Se hamisítás, se hamis tanúzás

2014 dec 4
Megosztás
kecskeméti önkormányzat számlái

Részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában megszüntette a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség az ominózus “kikozmetikázott” önkormányzati számlák ügyében indult nyomozást. 

 

Jogerősen is befejeződött a Kecskeméti Nyomozó Ügyészségen az a büntetőeljárás, amelynek a tárgya az volt, hogy hamisan tanúzott-e egy köztisztviselő az önkormányzat, valamint egy volt köztisztviselő között indult munkaügyi perben, továbbá ki is miért változtatott meg bizonyos iratokat, és feljegyzéseket hivatali dokumentumokon, pontosabban: történt-e közokirat-hamisítás.

 

Mint arról több alkalommal is beszámoltunk hosszú és verejtékes munkaügyi perben küzdött egymással Csorba Antalné, volt önkormányzati tisztviselő, valamint egykori munkáltatója, a hivatal. 

A munkaügyi perben Csorbáné feljelentést is tett, az egyiket hamis tanúzás bűntette miatt mert állítása szerint a munkaügyi perben az egyik önkormányzati dolgozó hamis tanúvallomást tett, illetve az alperes jogi képviselője az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezésében valótlanságot állított. A másik feljelentésében pedig azt sérelmezte, hogy az alperes fellebbezéséhez csatolt egyes iratok eredeti tartalmát utólag megváltoztatták, a perben becsatolt másolatok nem egyeznek meg az eredeti iratokkal.

A feljelentések alapján a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség mindkét nyomozást lefolytatta, azok során gyanúsított kihallgatására nem került sor - közölte a Hírösvénnyel Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivő ügyésze.

Elmondta: az önkormányzati dolgozó állítólagos hamis tanúvallomása miatt a nyomozást az ügyészség bűncselekmény hiányában szüntette meg, ugyanis a munkaügyi per, mint alapügy tárgya nem az volt, hogy a feljelentő által visszatartott számlákhoz kapcsolódó utalás jogszerűen, a szabályoknak megfelelően történt-e, hanem az, hogy a feljelentőt a munkavégzése során feltárt, általa szabálytalanságnak vélt jelzések miatt hátrányos megkülönböztetésben részesítették-e. Emiatt az volt megállapítható, hogy a polgári perben tanúként kihallgatott önkormányzati dolgozó az ügy lényeges körülményei tekintetében nem tett valótlan vallomást, míg az alperes önkormányzat nevében fellépő jogi képviselő nem tanúként vett részt a perben, így nem követhette el a hamis tanúzást sem.

Az alperes fellebbezéséhez csatolt másolatok utólagos megváltoztatásával kapcsolatban a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség részben bűncselekmény hiányában, részben bizonyítottság hiányában szüntette meg a nyomozást - tette hozzá a szóvivő. A nyomozás során ugyanis kiderült, hogy a fellebbezéshez csatolt egyik megbízási szerződés eredeti példányán nem volt rajta a feljelentő által kifogásolt aláírás, két további iratra pedig jogszerűen kerültek rá az utólagos rávezetések, így ezek vonatkozásában nem valósult meg a hamis okirat szolgáltatásával elkövethető hamis tanúzás.

Kapcsolódó anyagok:

http://hirosveny.hu/hirek/hivatali-kozokirat-hamisitas-gyanu

http://hirosveny.hu/hirek/tovabb-melyul-hivatali-nyomozas

http://hirosveny.hu/hirek/mit-tud-az-otven-eves-zombor-gabor-amit-mi-nem

http://hirosveny.hu/hirek/nincs-egyenlo-banasmod-varoshazan

http://hirosveny.hu/hirek/atlathatosagot-szeretnenek-varoshazan