Spórolunk a közvilágítás korszerűsítésével

2014 május 17
Megosztás
közvilágitási lámpa cseréje Kecskeméten

A terveknek megfelelően halad Kecskemét közvilágítási hálózatának a korszerűsítése. A csaknem egymilliárd forint értékű beruházás keretében 5350 darab közterületi lámpát cserélnek LED-re.

Kecskeméten csaknem 12 ezer közvilágítási lámap van, ennek mintegy ötven százalékát cserélik le most több ütemben. A megtakarítás mértéke mintegy 90 millió forint évente.. 

A közvilágítás költségeinek csökkentésére keresett környezettudatos megoldást a kecskeméti önkormányzat, amikor elkészíttette a város és közigazgatási területe teljes közvilágítási hálózatának felülvizsgálatát, korszerűsítési, illetve energiahatékonysági koncepcióját. Ennek kidolgozása során a helyszíni adottságok és a világítási feladatok figyelembevételével a városépítészeti, továbbá a rövid- és hosszú távú városfejlesztési szempontokat is szem előtt tartó, energia-hatékony műszaki megoldásokat kerestek a szakemberek. 

A tervek valóra váltására 2013. februárban kínálkozott esély, amikor egy pályázat keretében a bekerülési költség 85 százalékát megpályázta, és meg is nyerte Kecskemét. A 839 millió 800 ezer forint uniós és hazai támogatás mellett a 140 millió forint önerőt is eredményesen pályázta meg a város, az önerő alapból.Ennek köszönhetően – két ütemben, két pályázati csomag segítségével – történhet meg most az 5.350 darab lámpatest cseréje, az alábbiak szerint:

I. ütem:  Árpád város, Belváros, Homokbánya, Hunyadiváros, Kisfái, Nagykörúton belül, Talfája, Ürgés”. Támogatás: 488.750.000 forint.

II. ütem:  Bethlenváros,E75-ös út, Ipari park, Katonatelep, Máriaváros, Szent István város". Támogatás: 351.050.000 forint.

Az érintett helyszíneken a munkálatok ideje alatt néhány órán át tartó forgalomkorlátozásra kell számítani. A kivitelezők ezúton is kérik – és előre is köszönik – a lakosság türelmét és megértését.

A kicserélt lámpák működését a kivitelező a bekapcsolás után újra ellenőrzi, és az esetleges hibákat javítja.

Az érintett helyszíneken a munkálatok ideje alatt néhány órán át tartó forgalomkorlátozásra kell számítani. A kivitelezők ezúton is kérik – és előre is köszönik – a lakosság türelmét és megértését.