Súlyosbították a cibakházi plébános gyilkosának ítéletét

2017 jan 11
Megosztás
cibakházi plébános gyilkosa

Tizennyolc év fegyházról 21 év fegyházra súlyosította a Szegedi Ítélőtábla annak a vádlottnak a büntetését, aki 2013 szeptemberében 14 késszúrással megölte a cibakházi plébánost.

Több ponton is megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt W. R. ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. 

A táblabíróság a jármű önkényes elvétele bűntetteként értékelt cselekményt kifosztás bűntettének minősítette, míg a magánlaksértés szabálysértése miatti eljárást elévülés miatt megszüntette. 

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlottat az elkövetett cselekmények miatt 10-25 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatta volna a bíróság. Ennek középmértéke, amiből a büntetés kiszabásakor ki kell indulni, 17 év 6 hónap. Az I. fokú bíróság helyesen látta, amikor a vádlottat 18 év fegyházra ítélte, hogy az elkövetett cselekményre tekintettel a középmértéknél súlyosabb büntetést kell kiszabni. Viszont nem kellő súllyal értékelte a a törvényszék, hogy a vádlott háromszorosan is minősülő emberölést követett el, így az ítélőtábla  indokoltnak tartotta a büntetés súlyosítását 21 év fegyházra. 

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről

A vádlott 2013 februárjában ismerkedett meg A. J.-vel, akivel néhány hónapig Budapesten együtt lakott. A. J. 2013. május 18-án Cibakházán bemutatta a vádlottat Sz. A. sértettnek, aki plébánosként a Váci Egyházmegyéhez tartozó cibakházi Római Katolikus Plébánián teljesített szolgálatot. A 73 éves plébánost ekkor már számos betegség gyötörte, a hivatásával járó feladatok egy részét már nehezen látta el, megromlott egészségi állapota miatt rendszeresen az egyházmegye tulajdonát képező Suzuki autóval járt. 

A vádlott W. R. és A. J. kapcsolata 2013 nyarán megszakadt. Ezt követően W. R. legalább kétszer járt Cibakházán a sértett lakásán, ahol egy-egy éjszakát töltött. A vádlott elhatározta, hogy középiskolai tanulmányait 2013-től Tiszafüreden folytatja, erről tájékoztatta a sértettet, aki megígérte, hogy a vádlottat terve megvalósításában anyagilag támogatni fogja. 

A vádlott 2013. szeptember 9-án Budapestről Tiszafüredre utazott azért, hogy az iskolába beiratkozzon, azonban ez nem sikerült. Tiszafüredről Pestre tartva elhatározta, hogy Cibakházára, a sértetthez utazik azért, hogy őt a plébános anyagilag segítse. Este meg is érkezett Cibakházára, és 20 óra körül időben ment el a plébániára. Itt a sértett beengedte, vendégül látta és szállást is biztosított neki éjszakára. 

Szeptember 10-én a kora reggeli órákban a sértett autóval Nógrádba indult rokonlátogatásra, ezért megkérte a vádlottat, hogy hagyja el a plébániát. Ennek a vádlott eleget is tett – az egész napot Cibakházán, illetve annak külterületén töltötte. A sértett 15 óra körül tért vissza a plébániára, ahol a vádlott az esti órákban ismét megjelent. Az esti beszélgetés során a sértett nyilvánvalóvá tette a vádlott számára, hogy nem fogja anyagilag támogatni, és emiatt a kér férfi között vita alakult ki. A vádlott többször is arcon ütötte a plébánost, aki ekkor felszólította a támadóját, hogy távozzon a plébániáról. 

Ez meg is történt, ám kb. fél óra elteltével a vádlott visszatért. A bezárt kapun át bemászott az udvarra, az egyik nyitva hagyott mellékajtón bement az épületbe, ahol meglátta, hogy a sértett az ágyában alszik. Felébresztette a plébánost, és kérdőre vonta amiatt, hogy korábbi ígérete ellenére miért nem akarja őt támogatni. A sértett eközben az ágyban felült, s ekkor a vádlott ismét többször megütötte a plébánost, majd megragadta a sértett nyakát és fojtogatni kezdte. Később magához vett az ágy melletti íróasztalon talált kést, és 14 késszúrással megölte a plébánost. Ezt követően az áldozat élettelen testét a használaton kívüli pincéhez vitte, és a testet a mélybe lökte. 

A vádlott ez után visszament a házba, pénz után kutatott, s eközben megtalálta a plébános által használt autó kulcsait. Ekkor a pénz utáni kutatást a vádlott abbahagyta, beült a gépkocsiba, azzal Budapestre ment, ahol a XIII. kerületben balesetet szenvedett. Ekkor a kocsit lezárta, és futva elmenekült a helyszínről az anyja lakására. 

A rendőrség a vádlottat szeptember 12-én elfogta. 

Sz. P., a sértett testvére a vádlottal szemben 2013. november 28-án magánlaksértés bűntette miatt magánindítványt terjesztett elő.

Az I. fokú ítéletről

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és jármű önkényes elvétele bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2016. április 4-én W. R.  (1994) vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 18 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottat a magánlaksértés bűntettének vádja alól felmentette.

Az ítélet ellen az ügyész a magánlaksértés bűntettében bűnösség megállapítását, a jármű önkényes elvétele bűntettében a minősítés megváltoztatását indítványozva, valamint a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést. A vádlott a büntetés enyhítése, védője az emberölés minősítésének megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.