Sikkasztani tudni kell

2017 feb 22
Megosztás
terminal

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a napokban a Kecskeméti Járásbíróságon azt a helybéli hölgyet, aki négy éve magán és jogi személyeknek, iskoláknak, egyesületeknek a repülőjegyre befizetett pénzét sikkasztotta el. 

A bíróság e mellett két évre eltiltotta a hölgyet attól, hogy gazdasági társaságban tisztségviselői szerepet töltsön be, valamint kötelezte, hogy bekövetkezett több mint 13 millió forint kárt 15 napon belül fizesse vissza az érintetteknek. Igen ám, de a hölgy vagyontalan, a hivatalos fizetés is mindössze havi ötvenezer forint, abból pedig már nem lehet végrehajtással levonni.

Mivel az ügyész nem fellebbezett, a hölgy pedig elfogadta az ítéletet, az jogerőssé vált.

Így a nem túl bonyolult ügy négy év után lezárult  a károsultak nagy bosszankodására, vagyis mindenki futhat a pénze után. 

Pedig ha a hatóságok határozottabbak, akkor nem lett volna ennyi károsult.

Az első feljelentést az Európa Jövője Egyesület tette meg 2013 júniusában B. Borbála ellen, aki az Anibi Bt.-n keresztül már évek óta biztosított jó áron repülőjegyeket a Csiperósoknak. Ám abban az évben a Svédországba tartó gyerekcsoport már nem tudott elindulni, mert a kifizetett repülőjegyek nem voltak meg. Több mint két és félmillió forintja bánta az egyesületnek. Aztán jött a második csapás, amikor Angliából nem tudtak hazajönni a gyerekek, mert a visszaútra már nem volt meg a jegyük, kiderült, ki sem fizették azt, igaz, Borbála először azt mondta, hogy nem az ő hibája, hanem a légitársaságé, amely meg fogja téríteni a jegyeket, de addig is az egyesület fizessen be még másfél millió forintot és egy másik járattal haza tudja utaztatni a Csiperósokat. A hölgy így összesen mintegy négymillióval húzta le az Európa Jövője Egyesületet.

Borbála akkor fűt fát megígért, hogy megtéríti az összeget, de nem lett belőle semmi. E miatt persze a büntetőeljárás is húzódott, így Borbála még ezt követően is károsított meg magánszemélyeket, akiknek meghiúsult az utazásuk, vagy a nyaralásuk.  A károsultak között van egyébként a a kecskeméti Bolyai, valamint a Piarista Gimnázium is. 

2014 februárjában aztán végrehajtást jegyeztek be az Anibi Bt.-re, de a húszezer forint tőkével alapított társaság csak bérelte a Hornyik János körúti irodáját. 

Végül sikkasztás és más bűncselekmények miatt vádat emeltek a hölgy ellen és, mint azt ismertettük, a napokban megszületett a jogerős ítélet. Többen polgári pert is indítottak a hölgy ellen, de a káruk megtérülésére így sem több az esélyük, mert Borbálának se vagyona, se jövedelme nincsen hivatalosan. Az, hogy az a több mint 13 millió forint hová lett, nem derült ki a perben.