Sipos Laciból Nagypál Sándor is lehet

2013 okt 1
Megosztás

Erősödik a Fidesz frakción belül Sipos László egykori alpolgármester pozíciója, aki egy diszkópofon után kényszerült a posztjáról lemondani. Zombor Gábor újra bizalmat szavazott a képviselőnek. 

 

Sipos László csoportvezető lett a Városgazdasági Kft.-nél, a földutak karbantartása tartozik alá. Kecskemét külterületén mintegy ezer kilométernyi földút van, a városon belül pedig csaknem száz. Rendben tartása sok gondot okozott ez idáig is a városnak, főként a költségek. Nyolc éve még százmillió forint állt a rendelkezésre erre a célra, ez az összeg azóta folyamatosan csökken.  A város a feladatot közbeszerzés útján, külsős vállalkozóval végezteti el, legutoljára a Soltút Kft. nyerte el a munkát.

A koncepció szerint a Városgazdasági Kft.-én belül alakítanának ki egy csoportot, amely ezeket az útfenntartási feladatokat - részben saját gépekkel - elvégezné, másodsorban pedig alvállalkozók bevonásával. A szakértők szerint így költséghatékonyabb és rugalmasabb lenne a feladatvégzés.

Sipos László lapunknak megerősítette, hogy ha a közgyűlés is rábólint, akkor megalakul ez a csoport a VG Kft.-én belül és ő lesz a vezetője. Elmondta: az eddigieknél ez egy sokkal jobb megoldás, mert erősíti a VG Kft. pozícióit, kecskeméti vállalkozásokat vonhatnak be a munkálatokba, illetve, ha sajtá gépekkel tudják majd ezeket a munkákat elvégezni, akkor sokkal több út lesz karbantartva, mint ez idáig. Véleménye szerint a megszerzett tapasztalatok alapján tovább lehetne bővíteni a csoport feladatait, később pedig akár a kátyúzás is a városi cég feladatai közé kerülhetne. Hozzátette: neki ezen a területen rengeteg tapasztalata van, ezért esett a polgármester úr választása rá. Arra a kérdésünkre, miszerint az ellenzék szemét szúrja az, hogy mint egykori építési vállalkozó, most közpénzből fog fizetést kapni az várostól, azt mondta: ebből nem szabad lenne politikát csinálni, mert a probléma adott, ezeket a feladatokat pedig valakinek koordinálnia kell, majd a munkát el kell végezni, ezért ez nem párt, hanem szakmai kérdés - tette hozzá.

Megtudtuk: a VG Kft.-nek a feladatokra egyelőre mintegy 25-30 millió forint áll a rendelkezésére, de ebből először járműveket, illetve eszközöket kellene vásárolnia. A pénzügyi keret ezért valószínűleg nem lesz elég a feladatra, tehát az önkormányzatnak is zsebébe kell nyúlnia, ha jobb és hatékonyabb munkavégzést szeretne ezen a területen.

Az ellenzéki szocialistáknak nem a rendszerrel van elsősorban problémájuk, még ha Sipos alpolgármester egyszer már le is szerepelt a közvélemény előtt. 

Király József városi és megyei pártelnök szerint a földutak karbantartására fajlagosan jóval kevesebbet összeget számol az önkormányzat, ha a saját cégével akarja végeztetni ezt a munkát. Akkor pedig itt valami sántít, tette hozzá, hiszen ha a feléből is meg lehet csinálni az utak karbantartását, akkor a városnak a vállalkozókkal szemben igencsak vastagon fogott ez idáig a ceruzája. Ha pedig a magasabb összeg a jó, akkor pedig nem beszélhetünk hatékonyságról, mert ebben a tervezett új rendszerben kevesebb földút lesz karbantartva.

 

 

 

Címke: