Szemereyné Pataki Klaudia a legjobb

2017 okt 21
Megosztás
szemereyné Pataki Klaudia

Pénteken tartotta ünnepi ülését a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés a Lakiteleki Népfőiskolán. A rendezvény egyik fő apropója az 1956-os forradalmi megemlékezés volt, de ez alkalommal kerültek átadásra a megyei kitüntető díjak is. E nívós elismerések azoknak a személyeknek, közösségeknek adományozhatók, melyek kiemelkedően eredményes teljesítményükkel szolgálták a megye érdekeit és javát. A legrangosabbnak számító „Bács-Kiskun Megyéért Díj"-at idén Kurucz András és Versegi János kapta. Az Év Polgármestere Bács-Kiskun Megyében Díjat Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és Csomor László, Bácsborsód vezetője vehette át Rideg Lászlótól, a megyei közgyűlés elnökétől. 

Az ünnepség vendégei voltak többek között: Kovács Ernő kormánymegbízott, Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke és a Népfőiskola Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Rausch Sándor alelnök, Dr. Kovács Endre Miklós megyei jegyző, Dr. Bankó Ágnes megyei aljegyző, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, valamint a kitüntetettek és hozzátartozóik, a megye igazgatási, társadalmi, egyházi és gazdasági vezetői, a megye településeinek polgármesterei, a megyei közgyűlés tagjai és a külső bizottságok tagjai.

A rendezvényt Lezsák Sándor házigazda köszöntői szavai nyitották meg, majd ünnepi beszédet mondott Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. „A szabadság '56 óta a legtisztábban, legőszintébben csengő szó, melynek mi és az általunk nevelt, oktatott generáció ad tartalmat. A holnap felelősei mi vagyunk. Sorsunk, jövőnk, gyermekeink és unokáink jövője 1956 talaján érik erős, biztonságos, kiszámítható, fejlődő nemzetté, boldog hazává. Itt nem elég a jóra vágyni, a jót akarni kell, és nem elég akarni, de tenni kell, ahogy ezt Váci Mihály is írta. Mindenkinek a maga választotta, vagy a kijelölt helyén." - hangzott el az elnök gondolatai között.

A kitüntetettek nevében Szemereyné Pataki Klaudia mondott köszöntet és egyben történelmi nevezte a mai napot, amikor a városi és a megyei közgyűlés közösen ünnepelhet. A kitüntető díjak átadása és a színes, ünnepi műsor után a megyei önkormányzat svédasztalos állófogadással vendégelte meg a meghívottakat. Rausch Sándor alelnök pohárköszöntőt mondott a kiskőrösi Kunság-Szesz Zrt. Irsai Olivér szőlőpálinkájával, mely „A megye legjobb szőlőpálinkája" címet nyerte el 2016-ban. A fogadáson a „Megye Bora 2017" címet kiérdemelt borokkal koccinthattak a vendégek: a Vass Borászat Kunsági Olaszrizlingjével (2016), a Font Pincészet Cabernet Sauvignon Roséjával (2016) és a Frittmann Borászat Kunsági Merlot-jával (2013).

Az ünnepi műsor részként népdalokat adott elő a Dusnoki Igazgyöngy és Hagyományőrző Népdalkör, valamint énekelt a kiskunfélegyházi Batthyányi Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felső tagozatos kórusa. Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve Nagy Gáspár Láthatatlan kőre vésem és Tóth Bálint Magyar Litánia című versét szavalta el Körtvélyesi Zsolt színész. A műsor zárásaként a Mayossa Hagyományőrző Egyesület adott elő fergeteges és látványos rábaközi, dél-alföldi és pálpataki táncokat. Produkciójukat a Szabó Zoltán és barátai című zenekar kísérte.

A 2017. év díjazottai:

„BÁCS-KISKUN MEGYÉÉRT DÍJ"

Kurucz András, a kiskőrösi PROTOKON Kft. nyugalmazott ügyvezetője

- Az érme- és bankjegyvizsgáló gépeket, busz- és villamosjegy automatákat, később fitness gépeket gyártó Protokon Kft. alapítója és első számú vezetője volt.

- A négy évtizede működő, több száz főt foglalkoztató cég a megyei TOP 100-ban az export statisztikai érték alapján a Mercedes mögött a második helyezett.

- Menedzsment szemléletű vezetőként kiemelt fontosságúnak tekinti a tanulást, a legújabb technológiák elsajátítását, a folyamatos fejlesztést és a munkahelyteremtést. Törekvései példaértékűek és elismerésre méltóak.

Versegi János, a kecskeméti VER-BAU Kft. tulajdonos-ügyvezetője

- Aktívan részt vesz a Bács-Kiskun megye fejlődését segítő beruházások megvalósításában.

- 17 éven át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke volt.

- A térség sport-, tudományos és kulturális életének elkötelezett segítője. Mecénásként támogatja mindazt, ami értékesebbé teszi környezetünket, többek között templomépítéssel, műemlékek felújításával, a Megyei Prima Díjátadó Gála megrendezésével, jótékonysági rendezvények szponzorálásával.

„BÁCS-KISKUN MEGYE GAZDASÁGÁÉRT DÍJ"

Délity József Ádám, a nemesnádudvari Délity Bútor Zrt. elnök-igazgatója

- A több országos elismerést kiérdemlő, határainkon túl is ismert, a környék lakosságának munkahelyet teremtő cég vezetője.

- Önzetlenül támogatja települése intézményeit, civil szervezeteit, sportját, egyházi életét és kulturális rendezvényeit.

- Munkáját kimagasló szakmai színvonalon, kiváló társadalmi kapcsolatokat ápolva látja el.

Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft., Kiskunhalas

- Több mint 25 éves múltra visszatekintő, magyar tulajdonú társaság, ami napjainkra Bács-Kiskun megye egyik legjelentősebb cégcsoportjává fejlődött.

- A 2016-ban a második legnagyobb árbevételt elérő építőipari vállalkozás volt, több építőipari nívó- és mesterdíjjal rendelkezik.

- Társadalmi szerepvállalása kiemelkedő.

„BÁCS-KISKUN MEGYE VIDÉKFEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ"

Eichardt Géza, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar docense

- 45 éve dolgozik tanárként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán és annak jogelődeinél, ahol vízellátási-csatornázási gyakorlatok és vízépítési műtárgyak a fő oktatási tárgyai. Több jegyzetet készített főiskolai hallgatók számára.

- Számos megyei fejlesztés közreműködője.

- Munkáját nagy szakértelemmel és odaadással látja el, tevékenysége példaértékű a megye vidékfejlesztése és környezetgazdálkodása terén.

Gyöngyösi Sándor fülöpjakabi ökogazdálkodó

- 1990 óta foglalkozik gombatermesztéssel. Elsőként a Ganodermát -magyar nevén pecsétviaszgombát- , mára pedig több gyógygomba fajtát termeszt biogazdaságában.

- Az előállított termékek az egészséges életmódot szolgáló bio minősítésű, természetes eredetű, 100%-ban magyar alapanyagokból előállított egészségbarát élelmiszerek.

- Világszerte ismert termékei és munkássága a község és a megye hírét is öregbíti.

Rakonczainé Kurunczi Gyöngyi kecskeméti kérelemkezelési szakreferens

- Okleveles növénytermesztési üzemmérnök, mérnök tanár, jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Támogatások Kérelemkezelési Osztályán dolgozik.

- Évek óta áldozatos munkát végez a megye gazdálkodóinak támogatása terén.

- Munkáját precízen, nagy gondossággal végzi, kimagasló szakmai tudásra épülő tevékenysége nagyban hozzájárul vidékünk fejlődéséhez.

„BÁCS-KISKUN MEGYE EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT DÍJ"

Dr. Beke Zsolt, a Bajai Szent Rókus Kórház osztályvezető főorvosa

- 1989-óta dolgozik a Bajai Szent Rókus Kórház Fül-Orr-Gégészeti osztályán, melynek 2004-óta vezetője.

- Az orvosi hivatását rendkívüli szakmai tudással és alázattal gyakorolja. Tudományos munkássága mellett több szakmai irányelv kidolgozásában is részt vett szakértőként, amelynek révén többek között mára kötelezővé vált az újszülöttek objektív módszerrel történő hallásszűrése az ország egész területén.

- Szakmai és társadalmi szerepvállalása, munkabírása példaértékű, elismerésre méltó.

Dr. Schwarcz László, nyugalmazott soltvadkerti háziorvos

- 1974 óta a soltvadkerti emberek egészségmegőrzése és gyógyítása érdekében munkálkodik. Szakmai elhivatottságát bizonyítja, hogy bár 2003 óta nyugdíjas, mellette folyamatosan ellátja körzetét és rezidenseket oktat.

- Munkáját tisztességgel és emberséggel végzi, mellyel betegei egészségét, életminőségük javítását szolgálja.

- Aktívan részt vesz a város közéletében is.

„BÁCS-KISKUN MEGYE KÖZIGAZGATÁSÁÉRT DÍJ"

Csáki Béla, Fülöpjakab nyugalmazott polgármester

- Szülőfalujában 44 éve vesz részt a közélet formálásában, 1990-2014 között polgármestereként szolgálta a helyi közösséget. Vezetésével jelentős fejlesztések mentek végbe, keze nyomát őrzi a település mai rendezett arculata. Jelenleg önkormányzati képviselőként munkálkodik a fülöpjakabiak érdekeiért.

- Szorgalmával, emberszeretetével, a helyi hagyományokat ápoló és a biogazdálkodást támogató munkásságával kivívta a szűkebb és tágabb környezetében élők megbecsülését.

„BÁCS-KISKUN MEGYE KULTÚRÁJÁÉRT DÍJ"

Mayossa Hagyományőrző Egyesület, Kiskunmajsa

- A néptánccsoport 1995-ben alakult meg egy baráti társaság kezdeményezésére, Patyi Zoltán szakmai vezetésével. A Dél-Alföld jellegzetes táncai mellett számos más táncdialektust is tartalmaz gazdag repertoárjuk.

- Ma Nokta Gábor koreográfusnak, művészeti vezetőnek köszönhetően a kiskunmajsai gyerekek százai tapasztalják meg, hogyan lehet az elődök szokásait megőrizni és továbbadni a következő generációnak. Szintén az ő nevéhez fűződik a mára nemzetközivé fejlődött, idén 11. alkalommal megrendezett, több száz fős Lurkó Tánctábor.

Dr. Sövény Mihály nyugalmazott bácsalmási ügyvéd-jogtanácsos

- Jogtanácsosként, majd ügyvédként dolgozott Bácsalmáson, mely közéletében aktívan részt vett önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként is.

- 1992-től nyugdíjba vonulásáig a Bajai Járási Földhivatal Bácsalmási Kirendeltségének vezetője volt.

- Munkája mellett család- és helytörténeti kutatással foglalkozott. Helytörténeti munkássága, mint kulturális örökség bekerült a bácsalmási települési értéktárba.

- Tartalmas életpályája, közéleti tevékenysége, alkotó munkássága elismerésre méltó.

„BÁCS-KISKUN MEGYE IFJÚSÁGÁNAK NEVELÉSÉÉRT DÍJ"

Binszki József, a Baja-Belvárosi Egyházközség plébánosa

- A megyei oktatás-nevelés területén végzett kimagasló tevékenységet. Katolikus papként 10 évig a megye ifjúságának, majd hét évig a családoknak volt a felelőse, mely tevékenységével a fiatalok, házaspárok keresztény életútjukon való megtartását szolgálta.

- Éveken át működtette Sükösdön a Lelkigyakorlatos Házat, ahol rendszeresen szervezett közösségépítő táborokat.

- Áldozatkész, önzetlen munkájával meghatározó szerepet vállal a keresztény hitéletre nevelésben.

Hidegné Szabó Éva jásszentlászlói pedagógus

- 38 esztendeje a jászszentlászlói általános iskola földrajz, rajz- és környezettan szakos tanára, emellett a Kiskun Művészeti Iskola keretei között is tart rajz- és művészettörténet oktatást.

- Tanítványai sikerei révén tehetségfejlesztő munkája kiemelkedő, munkáját kimagasló szakmai színvonalon végzi.

- Nevéhez fűződik Jászszentlászló és Móricgát címerének megtervezése.

Márai András, a Bácsalmási Hunyadi János Gimnázium igazgatója

- Fizika, matematika szakos tanár, 2014-től a Bácsalmási Hunyadi János Gimnázium igazgatója. Vezetőként menedzser szemlélettel, aktív szervezőmunkával segíti az iskola fejlődését, népszerűsítését.

- Kezdeményezésére megalakult a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági szervezete a diákok történelemismeretének, hazaszeretetének erősítésére.

- Lelkiismeretes, elhivatott oktató és vezető tevékenységét példamutatóan, alázattal végzi.

„BÁCS-KISKUN MEGYE LAKOSSÁGÁNAK VÉDELMÉÉRT DÍJ

Dr. Vaslóczki Ferenc, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság vezetője, rendőr alezredes

- 2015-től a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság vezetője.

- A bűnmegelőzés, bűnüldözés, valamint a migrációval kapcsolatos feladatellátás terén végzett tevékenysége kimagasló.

- Munkájával nagymértékben hozzájárul a térség, valamint Bács-Kiskun megye lakosságának védelméhez, biztonságérzetének megteremtéséhez.

„BÁCS-KISKUN MEGYE KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ"

Kormos Jakab, a sükösdi Római Katolikus Plébánia kántora

- Sükösd nagyközség vallási életének meghatározó személyisége, negyven éve végez kántori szolgálatot a településen.

- Közvetlen, barátságos személyisége révén a lakosság körében is köztiszteletnek örvend.

- Munkájában tanúsított helytállása példamutató, tevékenysége példaértékű.

„BÁCS-KISKUN MEGYE NEMZETISÉGEIÉRT DÍJ"

Dusnoki Igazgyöngy és Hagyományőrző Népdalkör

- A Népdalkör 2000-ben alakult meg a Millennium méltó megünneplésére.

- Azóta nemcsak a helyi kulturális életben, hanem az egyházi életben is tevékenyen részt vesz. Egyházi kórustalálkozókat szervez, számos zarándoklat aktív résztvevője. Törekvései eredményeként tartanak jelenleg is rác szentmisét a faluban, amelyen a hívek rácul énekelnek és imádkoznak.

- Nevéhez fűződik a népszerű, több napos, évente megrendezésre kerülő Rác Fonó.

- Tagjai híven ápolják és terjesztik a dusnoki hagyományokat.

Sibalin István (posztumusz)

- 2006-ban Kecskeméten megalapította a horvát nemzetiségi önkormányzatot, melynek 11 éven át volt elnöke. Ezzel párhuzamosan a Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat alelnökeként is tevékenykedett.

- A horvát kultúra ápolásában elévülhetetlen érdemeket szerzett, nagy lelkesedéssel szervezte a nemzetiségi rendezvényeket, megismertette a megyei emberekkel a horvát nyelvet és kultúrát.

- Eredményes munkássága révén tisztelt és megbecsült tagja volt szűkebb és tágabb közösségének.

„AZ ÉV POLGÁRMESTERE BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN DÍJ"

Csomor László, Bácsborsód polgármestere

- Rendszerváltás óta Bácsborsód község első számú vezetője. A közigazgatásban több mint negyed százada végzi pontos, lelkiismeretes munkáját. Polgármesterként jelentős érdemeket szerzett a település jelenlegi képének, arculatának megformálásában.

- Tevékenyen részt vesz a térségi, regionális önkormányzati társulások, szervezetek munkájában, több esetben mint vezető tisztségviselő. Jelenleg a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének elnöke.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere

- 2008 és 2014 között Kecskemét Megyei Jogú Város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere volt. Fejlesztési elképzeléseinek hatására a hírös város fejlődése hosszú távú, felfelé ívelő pályára állt. 2014 óta Kecskemét polgármestere.

- Vezetői erényei a pontosság, a következetesség, a hatékonyság és a takarékosság.

- A megyeszékhely dinamikus fejlődésének előmozdítása terén végzett munkássága példaértékű.

„BÁCS-KISKUN MEGYE SPORTJÁÉRT DÍJ"

Jerémiás Donát kiskunhalasi atléta

- A Magyar Atlétikai Szövetség „aranyjelvényes atlétája".

- 2013-tól több országos címet nyert fedett pályán 300 m-es síkfutásban, majd 600 m-en lett bajnok, amit 2013 szeptemberében egy nemzetközi versenyen elért első helyezéssel koronázott meg. 2015-ben fedett pályán 300 m-es síkfutásban, szabadtéren 100 m-es és 300 m-es gátfutásban is országos bajnok lett. Első világversenye 2016-ban a Grúziában megrendezésre került Ifjúsági Európa Bajnokság volt.

Molnár Gábor solti Tai Chi edző

- A Tai Chi kínai harcművészet képviselője, oktatója, a sportág Dél-magyarországi régiójának vezetője.

- 15-szörös magyar bajnok, 5 világkupai első helyezés, 3 Európa bajnoki első helyezés, 2 világbajnoki első helyezés, valamint Pekingi mesterek tornáján elért első helyezés gazdagítja életútját.

- Nagy odaadással és szeretettel oktatja az ifjúságot és népszerűsíti a sportágat.

„BÁCS-KISKUN MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKÉNEK KITÜNTETŐ DÍJA"

Mess Gabriella, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. projektmenedzsere

- Biztos szakmai alapokon nyugvó kezdeményezőkészsége révén a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Nonprofit Kft-je a területfejlesztésben számos eredményt ért el.

- Több, szabályozást érintő kezdeményezése közül kiemelkedik a települési alaptérképek ingyenessé tételével kapcsolatos döntést szorgalmazó felterjesztés.

- Munkakörén túlmutató, előrelátó, felelősségteljes magatartásával a megyei önkormányzat területfejlesztési munkájának elismertségét növeli.

Horváth Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető helyettese

- Kiemelkedő tevékenységet végez a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forráskoordinációjában, a települési igények összehangolásában, az ezzel kapcsolatos döntések előkészítésében.

- A gazdaságfejlesztési pályázatok menedzsmentje mellett aktívan részt vesz a települések gazdaságfejlesztési elképzeléseinek megvalósításában, valamint az önkormányzati szférán túlmutatóan segíti a megyei és települési önkormányzatok gazdasági együttműködését.

Bíró Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Kft. projektmenedzsere, ügyvezető-helyettese

- Közgazdász, a megyei önkormányzat tulajdonában álló másik gazdasági társaságnál a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) turisztikai projekjeinek menedzseléséért, a társaság gazdálkodásáért felel.

- Nagy teherbírásával, lelkiismeretes és pontos munkájával, gyors problémamegoldó képességével járul hozzá a Kft. sikeres működéséhez.