Szállításra várnak a zöld zsákok

2014 már 31
Megosztás
komposztáható hulladékzsákok Kecskeméten

A választás sokat nyomott a latba azért, hogy elinduljon a zöld zsákos hulladék elszállítása Kecskeméten. A naptár szerint a héten kezdődik, de sok még a kérdés. Persze, azért tegye ki.

 

Tavasz van. Kezdődik a zöld zsákos - komposztálható - zöld hulladék körül kálvária. Izzanak a telefonok a Városgazdasági Kft.-nél, hogy mikor kezdik már meg a szállítást. Az önkormányzati cég a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.-hez irányítja az érdeklődőket, hiszen ez a cég végzi a szelektív hulladékgyűjtést, a VG Kft. csak alvállalkozó a láncban. A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. viszont az önkormányzatra mutogat, forduljon a lakosság a városüzemeltetési osztályhoz, ott tudnák megmondani.

Ott viszont köztisztviselők pontos időpontot még nem tudnak mondani, hiszen a szándék megvan, de ők költségvetési keretről nem dönthetnek. 

Általános jelenség, hogy mindegyik cég, illetve a hivatal is türelemre inti a lakosságot, mondván hamarosan.

Előzmények

Mint ismert a zöld hulladék elszállítása már tavaly is megakadt. A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. egy éve bejelentette, hogy nem éri meg neki elszállítania a komposztálandó zöld hulladékot. Csak a sárga zsákot vitték el az emelt hulladékdíjért. Kiderült közben az is, hogy a cég önként vállat feladatként vállata a zöld hulladék elszállítását.

Brúszel László képviselő viszont hangot adott annak, hogy a szolgáltatást rendeletbe foglalta az önkormányzat, azt bárminemű egyeztetés nélkül felrúgni nem lehet. Zombor Gábor ekkor felvállalta, hogy újraindul Kecskeméten a zöld zsákos hulladék elszállítása. 

Egy kis szünet után létre is jött. 

Napi keringő

Az idén a kálvária újra kezdődött, amit még tetéz a rezsicsökkentés második hulláma, illetve az, hogy a deponálási díjban foglalt ártalmatlanítási összeget az állam a duplájára emelte. Ennek fényében a Hírös Hulladék Kft. 70 százalékkal szerette volna megemelni a lerakási díjat. Végül sok vita után 40 százalékkal meg is emelték, de ezt a VG Kft. nem háríthatta tovább a lakosságra, mert az rezsicsökkentés ellenes lett volna. Az önkormányzati cég kénytelen volt a veszteséget benyelni, miközben kompenzációra pályáznak, de erről még nem született döntés. Addig is zöld zsákot kellene kihordaniuk a veszteségdombra.

Annyi biztos, Rudics Ákos, a Hírös Hulladék Kft. ügyvezetője pacsira nem dolgozik, most azért mégis belement. Zombor Gábor kérésére megkezdik a zöld hulladék elszállítását, a közgyűlés meg majd az április ülésen mellé teszik a fedezetet, amelyről azonban még viták zajlanak.

Tavaly ugyanis - a kirobbant lakossági és ellenzék botrány miatt - nyomott áron, havi, mintegy hárommillió forintért bonyolították a havi két szállítást, ez fél évre 18 millió forintot jelentett. Most a duplájánál tart az alkudozás.

Itt a szállítási naptár, igaz, csak áprilisig

 

 

 

Címke: