként egymillió forintot, kincstári számlára. A pénzzel részletesen el kell majd számolniuk, és ha a jelölt két százaléknál kevesebbet ér el a választáson, muszáj lesz visszafizetnie az elköltött pénzt. Az országos listára kapott pénzzel viszont a pártnak az Állami Számvevőszék felé kell elszámolnia, de azt akkor sem kell visszafizetnie, ha egyetlen szavazatot sem kap a választásokon.
Igaz, az új, egyfordulós választási rendszer még csak most debütál, máris vannak vele aggályok.Többen úgy vélik, mivel a jelöltaláírások nem csak egy jelöltre, illetve pártra szólnak, így üzemszerűen kezdődött meg annak gyűjtése, másolása, és hallani olyan esetekről, hogy egymást segítették ki a kis pártok névvel, illetve címmel. 
Mondván: ugyan ki lesz az, aki végigjárja majd az aláírókat és megkérdezi, hogy adtak-e ajánlást, azt kire, vagy kikre tették?
De nézzük, miként állunk szűkebb hazánkban, Kecskeméten. A parlamenti pártok jelöltjei már megszerezték az indulási jogot, a többiek nagy része még döntésre vár, a jelölőaláírások ellenőrzése folyamatos. Egyelőre úgy néz ki, mindkét körzetben rekordszámú, több mint húsz jelölt lesz, akik a következők:
 
Bács-Kiskun Megye 1-es számú választókerülete: Kecskemét északi része és Kunszentmiklós térsége.
 
Balogh László EP, Borbély József, TEMPO, Gál József, EGYÜTT 2014 Gyöngyösi Márton Balázs, JOBBIK, Király József, MSZP,EGYÜTT,DK,PM,ML, Kolompár László,MRPP, Kriskó Dávid Gábor, LMP, Lakatos Edina Erzsébet, EU. ROM, Lédeczi Erika, SZAVA, Márton Dániel, MSZDP, Nagy-Biri Gábor, ÚMP, Némedi-Varga János Krisztián,JESZ, Orbán Gábor, SZOCIÁLDEMOKRATÁK, Orbán Gyula, MAGYAR CSELEKVŐ PÁRT, Palotai Gábor, ÖP, Pintér Kálmán, MCP, Ruszkovics János, KTI, Dr. Salacz László, FIDESZ-KDNP, Sörös József, SMS, Szabó Zoltán, ÚDP, Szarka Szilvia, ZÖLDEK.
 
Bács-Kiskun Megye 2-es számú választókerület: Kecskemét déli része, Helvécia, Ballószög, valamint Tiszakécske térsége.
 
Damásdi Tibor Kálmán,ÖP, Falusi Norbert, LMP, Gál Tamás, ÚMP, Gergelyfi Dávid József, SZAVA, Kerekes Antal, MUNKÁSPÁRT, Kohajda László István, ÉLŐLÁNC Kovácsné Pekker Erika, EU. ROM, Kutasi László, ÚDP, Ladányi György, TEMPO, Laskovics Diána, MSZP,EGYÜTT,DK,PM,MLP,Lédeczi László, SEM, Lovas Ildikó Éva A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT, Lovász Eszter Viktória, MRPP, Mányi István, MAGYAR CSELEKVŐ PÁRT, Nagy Róbertné, SMS, Oberna Zoltán, JOBBIK, Orbán Gyula, MCP, Papp Jánosné, KTI, Szélhegyiné Berényi Andrea, SZDP, Szloboda György, EP, Szörnyi Imre, SZOCIÁLDEMOKRATÁK, Dr. Vancsura István, JESZ, Varga Kinga Mária, MSZDP, Verebély András Pál, MGP, Dr. Zombor Gábor Zoltán, FIDESZ-KDNP.
 
Jelölti forrás: Nemzeti Választási Iroda 
 
 
 
 
 
Címke: