Sárközy szerint Orbán tehetségesebb

2013 szep 17
Megosztás

Sárközy Tamás, a legismertebb magyar jogtudósok egyike, a rendszerváltás után született társasági jogi szabályozás kidolgozója volt a megújult Hozam Klub első vendége.

 

A hetvenhárom éves professzor - aki apai ágon Nicolas Sarkozy volt francia elnök rokona -, előadását és közéleti elemzését Király László György moderálta, aki egyben szervezi és irányítja az új klubot. Többféle színű kormányoknak dolgoztam, és ez valójában a szakmaiságot jelenti, attól függetlenül, hogy nekem is van világnézetem, de azt otthon a négy fal között hagyom, amikor dolgozni kell - vallotta Sárközy Tamás jogászprofesszor Kecskeméten. Majd Király László Györgynek a kormányzati munkatörténelmének részleteit firtató kérdésére kifejtette: a legjobban a rendszerváltáskor, Német Miklós kormányában érezte magát, mert a változások szelétől úgy megijedtek  az addig mértékadó politikusok, hogy elpucoltak a színről, így a szakemberek nyugodtan, jó hangulatban dolgozhattak. Hozzátette: nagyon imponált neki később Boross Péter - 1993-ban decemberében, Antall József miniszterelnök halálát követően lett belügyminiszterből kormányfő - stílusa, aki katonásan számon kérő volt és pontosan fizetett. Azt est során kiderült, hogy Sárközy professzor nem csak jogtudós, hanem szociológus-politológus is valamelyest, mert elemzi a kormányzástechnikákat és a politikai marketinget. Véleménye szerint a túl erős negatív bírálat sohasem helyes, igaz, azt is hozzátette, a kormányzás művészete az, hogy miként tudjuk rövid távon előidézni a legkisebb rosszat.  Példaként említette erre az államadósság-csökkentést, amely tény, hogy az elmúlt két évben kevesebb lett. De ennek az árát, mivel magas kamatozású kötvénykibocsátással értük el, mintegy tíz év múlva is nyögi majd az aktuális kormány. Az a pech, ha akkor is ők kormányoznak majd - tette hozzá. 

Sárközy professzor a közigazgatás átalakításával kapcsolatban elmondta, hogy részben üdvözli, de mivel a mi közigazgatásunk a kétszáz éves alapokon nyugvó német modellen nyugszik, a rendszer nehezen tolerálja a gyors, radikális átállás a francia modellre. Véleménye szerint a beidegződések miatt lehetnek működési zavarok. A közigazgatásnak ugyanis vannak reflexei a változásokra, amit úgy reagál le, hogy egyszerűen leáll - tette hozzá.

Király László György azon kérdésére, hogy megoldást jelenthet-e a szakértői kormányzás, Sárközy azt válaszolta, a szakértői kormányok mindig átmenetiek két politikai kurzusváltás között. Hozzátette: a Gyurcsány-kormányt váltó Bajnai-kormány csak félszakértői kormány volt, mert a felelős pozíciók nagy részében továbbra is ott voltak a szocialista politikusok. Hozzátette: azzal, hogy Bajnai Gordon a napokban pártot alapított végleg letett a szakértői kormányzás útjáról és politikai pályára lépett.  

Tehetségek

A mai aktuálpolitikai helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta: ne higgyük azt, hogy ez a kormány nem pragmatikus, mindenképpen az, ő  a legfőbb tanúbizonyság rá, mivel a jelenlegi kurzus főszereplőinek nagy része a tanítványa volt. Dehogy ismerték ők Vass Albertet, meg Nyírő Józsefet, ez már az ideológiai máz része - tette hozzá. Véleménye szerint Orbán Viktor tehetségesebb politikus, mint Gyurcsány Ferenc, mert az előbbinek van hozzá orra és hetedik érzéke. Erre példaként említette azt az esetet, amikor a jelenlegi miniszterelnök ráérzett arra, hogy a diákok problémájával kapcsolatban azonnal lépnie kell. Gyurcsány Ferenc viszont nem érezte annak súlyát, hogy amit gondol, még ha igaza is van, azt nem mondhatja ki, mint felelős politikus, mint Magyarország miniszterelnöke. A jelenlegi, úgymond prezidenciális demokráciában hajló kormányzással kapcsolatban azt mondta, nem kell megijedni, van rá példa Európában. Azonban a hivatalos szintű beszólásainkra nincsen - tette hozzá. Ez a stílus sokat ront az ország hírnevén, mert lehet nekünk is véleményünk, csak azt szalonképesebben kell megfogalmazni- hangsúlyozta.

 A jövö évi országgyűlési választások esélyeivel kapcsolatban csak annyit mondott: vannak tényezők, mint például a német gazdaság erőnléte, illetve, nem várt és nem számítható történések, példaként hozta a spanyol választási kampányban történt merényleteket, amelyek a miniszterlenök és a kormány tevékenységétől függően is befolyásolják a választói akaratot. Ezekre a legjobban teljesítő kormány sem tud készülni - tette hozzá.

Az előadás befejezését követően Sárközy professzor a vendégekkel - akiket könnyű állófogadás várt - külön-külön beszélgetett, illetve válaszolt a kérdéseikre.

Címke: