Szarka Balázs 80 éves

2018 aug 9
Megosztás
Szarka Balázs

Szarka Balázs 1938. augusztus 8-án született Kecskeméten. 

Tősgyökeres kecskeméti, édesapja a hajdani híres barackpálinka szeszfőzdében dolgozott. Iskoláit is itt végezte, a Katona József Gimnáziumban érettségizett, majd a Kertészeti Főiskola Élelmiszer-technológia Szakára járt, levelező tagozaton munka mellett szerezte meg oklevelét.

Első fontosabb munkahelye a Kecskeméti Konzervgyár volt, ahonnan termelési főosztályvezetőként búcsúzott el 1976-ban. Azóta az Univer ÁFÉSZ-ben és utód vállalatánál érte el vezetői sikereit. Elsőként a hetényegyházi  savanyítóüzem irányításával bízták meg. Ő vezette be a környéken az előre szerződéses termeltetést, ami minőségi nyersanyag beszerzést tett lehetővé. 1983-ban felkérték a megüresedett elnöki poszt betöltésére. Nevéhez és tevékenységéhez fűződik a ma már nemzetközileg is jól ismert Piros Arany, a Gulyáskrém és több más termék kifejlesztése. Irányítása alatt az általános fogyasztási és értékesítési szövetkezet a piacgazdasághoz alkalmazkodó cégcsoporttá nőtte ki magát, amely az ország meghatározó vállalkozása lett.

Gimnazista korától kezdve kosárlabdázott a Petőfi sportegyesületben, nyolc éven át az NB I-es felnőtt keretet erősítette. 1968-ban a szófiai Világifjúsági Találkozón a magyar csapat tagja volt.

A város sportjában és kulturális életében is jelentős támogatóként vett részt cégével.  Az Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület elnöki tisztét töltötte be 2002 januárjáig, több éven át volt az Univer Sport Club vezetője.

Hobbija a vadászat és a fogathajtás. Két lipicai lovat tart. Ma már csak délelőttönként dolgozik az Univernél, a délutánjait a családdal tölti.

Számos elismerése közül legbüszkébb a Kecskemét Díszpolgára címre, mivel egész életét szülővárosa határozta meg. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés pedig azért fontos számára, mert politikától mentesen, a cégcsoport közösségének kezdeményezésére találták rá méltónak.

Elismerései:

Magyar Népköztársaság Sport Érdemérem ezüst fokozata (1974)

Magyar Népköztársaság Érdemérem bronz fokozata (1982)

Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (1994)

Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető cím (2000)

Munkaügyért Díj (2003)

Gróf Károlyi Sándor Gazdaságfejlesztési Nagydíj (2005)

Bács-Kiskun Megye Sport Díja (2006)

Megyei Príma Díj (2006)

Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat (2008)

A felvétel 1968-ban készült a Kecskeméti Konzervgyárban, amikor Szarka Balázs a borsót minősíti. MTI/Bajkor József