A sofőr kimosdatása érdekében hamisan vallottak az utasok

2018 ápr 12
Megosztás

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség hamis vád és hamis tanúzás vétsége miatt vádat emelt egy autóssal és utasaival szemben, akik az autós elleni engedély nélküli vezetés miatti szabálysértési eljárásban hamisan állították, hogy nem ő, hanem egyik utastársuk vezette a járművet.

Az ügy előzménye, hogy a 36 éves jánoshalmi autós – az ügy I. rendű vádlottja - és három utasa 2016. november 14-én délután a 6. számú főúton közlekedett, amikor a pótkocsit vontató autót közúti ellenőrzés alá vonta a rendőrség. Az ellenőrzés során kiderült, hogy az autós az összesen 4100 kg össztömegű járműszerelvény vezetéséhez szükséges „E” kategóriás vezetői engedéllyel nem rendelkezik. A kategória hiánya miatt az autóssal szemben szabálysértési eljárás indult a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságon.

Az autóst a szabálysértési eljárás során 2017. január 12-én meghallgatták, ahol valótlanul úgy nyilatkozott, hogy a járműszerelvényt az igazoltatást megelőzően nem ő, hanem az egyik jelenlévő utastársa – az ügy II. rendű vádlottja – vezette. Az eljárás alá vont autós ezzel a védekezésével mást hamisan vádolt szabálysértés elkövetésével.

A szabálysértési hatóság 2017 februárjában és márciusában tanúként az autó három utasát is meghallgatta. Ennek során egyikük a szabálysértés elkövetését magára vállalta és valótlanul azt vallotta, hogy a járművet ő vezette. Egyébként ő sem rendelkezett a szükséges kategóriájú vezetői engedéllyel. A többi utas – egy nő és egy férfi – valótlanul szintén olyan vallomást tettek, hogy nem az autós, hanem a szabálysértést magára vállaló utastársuk vezette az autót.

A szabálysértési hatóság az autós felelősségét a valótlan nyilatkozatok ellenére megállapította, ezért őt 140.000,- Ft pénzbírsággal és 5 közúti közlekedési előéleti ponttal sújtotta.

Az ügyészség a szabadlábon lévő autóst hamis vád, míg utasait hamis tanúzás vétségével vádolja. Az ügyészség a büntetett előéletű autóssal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés, míg büntetlen előéletű utasaival szemben közérdekű munka és pénzbüntetés kiszabását indítványozza. A vádlottak bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.