Sötétben tapogatózik az angol titkosszolgálat

2018 már 8
Megosztás
angol rendőrök

A brit belügyminiszter szerint "nagyon ritka" idegméreg okozta a délnyugat-angliai Salisbury városában történt mérgezéseket.

Amber Rudd a BBC rádiónak nyilatkozva csütörtökön elmondta azt is, hogy a helyszínre elsőként érkező rendőr, akit szintén súlyos mérgezéses tünetekkel szállítottak a helyi kórházba, már kommunikál a környezetével, és nincs intenzív osztályon, de állapota még mindig súlyos.

Rudd az eddigi hivatalos nyilatkozatoknak megfelelően továbbra sem volt hajlandó felfedni, hogy pontosan milyen hatóanyaggal követték el a mérgezéses támadást, amelynek két célpontja egyöntetű brit sajtóértesülések szerint a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, és 33 éves lánya, Julija Szkripal.

A belügyminiszter ugyanakkor annyit elárult, hogy "nagyon ritka" idegméreg-hatóanyagról van szó.

Szkripal ismerősei szerint a briteknek dolgozó kém – akit 2010-ben cseréltek ki Nyugaton elfogott orosz ügynökökre – többször megismételte, attól tart, hogy az orosz titkosszolgálat utána fog menni, s nem hagyja őt békében élni. Szkripal lánya, Julija Moszkvában élt, s gyakran utazott Angliába, hogy találkozzon visszavonultan élő apjával.

Bár Moszkvában tagadják, hogy az orosz titkosszolgálatok állnának a Salisbury városának egyik bevásárlóközpontjában elkövetett merénylet mögött, Boris Johnson külügyminiszter közölte: bár nem akar Moszkvára mutogatni, szerinte a mai Oroszország rosszindulatú és felforgató erőként tevékenykedik. „Figyelmeztettem a külföldi kormányokat, hogy nem maradnak ellenlépések és szankciók nélkül a brit földön, vagy brit állampolgárok ellen elkövetett bűncselekmények” – mondta Johnson. Hozzátette, ha kiderül Oroszország érintettsége, akkor nehezen képzelhető el, hogy a szigetország az eredeti terveknek megfelelően vesz majd részt az idén nyári oroszországi labdarúgó-vb-n. „Nem a csapatra gondoltam” – magyarázta.

Johnson szerint a Szkripal-ügy kísértetiesen hasonlít arra, ahogyan 2006-ban meghalt Londonban Alekszandr Litvinyenko, az orosz titkosszolgálat, az FSZB kiugrott tisztje. Litvinyenko előbb rosszul lett, majd kórházba került, s szinte csak a véletlenen múlott, hogy kiderült: radioaktív polónium-izotóppal mérgezték meg. Moszkva akkor is tagadta a vádakat – pedig Londonban megnevezték az állítólagos elkövetőt, Andrej Lugovojt is, aki amerre járt Európában, radioaktív nyomokat hagyott maga után.